Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Alriga chybu v tom, že Takco měla pravdu v tom, že zavedením porodnic stoupla úmrtnost žen. Na což jsi reagovala tím, že je žalostně nevzdělaná.
Ale chápu, přiznat si to od tebe čekat nemůžu ![]()
Tímto bych tuto neplodnou diskusi také ráda ukončila ![]()
A ano, medicína udělala obrovský pokrok, to jsem také psala a jsem za to obrovský vděčná.
Ale zároveň není neomylná a obrovský nárůst spotřeby antidepresiv mě trochu děsí…
@Meredit To jo potom. A pravda to byla. Ale myslím se to nevztahovalo na všechny porodnice. Co jsem pochopila, tak to byly ty, kam dochazeli medici. A ti přecházeli z pitevny, a nedostatečná hygiena bohužel udělala své. Tu souvislost nakonec objasnil doktor Semmelweis. Musel za to hodně bojovat.
@Meredit Ale co s tím může ten doktor dělat? Stejně roste spotřeba léků proti bolesti. A AD? Stačí, když ten člověk se svým smutkem, ano často jen smutkem, obrazu pár doktorů a některý podlehne. Třeba zelené vdovy, které jsou otravene že svého života. Neumíme se vyrovnat s nepříjemnosti, se sebemenší bolestí, tak to řešíme léky.
A co medikace při přirozenému porodu třeba? K čemu? A přesto ji většina žen vítá.
Příspěvek upraven 14.08.21 v 07:35
@inkakřivák ano, v tom s tebou souhlasím ![]()
Doktor se musí rozhodnout podle sebe, svého vzdělávání a zkušenosti.
Ale lidstvo prostě degeneruje, dobře nám tak…
@inkakřivák píše:
@Meredit To jo potom. A pravda to byla. Ale myslím se to nevztahovalo na všechny porodnice. Co jsem pochopila, tak to byly ty, kam dochazeli medici. A ti přecházeli z pitevny, a nedostatečná hygiena bohužel udělala své. Tu souvislost nakonec objasnil doktor Semmelweis. Musel za to hodně bojovat.
Oni mu za jeho života, bohužel, nevěřili. Teprve až po smrti, s dalšími objevy v mikrobiologii.
@Havlova Ale pravda je, že tehdy umíralo hodně žen při porodu i později. I báby mohly matku nakazit, při vedení porodu. Navíc tehdejší roven hygieny, a k tomu spousta pověr udělaly své. A dětská úmrtnost byla šílená. A k tomu infekční choroby, které nás ted vůbec nestraší. Takže ofrňovat se nad chemií je prostě směšné.
To se nedivím, že působila naštvaně, když jí vykládáš takový bludy.
@inkakřivák píše:
@Havlova Ale pravda je, že tehdy umíralo hodně žen při porodu i později. I báby mohly matku nakazit, při vedení porodu. Navíc tehdejší roven hygieny, a k tomu spousta pověr udělaly své. A dětská úmrtnost byla šílená. A k tomu infekční choroby, které nás ted vůbec nestraší. Takže ofrňovat se nad chemií je prostě směšné.
O tom žádná. Všeho s mírou, někdo by do sebe cpal furt něco, někdo zase věří víc šamanovi než doktorovi. A že by zrovna pediatři rozhazovali antidepresiva po hrstech, to se mi nezdá. A vrcholové číslo byly ty zvláštní školy.
@Alriga píše:
Chtěla bych vidět člověka, kterého doktor skutečně uzdravil
. Ne že máš vysoký krevní tlak a celý život musíš brát léky, ne že na migrénu musíš brát léky, když tě bolí záda nebo máš zničené ruce z práce musíš na operaci a stejně se z ní nikdy pořádně nevylecis a musíš brát další léky + máš bolesti. To že chodíš pořád na kontroly a do lékárny kde platíš nemalé částky, pro mě nemá nic s doktorem společného.
@krajta píše:
Chtěla bych vidět člověka, kterého doktor skutečně uzdravil. Ne že máš vysoký krevní tlak a celý život musíš brát léky, ne že na migrénu musíš brát léky, když tě bolí záda nebo máš zničené ruce z práce musíš na operaci a stejně se z ní nikdy pořádně nevylecis a musíš brát další léky + máš bolesti. To že chodíš pořád na kontroly a do lékárny kde platíš nemalé částky, pro mě nemá nic s doktorem společného.
Tys neviděla nikdy nikoho vyléčeného z rakoviny, se zlomeninou, se zánětem slepého střeva nebo jen s angínou?
@krajta píše:
Chtěla bych vidět člověka, kterého doktor skutečně uzdravil. Ne že máš vysoký krevní tlak a celý život musíš brát léky, ne že na migrénu musíš brát léky, když tě bolí záda nebo máš zničené ruce z práce musíš na operaci a stejně se z ní nikdy pořádně nevylecis a musíš brát další léky + máš bolesti. To že chodíš pořád na kontroly a do lékárny kde platíš nemalé částky, pro mě nemá nic s doktorem společného.
Prosím? Třeba moderní léky na vysoký tlak snížily neuvěřitelně umrtnost na kardiovaskulární choroby… ![]()
Ach jo. Ale máš vlastně pravdu: ty sama jsi zjevně důkazem toho, že komu není shůry dáno v apatyce ani za velké peníze nekoupí. ![]()
Příspěvek upraven 13.08.21 v 19:43
A co je to taková operace mozku nebo transplantace orgánů? Kouzlo? ![]()
@Havlova píše:
Oni mu za jeho života, bohužel, nevěřili. Teprve až po smrti, s dalšími objevy v mikrobiologii.
Bohužel to trvalo dlouho
Stejně jako je fakt že svého času bylo bezpečnější rodit doma než v porodnici
Ani medicína není neomylna, případů kdy ublížili, byť samozřejmě nechtěně, je také dost.
Ale pro jistotu píšu potřetí, jsem za dnešní úroveň vděčná a doktorů a zdravotníků si hluboce vážím ![]()
@Meredit Jakou chybu? Já stále trvám na tom, že věda obecně a chemie obzvlášť posunuly a stále posunují zdravotnictví a tím i náš životní komfort do astronomických výšin. A trvám na tom, že výrok „ženy začala při porodech umírat v porodnicich“, je směšný. Tím končím na toto ot.
Zakladatelka mele kraviny a já už to nebudu komentovat.