Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:
Ahoj, jsem poprvé těhotná. Respektivě po druhé, ale první těhotenství bylo ukončeno miniinterupcí. Bylo to tenkrát jasné rozhodnutí nebyly správné podmínky pro to, abych mohla malé vychovat a i když z tohoto hlediska to bylo správné, výčitky jsou tu pořád. Teď už miminko přišlo sice opět nečekaně, ale už vím že se o něj zvládnu postarat. Mám zázemí a jistotu v partnerovi. Jenže od začátku problémy. 1. cysta stejně velká jako plod, podle doktorky zmizí do 12tt( ale některé maminky mají i do porodu, prý ale nevadí) 2. V 9+4 tt zjistila, že mám hematom vedle plodu, dostala jsem léky na vstřebávání a zákaz sexu. Teď 10+4 zjištěn další hematom pod plodem a placenta velmi nízko. Okamžitě ležet zákaz všeho a do toho nasazen urogestan. Jenže jak ležím a nemám pohyb na který sem zvyklá, tak sem si skřipla žebra a dnes byla v nemocnici na kapačkách a ani ty to pořádně rozehnali. Pořád mě děsí tlak v podbřišku který přichází navalově. Bojím se toho, že se hematom odloučí a strhne sebou placentu. Prosím měla to některá také tak a bylo vše v pořádku? Jsem z toho opravdu špatná a na nic jiného nemyslím, jen aby to bylo všechno v pořádku. Děkuji
mela jsem to, 2 obrovitanske hematomy hned za uhnizdenym vajickem. Ja to mela ale vic ze zacatku, prisel mi na to uz na prvni kontole, pry mam pocitat s krvacenim a ani potrat neni vylouceny.
o par dnu pozdeji bolesti do bricha, ze jsem se lamala v pase bolesti. Hematomy se zvetsily, gynekolog se tvaril vazne, ale nic mi nepredepsal. Ja uz vybavena informacemi jsem se natvrdo rekla o utrogestan a neschopenku. Dostala jsem oboji bez reci, akorat jsem si o to holt musela sama rict. Hematomy se vyrazne zmensily jen co jsem zacala poctive lezet a na prvnim screeningu uz po nich nebylo pamatky.
Doma mi beha 3 leta princeznicka.
Já měla hematom co praskl, byla sem teda o 2 týdny dyl než ty, hrozná spousta krve, už sem viděla že je konec, nechali mě v nemocnici na kapackach, ale zvládli jsme to, musela sem jenom dodržet ten klidový režim, to už sem ležela víceméně do konce těhotenstvi.
Jen mimo - založila jste zbytečně dvě stejné diskuze, doporučuji jednu smazat…
„Bojím se, že potratím“ a „Bojím se potratu“…
@Kriss Tina striktně ležet, nebo byla možnost i nějaké procházky a tak? Já to nevydržím jen ležet a nic nedělat. Jako že se snažím už kvůli ty fazolce, ale je to pro mě těžký, hlavně na psychiku. Já zatím nekrvacím, snažím se ležet co jen to jde…
@gipsysong do konce druhého trimestru jen ležet, mohla sem max na WC nebo do sprchy, ale jak sem si dala teplou sprchu, tak sem začínala zas krvacet. Nesměla sem ani stát třeba u sporáku v kuchyni, dokonce ani třeba sedět na židli, jak sem nebyla vleže, tak sem krvacela. Potom ke konci už mi dr zrušila ten přísný klidový režim, ale nesměla sem stejně třeba delší cesty autem jezdit, delší procházky, nosit něco těžšího apod. No bylo to náročné, sem dost aktivní člověk, k tomu sem doma měla 3 leteho syna, ale musela sem to vydržet, zdravý syn je mi odměnou za to utrpení ![]()
@Kriss Tina tak tohle je pro mě noční můra, sice nemám děti, ale mám mladého psa do sportu a plánovala jsem si sni letos, těžší zkoušky a i armydog a canicros. Vím že tohle padá, ale jsem neskutečně zničená z toho že nic nesmím. Jak ste se zabavila?
Kráčela jste hned? Než vám přišli na hematom nebo až později?
@gipsysong mě na něj přišli až když prasknul a krvacela sem, možná kdybych ležela rovnou, tak bych se tomu vyhla, těžko říct
no a zabavila sem se různě koukání na filmy, hodně sem četla (v tomhle sem to zas ocenila, protože čtu ráda a co sem měla prvního syna nabyl na čtení čas, tak sem přečetla vše co sem nahromadila za poslední roky a neměla sem čas se k tomu dostat), pak sem projížděla net, objednávala balíky (dárky na vánoce, vybavičku pro mimčo), pak sem třeba háčkovala v polosedě atak. Hodně sem spala a odpočívala, ani mi nebylo moc dobře, dostala sem globule na udržení těhotenství a z těch mi blyo hodně špatně od žaludku a točila se mi hlava.
@Pajik 76 vím a nechápu co se to s tim mobilem děje, nejdřív mi napsal, ženelze zadat tak sem to žádala znovu a sou tu dvě. A teď už hodinu resim ze nikde není nic kde by se to dalo smazat.
@gipsysong
No já jen, že se vám ty odpovědi budou rozptylovat do dvou diskuzí. Ale technika je taky většinou nad moje síly…
Bojím se potratu
Ahoj, jsem poprvé těhotná. Respektivě po druhé, ale první těhotenství bylo ukončeno miniinterupcí. Bylo to tenkrát jasné rozhodnutí nebyly správné podmínky pro to, abych mohla malé vychovat a i když z tohoto hlediska to bylo správné, výčitky jsou tu pořád. Teď už miminko přišlo sice opět nečekaně, ale už vím že se o něj zvládnu postarat. Mám zázemí a jistotu v partnerovi. Jenže od začátku problémy. 1. cysta stejně velká jako plod, podle doktorky zmizí do 12tt( ale některé maminky mají i do porodu, prý ale nevadí) 2. V 9+4 tt zjistila, že mám hematom vedle plodu, dostala jsem léky na vstřebávání a zákaz sexu. Teď 10+4 zjištěn další hematom pod plodem a placenta velmi nízko. Okamžitě ležet zákaz všeho a do toho nasazen urogestan. Jenže jak ležím a nemám pohyb na který sem zvyklá, tak sem si skřipla žebra a dnes byla v nemocnici na kapačkách a ani ty to pořádně rozehnali. Pořád mě děsí tlak v podbřišku který přichází navalově. Bojím se toho, že se hematom odloučí a strhne sebou placentu. Prosím měla to některá také tak a bylo vše v pořádku? Jsem z toho opravdu špatná a na nic jiného nemyslím, jen aby to bylo všechno v pořádku. Děkuji