Bojkoty jídla a stravovací návyky po 1. roce

22756
17.10.12 10:23

Bojkoty jídla a stravovací návyky po 1.roce

Hezký den všem.
Zkoušela jsem hledat ve starších tématech, ale odpovědi na své otázky jsem nenašla.
Mám téměř 14 měsíčního chlapečka, který byl do roku vzorný strávník (v roce 10,3kg a 77cm). Jeho jídelníček vypadal asi takto: 6:00 210mlUM, 8:30- půl rohlíku s něčím, 11:00- 200-300g masozel., 14:30- 200g ovoc. přesnídávky, 17:00 200g jogurtu, 19:30 210ml UM.
V roce najednou nastal zlom a on jí asi tak pětinová množství jídla, někdy jídlo bojkotuje úplně. Nejdříve jsem to sváděla na zuby, 2 skutečně vylezly, ale teď už je klid.
Zkusila jsem mu obměnit obědy - vařím mu podobná jídla jako nám jen nekořeněná. Přesnídávku nevezme vůbec, akceptuje jedině banán. Zkoušela jsem jídlo do ruky- je to stejné jako ze lžičky- vezme 2-3 sousta a pak to hodí na zem/odstrkuje lžičku. Nikdy jsem ho do jídla nenutila.
Mezi jídly někdy dostával/dostává kukuřičnou křupku, rohlík, kousek ovoce. pokud vidí jídlo na stole, vždy ho chce a vždy mu chutná :) Takže nezájmem o jídlo to určitě není. Některá jídla jíme společně, jiná zvlášť, nemá to vliv,
Poslední dobou mi přišlo, že se při jídle nudí, zkusila jsem tedy prohlížet mu při obědě obrázkovou knížku, fungovalo to pár dní. Teď jsem zjistila, že nechce být v židličce, takže ideální pro něj je stav, kdy stojí vedle mě a jí nebo si leze po kuchyni a na ham přijde (odmítám ho s jídlem honit po celém bytě).
A teď k mé otázce - myslíte, že si na sebe tímto pletu bič? Myslíte, že je tak malé dítě natolik chytré, aby pochopilo, že se při jídle sedí nebo je na to čas, až se o tom budeme umět aspoň trochu domluvit? Jaké máte zkušenosti vy od svých dětí? Je to třeba etapa, kterou některé děti procházejí?
Mělo by třeba smysl nechat ho pár dní vyhladovět? Myslím tím - nechceš v židličce, dostaneš až další jídlo a mezi tím nic? Já jsem asi měkká, ale přijde mi to hrozně kruté.
Doufám, že můj dotaz nepůsobí příliš zmateně a předem děkuji za jakoukoli radu nebo Vaši zkušenost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3HE
22413
17.10.12 11:00

Já bych ho dala do židličky ke stolu, malou umělohmotnou misku, lžičku do ruky a trochu jídla do misky, ať se v tom rýpe a mezitím ho nakrmíš. Já jsem to tak udělala, když dcera taky kolem roku u jídla začala zlobit a potom jsem to i poradila kámošce a kluk taky začal jíst,,, tak třeba to pomůže i vám.
Hra u jídla je v pořádku, ale měla by souviset s jídlem a sedět u stolu.
Můžeš mu dát vidličku, ať si zkusí jídlo napichovat - třeba banán nebo brambory…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
580
17.10.12 11:03

Já mám úplně stejný problém - máme 14 měsíců. Taky nechce jíst - kromě UM skoro nic. Dneska teda na svačinu slupl celého Lipánka 8o. Jindy vidí lžičku a už si dává ruce na hlavu, že nee. A jak to řeším já? No, asi blbě - když nechce jíst, nechám ho tak, za hodinu řve a protože máme pitomé sousedy, kteří si občas stěžují, tak mu dám flašku s UM a je klid. Není to dobře, vím to. Ale jak jinak to řešit, to neporadím. Kamarádky radí - nechat vyhladovět, vyřvat a příště si to rozmyslí. Prý jím už děti papají hezky. A nebo jíst u pohádky, zpívat, vyprávět něco, prostě zabavit, aby si ani neuvědomil, že jí. To ale u nás nefunguje :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22756
17.10.12 11:06

@3HE Děkuju za radu, to určitě vyzkouším, třeba ho to bude bavit.

@evish Vyprávět a zpívat si taky můžu co chci, on stejně hypnotizuje tu lžičku a snaží se, aby se mu nedostala do pusy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3HE
22413
17.10.12 11:07

Ještě u nás fungovalo vzít staršího plyšáka nebo nějakou plastovou hračku, třeba i autíčko a dávat jako papat té hračce a pak dítěti a dát dítěti lžičku a misku s jídlem, aby taky mohlo tu hračku krmit a ještě může krmit i maminku… a mezitím musíte do něj ládovat, dokud ho to chvíli baví a otevírá pusu :mrgreen:
Je to boj, taky mám nekonzumní dítě, ale nakonec se to naučila, má dva roky a jí sama. Švagrová to měla se synem, jak píše @evish a teď má tři roky, lítají za ním po bytě s každým jídlem, a 4×denně chce jedině flašku s mlékem :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
17.10.12 12:13

Měli jsme to samé - taky to u nás začalo po roce. Nic nejedl, nad vším ofrfňoval nos, co jsem uvařila, jsem si musela sníst sama nebo vyhodila, on byl živ maximálně ze suchého chleba a jogurtu - to byli jediné věci, které jedl. Pěkně mě tím štval, ale neřešila jsme to nijak - nechtěl jíst, šel od stolu. To já jsem zase tvrďák. Jednak mě nebavilo se na to jeho nimrání v jídle dívat a hlavně jsem měla i jinou práci než přemlouvat hodinu děcko, aby něco snědlo. Rozhodně jsem ho nijak nezabavovala apod. Učím ho, že když se jí, tak se má věnovat jídlu a né věcem okolo.

Příspěvek upraven 19.06.16 v 21:39

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22756
17.10.12 12:21

@gabi.design Do pusy mu koukám pořád, chvíli jsem měla podezření na špičák, teď se mi nezdá, že by něco lezlo :nevim:
Samostatné krmení- když třeba nechce banán ode mě, tak ho dostane do ruky - většinou ho hodí na zem, v tu chvíli jde od stolu. Ještě jsem nezkoušela tu misku s jídlem a lžičkou pro něj, to určitě zkusím.
Já bych taky byla ráda, aby uměl, že když se jí, tak se jí. Protože přijde mladší sourozenec a já nebudu mít ani čas na to, abych ho nějak bavila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22756
17.10.12 12:22

Ještě je zajímavé, že když je u jedné nebo druhé babičky, není s jídlem nejmenší problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
17.10.12 12:25
@Susanna píše:
@gabi.design Do pusy mu koukám pořád, chvíli jsem měla podezření na špičák, teď se mi nezdá, že by něco lezlo :nevim:
Samostatné krmení- když třeba nechce banán ode mě, tak ho dostane do ruky - většinou ho hodí na zem, v tu chvíli jde od stolu. Ještě jsem nezkoušela tu misku s jídlem a lžičkou pro něj, to určitě zkusím.
Já bych taky byla ráda, aby uměl, že když se jí, tak se jí. Protože přijde mladší sourozenec a já nebudu mít ani čas na to, abych ho nějak bavila.

Nám ty stoličky vylezly zničehonic. Najednou jsem v puse uviděla něco, myslela jsem, že něco žvejká, tak jsem se šla podívat a tam zuby venku. Uvidíš, třeba se tam něco chystá. Tu lžičku zkus. Třeba ho to chytne a bude to brát jako zábavu. Jinak fakt vydrž, je to takové blbé období, ono se to určitě utřepe. Ale vím, jaké to je, taky jsme si tím prošli. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
17.10.12 12:26
@Susanna píše:
Ještě je zajímavé, že když je u jedné nebo druhé babičky, není s jídlem nejmenší problém.

Ano, to jsme měli úplně stejně. Jak jsme byli mimo domov, tak jedl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22756
17.10.12 12:27

@gabi.design A ještě se zeptám- v době, kdy ti nechtěl malý jíst, když třeba projevil zájem o nějaké jiné jídlo (např. ovoce, co jste měli vy),dostal ho nebo jsi striktně dodržoval, že dostane jen své jídlo v židličce?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
17.10.12 12:30
@Susanna píše:
@gabi.design A ještě se zeptám- v době, kdy ti nechtěl malý jíst, když třeba projevil zájem o nějaké jiné jídlo (např. ovoce, co jste měli vy),dostal ho nebo jsi striktně dodržoval, že dostane jen své jídlo v židličce?

Já jsem dodržovala tu židličku - hlavně teda i kvůli manželovi, tomu hrozně vadí, když malej běhá s jídlem po bytě - je teda pravda, že mě to taky vadí - pak totiž člověk většinou sbírá všude kusy jídla, věčně opatlanej gauč… no, šel zkrátka do židličky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22756
17.10.12 12:30

@gabi.design Tak uvidím, co bude s těmi zuby, v puse loví pořád něco.
A moc děkuju za rady :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8939
17.10.12 12:37

Já mam doma nejedlíka, takže vím čím procházíš :roll:. Jsou dny, kdy nesní skoro nic. Teď ještě začala dělat to, že chce jíst jen sama, takže už jí skoro nic do pusy nepropašuju. Ale k tvé otázce. Já bych to nelámala přes koleno, ale na druhou stranu bych ho posadila do židličky dala jídlo před něj a zkusila krmit, pokud nechce, dej mu tam lžičku, vidličku a nech ho, až si budeš myslet, že jídlo nechce, tak ho vyndej a nech ho být. Tak to dělám já. Banán jí dávám když chodí po bytě, to samé rohlík. Jde si sednou na stupínek a je šťastná, i když poslední dobou ani to nesní. No být maminka nejedlíka není lehké :cert: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8939
17.10.12 12:42
@Susanna píše:

Jelikož je dcera drobná, tak já jí dávám mezi jídly co chce, tedy jablko do ruky, rohlík, sušenku, miluje hroznový víno, ale pokud máš doma „cvalíka“ tak nedávej. U nás je jedno, jestli mezi jídly něco dám nebo ne, když nechce jíst, nejí :cert:. Pokud bych si myslela, že se takhle nají a pak už kvůli tomu nechce jíst, nedávala bych to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí