Bolest břicha 3,5letého dítěte

137
30.4.12 07:53

bolest břicha 3,5 letého dítěte

Ahojky! Prosím o radu.
Můj syn si vcelku často stěžuje na bolest bříška. Jídlo je u něj problém, moc toho nesní. Už půl roku téměř nepřibírá na váze, ve 3,5 letech váží 14,7 kg. Když jí, tak jak má dost, tak se mu při posledním soustě navalí a málem by se pozvracel (někdy se i pozvracel). Ve dvou a půl letech si dost stěžoval na bolest bříška, pak to přešlo a teď poslední dobou si na ni zase stěžuje. A vzhledem k tomu, že toho moc nesní a málo přibírá, respektive skoro vůbec nepřibírá, tak začínám mít strach,aby nebyl někde problém, ale zároveň nechci plašit a otravovat doktorku se svými stíhami. Nevím, jestli to nejedení a nízká váha není dědičné, od partnera maminka říkala, že byl jako malý stejný, skoro nejedl a vypadal jak vyžle, i teď při výšce 183cm váží 70-75kg. Byla bych moc ráda, kdyby jste mi někdo poradili, zda to mám či nemám řešit, či jestli jste se s něčím podobným setkali. Také mě napadlo, že ta bolest bříška by u malého mohla být způsobena stresem, ježto jsem začala chodit do práce a mu se po mě hodně stýská, každý den mi do práce volá a dost často pláče do telefonu :-( Předem děkuji za názory

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
15043
30.4.12 08:13

Ahoj,
nas Jenda (5r) je na bricho taky citlivej. Kazda viroza se mu promitne do bricha do uzlin, takze place, ze ho to boli. Pokazde oblast kolem pupiku. Co delam ja:

• prohmatam bricho hned, jak si na to stezje. Vetsinou nerve, spis ho to simra, tlaci…
  • davam obklad - studeny kapesnik-igelit-satek a tak 20min s tim lezi a posloucha pohadky

Kdyz mel tri dny horecky, bolelo ho bricho a hlava, sla jsem k Dr. a zase nic. Jen ta viroza.
Kdyby se ti hodne nezdal, sla bych pro jistotu k Dr. se ukazat. Nas doktor jeste klepe na brisko pres prsty (jedna ruka lezi na brise, druhou klepe do prstu lezici ruky), kdyz to zni dute jako buben, je brisko nadmute. S bolesti bricha jsem takhle byla 3×, pokazde syn v klubicku brecel, ze ho to boli a pokazde nastesti jen viroza. Takze ted uz davam doma obklady, pri vysockych horeckach i Nurofen.
Ale u vas bych to mozna videla na ten stres… :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
30.4.12 08:38

Magdalenka má cca stejnou váhu ve 3,5 letech, jí tak nějak normálně… Takže primárně nízkou váhu bych neřešila…

http://www.szu.cz/…y-ke-stazeni?…
Resp. tady si můžeš stáhnout program, zadáš tam výšku/váhu, nejlépe od narození a pokud je od miminka na cca stejné úrovni grafu, je to OK. Horší, kdyby byl celou dobu např. na 40. percentilu a teď hodně spadnul dolů, to bych s dr. určitě řešila.

Já sama dost trpím na žaludeční neurozu, malá to má asi po mně, když ráno před školkou kňourá, že ji bolí bříško - zatím nic víc z toho není, je to jen před školkou a pak už dobrý.

(Kde je, že ti může volat do práce? To bych zakázala, akorát si tím ten stres přiživuje… Asi jako já kdybych se do té školky šla párkrát za den na Majdu podívat a pak zas odešla, řvala by jak tygr. Takhle se ráno sice se slzou rozloučí, ale pak už je v pohodě…)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
137
30.4.12 09:02

Děkuji za rady! Zkusím mu to bříško prohmatat. Také si stěžuje na oblast kolem pupíku a popisuje to tak, že mu žaludek jezdí nahoru a dolů.

Ten graf si vedu už od Honzíkova narození. Zhruba do dvou let byl na 50 percentil, pak pomalu klesal na 25 a teď se drží na té linii 25. Myslím, že ta váha může být spojena s tím, že má šíleně moc energie, pět minut neposedí a řekla bych, že to co sní, tak hned vylítá. Je hrozně aktivní. Honza je teď doma se svým tátou a když ráno vstane, tak se chce se mnou mazlit a já tam nejsem a tak řve jak tygr,dokud mi nezavolá a nepokecáme si po telefonu, tak nevím, jestli to tedy odbourat.

S tím jídlem je to bída: ke snídani mi sní třeba buď samotný jogurt, nebo třeba rohlík s máslem, svačinka je většinou ovoce - jablko,banán, oběd - teď má období,že odmítá maso, takže sní jen jednu střední bramboru, nebo dvě naběračky rýže,nebo talíř polévky, pak má zase svačinku - buď tvaroháček,brumíka, ovoce,bebe sušenky, sýr s rohlíkem a pak večeře, to je rohlík či chléb s máslem, šunkou, vejcem. Ale váha se nehýbe. Jen dost roste do výšky, měří 106cm. Mě totiž napadlo, že může mít třeba nějakou potravinovou alergii,když nepřibírá a často se mu u jídla, když má dost, navalí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
30.4.12 10:08

Ahoj, nemůže mít nějakou potravinovou alergii? Hlavně kvůli těm návalům, syn to měl, odmítal jídlo, pořád ho bolelo bříško a pak nám zjistili alergii. Zkusit se obrátit na dr, u takhle malého dítka vezmou krev a aspoň nějaké základní parametry z toho uvidí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
137
30.4.12 10:21

A odmítal všechno jídlo nebo jen to, po kterém mu bylo zle? Zajímalo by mě,zda bych mohla já sama nějak poznat, které jídlo by mu mohlo dělat zle. Je zajímavé, že náš malý odmítá jíst obědy, při nich mu je vesměs zle a zato to dožene třeba při večeři, že večeří 2×

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2100
30.4.12 12:46

Ahoj, taky přidám naši zkušenost. Náš starší syn si, co si vybavuju, cca od 4 let tu a tam stěžoval na bolest bříška. Taky je to nejdlík, jídlo byl vždycky dost problém. Náš prcek tedy ukazoval, že ho bříško bolí v místě žaludku, proto jsem si vždycky spíš myslela, že měl v tu chvíli hlad. Zvracel jen opravdu výjimečně, spíš při nemoci, při jídle jen cca dvakrát. Problémy se pak vystupňovaly s nástupem do školky. Tam se projevily velké potíže s jídlem, no a taky určitě stres. Bříško ho bolelo často, navíc začal často a intenzivně říhat. To už jsem to řešila s dr. a syn má diagnostikovaný žaludeční reflux.

Držím palce, ať vašeho malého bříško nebolí :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
137
30.4.12 13:52

Honzík taky hodně říhá, často během jídla, třeba i desetkrát. Sem se mrkla na příznaky žaludečního refluxu a je tam i zápach z úst, což mu dost z úst zapáchá,i když si pravidelně čistní zuby. Zkusím to říct Dr. a uvidím.

Všem děkuji…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5651
30.4.12 16:59

Nevím - příčin může být hodně: reflux? celiakie? alergie na kravskou bílkovinu/laktózu?
Bolesti bříška se podceňovat nemají, šla bych za doktorkou, že si malý dlouhodobě stěžuje na bolest břicha a málo přibírá…celiakie a alergie na mléko se dá zjistit z krve, chtěla bych taky sono bříška. Na reflux se dá přijít taky. Může to mít i z nervů, ale nespoléhala bych na to a nejdříve bych hledala tělesnou příčinu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
137
11.5.12 09:33

Tak jsme byli u Dr., vzala malému krev (byl velmi statečný). V pondělí budou výsledky a zároveň jsme v pondělí objednaní na sono bříška. Jestli se nikde nic neukáže, tak nás čeká ještě gastro. Tak nám držte pěstičky,ať nám to dobře dopadne. Moc se bojím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2100
11.5.12 10:30

Moc držím palce :hug: Taky se bojím, náš prcek byl pro změnu nedávno v nemocnici a v rámci různých vyšetření mu objevili skrytou krev ve stolici. Takže nás taky čeká další gastroenterologické vyšetření :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
137
11.5.12 11:16

Tak držím pěstičky, ať vám to dobře dopadne. A kolik je mu let? A byl sám v nemocnici nebo jste tam byli někdo s ním. To musí být pro broučka hrozné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2100
11.5.12 12:43

Malému je 5, v nemocnici byl s manželem, měli pro sebe i vlastní pokoj. Naštěstí tam nebyl dlouho, tak to kluci spolu nějak zvládli, ale byla jsem hrozně šťastná, když se zase mohl vrátit domů :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
137
11.5.12 13:30

Tak hlavně, že to netrvalo dlouho a že to dobře zvládl. Nemocnice strašně nesnáším, mám z nich fobii a zvlášť pro děti je to nepříjemné být v nemocnici. Tak ať vše dobře dopadne!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
137
14.5.12 12:47

Tak krev i sono nám dopadlo dobře, nic tam není. Ale musíme teď na gastro. Ale čekací doba je 4 měsíce, což se mi dost nelíbí, jestli je tam nějaký problém, tak by se asi nemělo tak dlouho čekat, aby se to nezhoršovalo. Ještě ve čtvrtek a pátek budu volat dvoum doktorům,zda nemají kratší lhůtu na objednání a jestli ne, tak mi sestřička poradila, jak na to, že mám jít v dětské nemocnici na všeobecnou ambulanci, se žádankou od pediatra a s výsledky krve a sona a říct jim,že jsem volala na gastro a že tam mají dlouhé objednací termíny a že mi ho tedy vyšetří přes tu všeobecnou ambulanci. Tak to tak asi nejspíš udělám. Nechci něco zanedbat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí