Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Má někdo z vás zkušenost s bolestí kolen objevenou po porodu? Nikdy jsem na to netrpěla, a teď, co jsem před 2 týdny skončilat ze zdrav. důvodů s kojením mi dělá potíže pro bolest vyjít po schodech nahoru. Žádné nárazové sporty necvičím, tak dvakrát týdně si urvu pro sebe chvíli na jízdu na rotopedu. Jestli se tedy nepočítá neustálé nošení 7,5 kg dcerky za posilování. Byla jsem na ortopedii a tam mi řekli, že po porodu změknou chrupavky a že mám začít brát přípravky na chrupavky z lékárny a denně jezdit 20 min. na lehký převod na rotopedu. Ale chci se zeptat, jestli se to může ještě zlepšit (je mi teprve něco přes 30) a nechci být za pár let nemohoucí. Taky se mě ptali, jestli jsem neměla nedávno chřípku (asi myslelï přechozenou), ale kromě nevyspání a tělesného vyčerpání z
péče o 6 měsíční dcerku, péče o celou
domácnost a lehčí práce na nedostavěném domě (
docela strašná kombinace), stresů ze strašné a zlé tchyně, vyplešatělých vlasů, povadlých prsou, .....už mě snad nic nepotkalo.
Děkuju moc za každou odpověď.
Ahoj, toto ma zaujalo, lebo mna zacali boliet kolena hned po porode. Najhorsie to je ked mam vstavat, napr. z postele, nehovoriac o tom, ze mam pri tom dieta na rukach
Myslela som si, ze je to nasledok pretazenia v tehotenstve a teraz vidim, ze to mozu byt chrupavky. Tiez by ma zaujimalo ake pripravky su na to dobre?
Neboj, to se srovná, to jen tělo naříká nad tou zátěží, přípravky na chrupavky nic nezkazíš …
Radit ti odpočívat by bylo jako koledovat si o … znám to.
Ale kolena drž v teple, já s tím mívám potíže hlavně v noci, aby neprochladla a snaž se jen kontrolovat, abys je ohýbala jen v ose kostí, ukázat to umím, popsat moc ne, prostě nerotuj lítko soušasně s ohnutím.
Hlavně se tím nestresuj, přeji sílu
Mia
Jé, Beruko a spol. tak přesně tohle mě taky trápí už tak 4 měsíce a holčičku mám 7,5 měsíční. Pomale si nemůžu dřepnout a dost mě to děsí, nerada bych měla artrózu či co ve čtyřiceti. Zatím nemám čas zajít za odborníkem, takže dík za informaci, koupím si aspoň něco na tu chrupavku.
Timeaa+Adélka
Mne zase boli klouby u prstu vzdycky po probuzeni je musim nejprve rozhybat
Mam 4 mesice po porodu…myslite ze se to zlepsi ?
Ahoj,
mě taky hrozně bolí kolena a kotníky myslela jsem si,že je to tím,že mám nadváhu kterou jsem nikdy neměla
.A můžou se jíst přípravky na chrupavky,když kojím?Díky za radu Monika
Nejste v tom holky samy
je nás myslím hodně, které trápí bolesti kloubů. S věkem to nemusí vůbec souviset, mě je 24 a trpím na klouby od puberty. Doplňky stravy beru pořád - po konzultaci s doktorkou. Pokud člověk nebere ještě nějaké multivitamíny, pak by neměl být žádný problém s jejich užíváním. Vždycky se ale můžete poradit v lékárně nebo s dr. Vím, že u některých kamarádek maminek se objevily i bolesti zápěstí a ramene.
Kloubům nedělá dobře chlad a rychlé škubavé pohyby. Ideálním sportem je pravidelná jízda na kole (v přiměřeném tempu) a plavání „kraulové nohy“.
Příspěvek upraven 24.08.20 v 15:26
Milá berunko,
jako bys popisovala moje problémy. Je mi 31, bolesti kolen jsem nikdy před porodem také neměla a k tomu mě teď ještě bolí levé rameno - asi jak furt tahám Elišku. Kolena bolí hlavně při dřepu a bolest ramene vystřeluje až mravenčí do zad. Připadám si jako důchodlkyně ![]()
Také jsem na všechno sama (žádné babičky ani chůvy) a je to fakt záhul.
Pokud jde o chondroprotektiva - preparáty s glukosaminem a chondroitinem pak je jich na trhu spousta a neměly by vadit při kojení. Já se chystám pustit do GS Condra. Jsem lékárnice a myslím si, že patří k těm lepším. Nebo si nechej předepsat Condrosulf 800 - recept od ortopeda. Obsahuje podobnou látku. Musí se to ale brát dlouhodobě.
Ani nechci myslet na to, co by se mnou vyvedl další porod. ![]()
Takže ať se máme brzy líp
Ahoj holky,
nechci nikoho strasit, ale ja se s temito bolestmi trapim uz temer 21 mesicu. Poprve me prepadla bolest leveho zapesti uz v porodnici a pak k tomu postupem casu pribylo i to druhe, nasledne kolena, kotniky, kycle, ramena, klicni kosti. Obcas to bylo lepsi a momentalne je to hruza. Doktori si me prehazujou jako horkej brambor a nikdo mi neumi pomoct. Jediny na co za tu dobu byli schopny prijit, ze v tech zapestich uz mam zanet. Jsem prakticky nepretrzite na praskach proti bolesti a kdyz je vy:,–(im, tak mi proste prestane fungovat cele telo, bolesti nepopsatelny a nemuzu sama vstat ani z postele. Nejhorsi jsou rana, pak se to postupem dne jakztakt rozhybe. Snazim se alespon hodne rozhybavat vsechny klouby, aby se mi nezkratily slachy, ale uz prestavam verit, ze se to nekdy zlepsi. Beru vitaminy, vapnik atd. Bude mi 28, takze s vekem to fakt nesouvisi.
Budu cekat, jestli se tu objevi nejaky recept na to, jak se toho zbavit.
Drzim vam vsem pesti, at se vam to nedostane az do takoveho stadia jako me.
Pa Lucka
Lysinko: Jestli je to jak rikas a mas v zapesti uz i zanet mela bys urcitezajit na vysetreni na revmatologii. Muze to byt jenom v souvislosti s porodem, ale taky se s porodem mohla „spustit“ nejaka revmaticka nemoc. Jestli nevis kam a jak napis mi klidne soukromou zpravu domluvime se
Jana
Ahoj, tak já mám na kolena optimistickou zprávu. Začala mě bolet, když bylo dceři 5 měsíců, nemohla jsem si kleknout apod. Dost mě to překvapilo. Začala jsem si dávat pozor, abych kolena nepřetěžovala, cvičila jsem jógu a cca po měsíci se to začalo lepšit!
Tak doufám, že to tak bude nakonec i u vás!
lejla
Zapomněla jsem ale na jinou věc - bolí mě šlachy kolem kloubu na levém zápěstí. Nemáte s tím některá zkušenost? Ne pořád, jen při určitém pohybu. Mám to každopádně od nošení miminka, asi jsem si nějak blbě dávala ruku. Nevíte, co na to pomáhá? Dost mě to trápí, protože někdy, když vezmu malou, mi rukou střelí bolest, že mám strach, abych ji neupustila.
lejla
Jano,
na revmatologii jsem zacala chodit letos v kvetnu k tatinkovi meho kamarada (je to docela velka kapacita, protoze se stara o nas hokejovy tym), ale ten mi bohuzel nepomohl a poslal me do revmatologickeho ustavu. Tam jsem byla poprve minulou stredu a vcera u nich na odberech a na rentgenu. Znova tam jdu az 22.12, tak jsem zvedava, jestli neco vykoumaji.
Kazdopadne bych mohla zkusit, to plavani, co tady nekdo navrhoval. Jina forma cviceni je pro me asi na nic, pres bolesti bych nevydrzela.
Ahoj,
já měla v synovo asni 4 měsících zánět šlachy palce, nevím jak přesně to popsat. Hrozná bolest vystřelující do předloktí. Pomohlo jedině přenechat syna na nošení babičce a asi po 14 dnech až měsíci to bylo ok. Jo, ještě také změna polohy při kojení!!! Já si to zřejmě z toho namohla. Kolena mě také bolela, spíše se mi jako blokovala, ale samo to nějak přešlo. Možná jsem nebyla zvyklá na takové dávky vycházek po asfaltových silnicích, po procházce lesem to kupodivu bylo v pohodě.
Sendy