Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky maminky, mojeho tydenniho chlapecka stresne trapi prdiky, kazdou chvili je zkroucenej jak paragraf.. ja piju cajik leros baby pro kojici mamky kterej obsahuje fenykl a kmin coz by melo pomahat, snazim se nejist nadymave potraviny, masirujeme brisko olejickem ale zda se mi ze to nezabira. Co vám pomohlo?? nechela bych do nej lit kapky, ale pokud nebude jina moznost ![]()
Ahoj,
nám pomohli kapky Sab simplex 15 kapek 3× denně.
A čaj značky Megafyt - Dětská čajová směs (s lékárny).
Sem tam pomáhalo i otočit na bříško a masírovat zádíčka a nebo teplý obklad.
Ahoj,taky jsme hodne trpeli s prdikamam masaze taky nepomahali, az jsme zkusili probioticke kapky jsou drahe stoji 650kc,ale od ty doby mame pokoj.
my jsme se bez kapek neobešli. Museli jsme při každém přebalování cvičit s nožičkama, nahřívat bříško hlavně při kojení, když se střeva začnou hýbat, na masírování jsem měla gel, který fakt pomáhal (pupík tedy nepomáhal vůbec). Když měl malý jít spát, tak jsme uspávali v poloze na tygříka…to byla jeho úlevová poloha, také jsme klubíčkovali. Z kapek jsme začínali sab simplexem…ale ten moc nezabíral, později jsme přešli na babycalm..ten byl lepší (ale je tuším až od 4 týdnů věku) a nejlépe nám zabíral lefax (ale ty jsou až myslím od 3. měsíce). Probiotické kapičky nezabírali, spíš ho bříško bolelo ještě víc. Ale stejně jsme občas sáhli i k rektální rource. Ač všichni strašili, že si na to zvykne, tak nezvykl. A když proplakal celý den a celou noc, tak mi bylo jedno, jak mu ulevím, hlavně aby si i on mohl chvilku odpočnout. Universální recept bohužel není, budeš muset najít tu svou kombinaci různých metod, která malému pomůže.
Ahojky já mám dvouměsíční holčičku a trpí taky na prdíky už z porodnice.Nic jí na to nezabírá.Začali jsme fenyklovýma čajíkama já i malá,pak jsme začali dávat kapky Sab…3*15kapek,pak nahřátou plínku,horkou vaničku,gelík na bříško,masáž bříška,pak jsme si koupila polštářek s třešňovýma peckama a nahřejvala ho v mikrovlnce,rektarní rourku.Přes den mi vůbec kvůli tomu nespí je to vyčerpávající.Začla jsem dávat kapičky vždy před kojením nebo se snažím (ty kapičky v těle nezůstanou jdou v tom stavu jak jsou tak jdou ven)tak to trochu pomáhá a jinak musím používat tu tyčinku(rourku)aby se trochu vyprděla a pak jí nakrmím a pak musím dát spát jak není vyprděná tak neusne a je pak přetažená tak je pak zase celý den vzhůru.Večer jinak neusne než s prsem a to trvá i dvě hodiny než usne tvrdě dudlík totiž odmítá.Zkus něco z toho jinak já nevím jak poradit sama už totiž nevím,prej to přejde po šestinedělí nebo po třech měsících tak to první u mě nevyšlo tak jsem zvědavá na tři měsíce:-).Ať vás to brzo přejde…
Už jsem to tu někde psala. Nám pomáhalo cvičení„kolínko na protější ramínko“ Pomaličku, opatrně, střídat levou a pravou nožičku. Malému při tom odešly větříky a trochu se mu ulevilo. Trápilo nás to až do šestého měsíce. Přeju hodně štěstíčka ![]()
ahoj,
u prvního klučiny nám na prdíky vůbec nezabíraly kapky Sab simplex, ale naopak super byl Baby Calm.
Teď u druhýho je to zase jiný, vřele doporučuju zkusit probiotické kapky, nejdřív jsme měli Bifi form a nic… a teď ty Bio Gaia (jsou fakt teda drahé, ale určitě mu pomohly mnohem víc). Dřív jsme k tomu používali rektální rourku (je to gumová hadička, co se dá koupit v lékárně, asi za 20Kč), namazat olejíčkem zadeček a rourku a strkat, trošku s ní kroutit, zase vyndat (tím širším otvorem vyfouknout) a znovu dát, třeba 6-8×. Přes to se malej krásně vyprděl. Ale od tý doby co dáváme probio kapky, tak už rourku nepoužíváme. Fakt se srovnal, pokud ho to trápí, že se kroutí, tak dám nárazově 15 kapek Sab simplexu a je pokoj. Dřív mi dětská sestřička radila dávat ten Sab preventivně 3× denně 10 kapek nebo 5 kapek před každým kojením, ale to nebylo k ničemu. V nemocnici, když jsem s malým byla, že měl streptokoka (v 6tinedělí), tak jak dostával antibiotika a to bylo teprve bolení bříška!!! Tak tam mi právě sestřička poradila dát mu těch 15 kapek, až když se fakt kroutí a vím, že je najeděnej, přebalenej, vyspalej, prostě že to budou určitě ty prdíky, když pláče a fakt to dost pomohlo. Ale ty probio kapky vřele doporučuju!! Jinak samozřejmě cvičit s nožičkama (přitahovat je k bříšku), mastičky typu Pupík apod. nám vůbec nezabírali.. podle mě zbytečně vyhozené peníze. Ještě vím od kámošky, že v lékárně se prodává polštářek s třešňovýma peckama, že se nějak nahřívá a přikládá na bříško, tak třeba zkusit i tohle.
No stejně do 3 měsíců, než se začnou trošku víc hýbat s tím se moc nezvládne, ale uškodit mu kapičky rozhodně nemohou! Tak bez prdíků zdar nebo spíš zmar ![]()
ještě jsem zapoměla, že u prvního klučiny jsem pila pořád fenyklový čaje a nic, teď je nepiju a taky je to stejný, samozřejmě si hlídám co jíst - rozhodně né čerstvý chléb, kynuté pečivo (když, tak až druhý den), např. špenát našeho drobka taky trápí, jak je v tom česnek, tak se pak strašně kroutí. V porodnici mi naopak sestřička radila, ať už ty čaje pro kojící matky a fenyklový, tak ať je nepiju, že podporují tvorbu mléka a že bych pak měla strašně nalitý prsa, tak je teď nepiju.
teplý polštářek z třešňových peciček večer na bříško, pak taky občas prdící trubička a kapky baby calm
Můžete mi prosím poradit jak dlouho dávat ty kapky Sab simplex? Podle návodu se smí užívat jen 3 dny…
a zkouseli jste pit odvary z kořeni? ja si delam anyz a fenykl a zda se mi ze je to drobek lepsi… polstarek jsme poridili, ale ze by byl nátřesk v plíně to se mi nezdá, ale aspon to pusobi jako fajn uspávadlo..
malej u nahrivani briska vzdycky vytuhne.. ![]()