Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Češi
… je to náš fenomén.. zouvat navstevy a davat jim přezůvky
@Královna Kosmíru píše: Češi![]()
Myslím, že ne. Že spíš je to tak, že v „západním světě“ se nezouvá, zato třeba v Asii nebo v muslimských zemích se zouvá - opravte mě, pokud se pletu. V Africe nevím. Takže ale, jak už zaznělo, určitě není drtivá většina lidstva nezouvací a my světový unikát.
Jinak, já bych měla jako návštěva fakt blbý pocit, capat někomu doma po kobercích botama z venku - v létě, suchu, budiž, ale v zimě, po dešti…? (možná ti Amíci jezdějí stejně door-to-door autem, tak si ty boty nezamažou
- myslím to samozřejmě s nadsázkou, zas mě neberte za slovo).
Příspěvek upraven 02.09.22 v 09:04
@AnetaNovakov píše:
Ahojky, prosím o vaše názory. Chodíte doma v pantoflich nebo bosy? A návštěva, dáváte jim přezůvky? Nesnesu ten pocit, ze mají doma špínu a u mě chodí bosy nebo v ponozkach. Sama bych si připadala blbě, ze chodím v botách a oni to vytrou ponozkama. Jak to mate vy? :![]()
![]()
![]()
A dekuju.
jako navsteva nesnasim nabízení pantofli…
tak to asi neporadím
Znam i z Nemecka, ale mozna jen cistotna rodina
Ono je to hodne o podnebi, kde byva blativo a prsi, tam se zouvaji.
@veria píše:
Mně to smysl dává, i když je to nesmyslProstě zakladatelka si nepřeje, aby u ní návštěvy chodily v ponožkách, neboť přinesou špínu ze svého bytu do bytu jejího a ušpiní jí podlahy. Což je samozřejmě pravda, ale kdo by to řešil, pokud si tedy návštěva nepřinese na ponožkách kravský nebo jiný hnůj nebo něco podobného
Mne to treba vadi u lidi, co maji doma zvirata, protoze na tech ponozkach chte nechte donesou ty zvireci chlupy ke mne domu a ja zvirata v baraku nesnesu. Ale tak co, proste po navsteve pustim robota, at povytira a je po problemu.
@Ernais píše:
Mne to treba vadi u lidi, co maji doma zvirata, protoze na tech ponozkach chte nechte donesou ty zvireci chlupy ke mne domu a ja zvirata v baraku nesnesu. Ale tak co, proste po navsteve pustim robota, at povytira a je po problemu.
to jsem ja ![]()
Komu to vadi, at mne nezve
@AnetaNovakov
Doma chodíme většinou bosi, pantofle si většinou beru, když mi je zima na nohy. To mi většinou nepomůžou ani ponožky.
Návštěvám nabízíme, ale většinou si neberou.
Zouvaji se navstevy i jinde ve svete, v Belgii jsem to zazila, ve Francii taky. V Parizi je to celkem zakladni slusnost, ale kdyz se nekdo nechce zout, hostitel ho nenuti a nekomentuje to. Pry se driv nezouval nikdo, ale mesto je tak spinave, ze nikdo nejasa z venkovnich bot na svem koberci.
@jitka 11 mi ty nabízené cizi pantofle prijdou strasne hnusny, ještě když jsou starší a třeba už odrane nebo je na nich znát nošení, tak to je vyloženě nechutné, ze mi někdo něco takového vůbec nabízí
Stejně jako ty návštěvnické backory, co lidem vnucuji na některých zámcích.
Návštěvy se u nás zouvají, nabízíme papuče, v zimě si je většinou i vezmou, máme studenou chodbu. Většina návštěv k nám přijde přes trávník, ne po bočním chodníku, takže ty boty mívají i mokré.
Já chodím v papučích na chodbě a v kuchyni, koupelně, do pokoje s kobercem se zouvám. Na návštěvy si beru vlastní papuče.
@Uslava píše:
To určitě ne. Je tu zima.Ale klidně doma choďte v čem chcete. Kultury, zvyky a čistoty ulic jsou ve světě rozdílné. A je slušnost se přizpůsobit, když někam přijdu na navstevu.
Mám to taky tak, Když k někomu jdu, přizpůsobím se jeho zvyklostem. Pokud se doma zouvají, zuju se taky. Pokud nemají rádi zvířata v bytě, nepůjdu tam se psem. Nechápu, co je za problém. Tvůj dům, tvoje pravidla.
@AnetaNovakov píše:
Ahojky, prosím o vaše názory. Chodíte doma v pantoflich nebo bosy? A návštěva, dáváte jim přezůvky? Nesnesu ten pocit, ze mají doma špínu a u mě chodí bosy nebo v ponozkach. Sama bych si připadala blbě, ze chodím v botách a oni to vytrou ponozkama. Jak to mate vy? :![]()
![]()
![]()
A dekuju.
Máte doma koberce? U nás na koberec nikdo se špinavýma nohama nesmí (třeba děcka z písku). ![]()
Ale v místnostech, kde máme dlažbu či lamino - tedy místnosti, kam se normální návštěva u nás dostane - se může občas klidně v botách - krátkým návštěvám, řemeslníkům a tak to nabízíme, ať se nezouvají. To se snadno uklidní.
@bigl píše:
Mám to taky tak, Když k někomu jdu, přizpůsobím se jeho zvyklostem. Pokud se doma zouvají, zuju se taky. Pokud nemají rádi zvířata v bytě, nepůjdu tam se psem. Nechápu, co je za problém. Tvůj dům, tvoje pravidla.
Přesně tak. ![]()
Blbost. Asi jsi nikde ve světě nebyla. Pak se to dá pochopit. Není to nás fenomén.
To určitě ne. Je tu zima.
Ale klidně doma choďte v čem chcete. Kultury, zvyky a čistoty ulic jsou ve světě rozdílné. A je slušnost se přizpůsobit, když někam přijdu na navstevu.