Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Já jsem dnes 2letému synovi obula místo těch našich celoročních superfitek sandálky superfit - dávala jsem je včera do odkazu… má v nich 1,5 nadměrek, což je na sandále hodně - ALE!!! ani jednou nezakopl, nespadl… a to běžel dolů z kopce po žulových kostkách!!! Podle mne je to proto, že ty sandále jsou o místě, kde se prsty rozšiřují o hodně širší…
@hofka superfit jsou ve třech šířkách - ale my máme doma vel.24 ty nejširší - a stélka měří 6,2cm a syn při roztažení prstíků má nohu skoro 8cm…
Barefood bych koupila HNED!!!, ale syn má ortop vadu a musí mít pevný kotník ![]()
A ještě syn přestal vtáčet špičky dovnitř!!! prostě na šířce stélky hodně záleží a zaráží mě, že tak vymakané botky mají tak velký nedostatek. Dcera má úzkou nohu a superfitky v nejširší šířce jsou jí perfektně i v té špici… ale pro syna prostě nejsou dobré…
@3HE diky ta tip, pres vikend je dam dohromady a vystavim ![]()
Trosku me mrzi, ze nam je ta prodavacka doporucila. Pri zkouseni jsem se ptala, zda nejsou synovi uzke, pry ne, je to akorat. Byli to prvni celorocky ktere jsme kupovala, nemela jsem zkusenost. Vzala jsem je, kor kdyz zimni superfitky synovi padly. Do toho obchodu uz ale rozhodne nepujdu.
Nez jste to napsali, vubec jsem netusila ze existuji superfitky ve 3 sirkach. Ty nase 24 jsou super uzke, protoze nejvetsi sirku jsem namerila 5,6cm a to mluvim taky o 24!!! Chudak Tonik, fakt me mrzi v cem musel skoro ty 2 mesice chodit. Je to ale drsnak, tvaril se u toho spokojene ![]()
@Sunrise Tak co superfity? už jsi prodala? já ne… zatím ještě nemáme koupené jiné boty, ale snažím se dávat sandále… a třeba dnes je mokro, ale na holínky to není, tak jsem dala superfity a hrůza - hned špičky k sobě… během asi 50m petkrát zakopl a dvakrát spadl!
Jak se mu chodí venku v těch pegreskách? změkly trochu? nemyslím jen podrážku, ale i ta kůže kolem… připadá mi to jako svěrače na nohy.
Byla jsem v obchodě obhlídnout pegresy… paní mi je prodala s tím, že je můžu za týden vrátit (pojedeme za týden na rehabilitaci a ten obchod je ve stejném městě). Nesmím mu je dát ven a musí vypadat naprosto nepoužitě.
Tak jsem je zvážila - váží 180g - máme tyto: http://botickarna.mimishop.cz/detail.php?… podrážka je celkem ohebná a místo na prsty luxusní.
Prodavačka mne dojala - ptaa se mne, jestli si pamatuji z dětství, jestli jsem měa lehké nebo těžké nohy… vůbec nepochopila o co mi jde ![]()
Tak je vyzkoušíme doma a uvidíme… já bych raději lehčí botky, ale které??? když jsou všechny na střední nohu a on má širší…?
@3HE ja si je nemohu vynachvalit! Tonik je od pondeli nemocny, takze venku jsme byli naposledy v nedeli, ale vubec nedava nozicky k sobe!!! a ani jednou nespadl!!! Podrazka se mi zda ohebna dost a kuze taky mekne, coz neni na pohled moc pekne, vepredu se to jakoby vlni, ale manzel rikal at to neresim, je dulezite ze bota pracuje. A Tonik je v nich vazne spokojeny a to je pro me nejdulezitejsi.
Mame tyhle - jsou svetlejsi nez jsme meli, takze mu je na pisek davat nebudu. Nastesti Tonik se kaluzinam spis vyhyba, nesnasi, kdyz je spinavy, takze by mohli vydrzet.
http://www.boticky-dobrichovice.cz/…5-modre.html
Pristi rok se podivame po nejakych lepsich, ono ted uz jsou docela vyprodane (co jsem byla ve 2 obchodech), nechtela jsem s koupi moc otalet, tak jsem je vzala. A nelituji
A ty vase jsou moc pekne, podrazka je uplne stejna.
Botky mam vyvesene 2 dny, pred chvili se me jedna pani ptala, kde bydlime, tak uvidime zda z toho neco bude ci ne. Dala jsem je nakonec za 470,– ma totiz jednu nohu okoplou, jak v nich furt padal.
@Sunrise u těch pegresek - tvých i mých - píšou, že jsou vhodné na úzkou a normální nohu… přitom jsou tedy dost široké… a je opravdu důležité mít místo pro všechny prsty… ty naše - vel.25 měří v nejširším místě 6,4cm - což není moc… ale nejsou kolem malíčku zůžené a to JE ZÁSADNÍ! naše superfitky v největší šíři a vel.24 mají šířku stélky také 6,4 - ALE hned za touto šířkou jsou prudce zůženy a tím je malíček utlačený a nohy se stáčí dovnitř.
Postav si malého na papír a obkresli mu nohu… a představ si, že jak chodí a běhá, tak při nárazech se ta noha ještě více rozšiřuje… a to při kulatých špičkách není místo na rozevření prstů… třeba barefoot boty mají špičky ještě více kulaté a šířku botky kolem 7cm.
Naši kluci jsou ale i tak je důkazem, že nejde jen o lehkost boty (což mi o to pořád šlo), ale hlavně o roztažení nohy a prstů - asi neseženu široké boty s lehkou podrážkou superfitů… příští týden ještě sjedu ukouknout Primigi… ty podle fotek vypadají kulatě. a jsou lehké… a drahé ![]()
mrkni na tyhle - http://detska-obuv.heureka.cz/…0-piskova_2/ je to galanterní kůže - je měkčí a poddajnější - kámoška je má v malém čísle, tak jsem je aspoň osahala… akorát ta barevná kombinace se mi nelíbí… v prodejně je neměli ![]()
@3HE a co keeny, řada cnx, ty jsou fakt široké, a le měkké a lehké?
@Krrysa našla jsem tohle… to by asi měly být ony…
http://www.keenfootwear.cz/deti/?…
nevím - musela bych je vyzkoušet… u nás je potíž i v tom, že syn je hypotonický a tohle je ten hlavní důvod jeho špatné chůze - valgozní kotníky a vybočené patní kosti - on by měla dle rehabky mít pevnou kotníkovou obuv… barfooďáci ě přesvědčují (na diskuzích), ať mu nohu „osvobodím“ a nechám tomu volný průběh v barefoot botě… nemám odvahu… a rehabilitační sestra i doktorka jsou silně proti… s keenama cnx je to podobná situace…
@3HE podle me si vyrobci pisou co chcou. Pro me je dulezite, ze si Tonik na tu stelku stoupl - prenesl vahu na tu nozicku a prodavacka mi ukazovala proc jsou pro nas tyhle boticky vhodnejsi nez ty superfity. Pak jsem mu je obula a on v nich chvili pobihal v koutku a zase prodavacka se na nej divala a rikala, ze tam nevidi problem. A nejvetsi dukaz je ten, ze Tonik nesmajda a nepada ![]()
Ale moc dekuji za tip, pristi rok v breznu se po nejakych vymakanejsich kouknu. I kdyz synovi ta vaha boticek nevadi, jedna boticka vazi 155g ![]()
Jej ted se syn vzbudil, jdu pro nej.
Ale asi to tu trochu plevelime, meli bychom se presunout do diskuze o sirokych botickach ![]()
@3HE jojo,t o máš pravdu a sice nemáme tenhle problém, ale celkově si nedokážu udělat názor barefoot - normální bota u malého dítěte nebo dítěte s vadou…je to jaks plínama, očkování, koujením, jídlem atd
jen na tohle jsem si prostě nedokázala udělat názor…
nechtěla jsem tím říct, že jsi opět koupila špatně
naopak! - chtěla jsem tím říct, že mě překvapilo, jak jsou boty široké… přestože výrobce uvádí úzké až střední…
a váhu mají taky hezkou - naše superfitky váží 110g, takže 155g je hezká váha… naše pegresy, co jsem dnes koupila/půjčila - váží 180g - ono se to nezdá - pár gramů navíc, ale jsou fakt dost těžké. Vrátím je.
Děvčata - k pegreskám je to vše - přesunujeme se so separéé na SZ ![]()
@Krrysa píše:
@3HE a co keeny, řada cnx, ty jsou fakt široké, a le měkké a lehké?
máme sandále, velikost 30 tedy a nepřijdou mi, že by byly na širokou nohu. Dcera má úzkou a jsou ji na šiřku akorát. Zkoušela jsem synovi-velikost asi 24 a ten by je měl opravdu úzké-má spíš širší nožku. Jiné řady jsou širší, to ano, ale taky dost tuhé v podrážce.
@hofka to mě nestraš
třetí má širokou nohu jak slon a chtěla jsem koupit cnx, že jsou měkčí a ony jsou fakt užší?
@Krrysa píše:
@hofka to mě nestraštřetí má širokou nohu jak slon a chtěla jsem koupit cnx, že jsou měkčí a ony jsou fakt užší?
tak vyzkoušejte, uvidíte, třeba jsou ještě jiné modely? Máme Seacamp. Dcera má nohu fakt akorát, po stranách asi 2mm volno a to má ještě nadměrek před prsty. Bývala doba, kdy plavala i v Superfitech:-)