Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, jsem asi úplně pitomá, ale můj syn (4,5 měsíce) má dole na konci hrudní kosti tvrdou bouličku a já nevím, jestli to tak má být? Je to konec tzv. mečovitého výběžku? Nebo to tam vůbec být nemá? Je to ostuda, že to nevím, ale dcera nic takového neměla a já jsem z toho vyvalená. Mám strach, aby nebylo něco špatně, přece jen v dnešní době se všude píše, že se žádné bulky nemají podceňovat… Holky, klidně mi vynadejte, že jsem husa, ale napište mi, jestli i vaše děti to tak mají (měly). Díky ![]()
Jestli je ta pidiboulička úplně dole na hrudníčku, uprostřed kde se stýkají žebra, tak to má dcerka taky… ![]()
Příspěvek upraven 25.05.17 v 08:47
Je velká asi jako hrášek a je přesně tam, jak píše BohunkaP.
Tak si s tím nelámej hlavu
Ptala jsem se na to doktorky už dávno, vlastně snad hned na první prohlídce a prý to vůbec nic není… teď už bohužel nevím, jak to tenkrát nazvala, ale každopádně nic k řešení, někdo to prostě mívá…
Já osobně bych se radši zeptala, člověk nikdy neví a budeš mět klid, že to nic neni
Děkuju za uklidnění! Říkala jsem si, že náš dětský dr. si toho musel při prohlídkách určitě všimnout a nikdy nic neříkal. Tak nebudu plašit ![]()
je to konec mecoviteho vybezku, rafanek to mel tez skoro vylezajici z hrudi, uz se to zasunulo.
holky, buďte v klidu, to je brzlík.
Brzlík je žláza, která se v dětství nachází přímo za hrudní kostí.
Po narození je brzlík relativně velký, největších rozměrů dosahuje v pubertě. Během dospívání se však zmenšuje, je nahrazován tukovou tkání a postupně zaniká.
V dětství je brzlík nezbytný pro vývoj a správnou funkci imunitního systému.
Dozrávají zde totiž T-lymfocyty, což jsou bílé krvinky nezbytné pro specifickou imunitní odpověď. V brzlíku jsou vytvářeny také humorální faktory (chemické látky), které jsou důležité pro vývoj imunitního systému.
Lymfocyty jsou roztroušeny po celém těle a díky své
reakci při imunitní odpovědi chrání organismus před nebezpečnými vnějšími vlivy, které by jej mohly ohrozit.
To je staženo z netu, protože už jsem si nepamatovala, k čemu je, ale věděla jsem, že ho mají jen děti, dospělí už ne ![]()
jo, teď čtu pořádně, že je to boulička dole, tak tam by asi být neměl,ale třeba to s tím trošku souvisí ![]()
No, každopádně Lukášek to má také, takže v tom nejsi sama ![]()
brzlik je sicel velkej, ale dole pod hrudnikem nevylejza. maximalne by mohl nahore, ale v zivote jsem o tom neslysela. Kazdopúadne kdyz uz, urcite je mekkej. kost je tvrda. tot k diferencialni diagnoze kost vs. parenchymovy utvar
ale zajimave. muzeme se v anatomii pohnout dale. nemuze to byt treba srdce? nebo vybezek patere? ![]()
Holky, dneska se moje 7 leta dcera „vcucla“ jako zatahla brisko a ja si vsimla presne uprostred, jak konci hrudni kost, takovy boulicky…kdyz je normalni, vubec ji nenahmatnu…je to emcovity vybezek? u