Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky chtěla jsem se zeptat jestli jste po narození mimi používaly široké balení a jestli jo tak jak dlouho?
to se pouziva kdyz lekar zjisti ze ma mimco spatny kycle…jinak neni treba
většinou ti to doporučí každý ortoped a kroucení nožkama k tomu .
jinak za nás :my široký balení měli mechceně …malej byl nedonošenej takže ,když jsem mu dala ty newborn plínky měl nohy od sebe opravdu hooodně.pak jsme přišli k ortopedovi a ten zase ,že máme kroutit nožkama a dávat široký balení .....-to už jsem teda nedávala-je to prostě podle mě u 80% ortopedů rutina,kterou nic nezkazíš.
Příspěvek upraven 14.05.10 v 10:46
Jak píše mikitaa. Nám to zjistil lékař už v porodnici - malá neměla dostatečně vyvinuté kyčlíky. Narodila se o 3 týdny dřív, prý to akorát nestihlo „dozrát“. Široké balení napsal ještě v porodnici, manžel to vyzvedl v nemocniční lékárně a ještě v porodnici malá nosila. Měla to celé šestinedělí, pak kontrola na ortopedii, kde mi doktor řekl, že těch 6 týdnů stačilo.
Používá se jen na doporučení lékaře.Preventivní význam u dětí s nálezem v pořádku moc nemá.My jsme nepoužívaly.Děti sice měly dlouho nedozrálá jádra,ale to široké balení neovlivňuje - říkal ortoped.
Ale zase nic neplatí absolutně.Bohužel,znám maminku,její holčička měla v porodnici nález v pořádku,potom na první kontrole kyčlí kolem 6 týdnů dostala nějakou tu Frejkovu peřinku - pevnou vložku mezi nožičky a tu musela mít až skoro do roku..
Myslím,že je to vzácný případ,nestává se to často.
Každá si to musíme rozhodnout sama,já jsem nedávala široké balení.
Ono zalezi ortoped od ortopeda, nas je postarsi peclivej pan a dava ho ze zacatku preventivne - po kontrole v 6 tydnech, pokud nejsou dozrala jaderka (coz nejsou skoro u zadneho mimina), tak stale preventivne az do 4 mesicu. V tech 4 mesicich Zuzka mela nastesti kycle 1A 1A, a uplne vyvinute, tak nas propustil z pece ![]()
Ale ja kdyz to bylo preventivne, tak jsem ho lehce sidila, teda davala jsem ho porad, ale jen 1 latkovou plinku pres papirovou a pres to bodycko, zadne specielni kalhotky. Pokud by byl nalez horsi, samo bych to delala pecliveji ![]()
Ahoj Mikky, tak Samík měl široké balení od porodnice do 3 měsíců vkuse (od 3 do 6 měsíců jen na noc). Dávali jsme 2 bavlněné plenky složené na 1/3 ![]()
Asi fakt záleží na ortopedovi, kluci jsou 36tt, takže taky nedonošený, a ortoped řekl, že nález je v pořádku a tudíž stačí papírová plína. Teď jdeme brzo na kontrolu, tak doufám, že se na tom nic nezmění ![]()
ahojky…ve FN HK se dává široké balení do třech mesíců všem…malá měla nožky OK,ale prostě ji to tak nechaly…asi pro jistotu…nějako jsme to neřešila…3 měsíce není až tak dlouhá doba
malá měla trošku horší nález ale nic hrozného a taky měla široké balení do 4 měsíců. Taky jsem to neřešila,přišlo mi lepší jí to dát než pak aby měla problémy.
Asi je to pak na tobě jaký k tomu zvolíš přístup.
Používali jsme u Helenky asi do půl roku, u Marečka do tří měsíců.
Jak píšou holky - ortoped Ti řekne…
Jo, a ačkoli se říká, že široké balení při nedozrálých jádrech není nutné, někteří ortopedi to doporučují plošně všem… Já jsem to u dětí neřešila, jestli je to nutné nebo ne, přišlo mi to také lepší než pak řešit problémy - ono tomu malému mimču to stejně nijak nevadí, jestli má o dvě plenky navíc… Helče to začalo být protivné až kolem toho šestého měsíce, kdy se začala víc pohybovat…
no treba me mala nechtela spat kdyz mela mezi nohama moc…dostali jsme v porodnici decku ale nemohla sem ji to dat ani jednou..presto kontrola v sestinedelich bylo vsecko ok.
Tak malá má široké balení už 8 týdnů a ještě dalších 8 týdnů bude mít.
Do zprávy dr. sice napsal,že Abdukce oboustanně volnější,ale že ještě nemá jadérka,přitom má nohy od sebe už dost
.Ale dávám jí to jen doma na ven ne.