Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já měla pokoj 3×3 a měla jsem pocit, že je naprosto královsky veliký a to mi ho kus ukousla skříň.. záleží spíš na tom, jak jsou umístěné dveře a okna, a jak se tam tím pádem naskládá nábytek… naše holky jsou čtyři v pokojíku, který je cca 2,5×4 a taky to přežijou, holt když není jiná možnost, musí se pracovat s tím, co je ![]()
Dítěti je rok, nepotřebuje žádný svůj pokoj. Předpokládám, že v té pidi místnosti bude maximálně spát, budou se tam uklízet jeho věci, ale hrát si bude v kuchyni v obyvaku, na zahradě.. Stradat jistě nebude.
Tak teď je malinký a nepřijde mu to, stejně bude spíš s vámi… Jinak do budoucna mi to přijde opravdu příliš malinké, problém bude, když si bude chtít třeba pozvat kamarády… ![]()
Takhle - hygienická norma pro jednu osobu je 8 m2, ale vám to hygiena kontrolovat nebude, že jo
Jen budete muset pořádně větrat. Já v něčem takovém strávila jako dospělá rok na koleji v cizině a musím říct, že jsem se v tom cítila velmi klaustrofobně a maximum času trávila mimo. Takže za mě - na přespání dobrý, ale počítej s tím, že to nemusí být pokojík, do kterého si dítě milerádo zaleze a bude si tam hrát. Rozhodně bych se tam nesnažila vecpat veškerý nábytek s dětskými věcmi.
@Netopirek píše:
V cca stejně velkém pokoji máme 3 děti
Ty jo
Ale asi jsou malé? U staršího školního věku si to už neumím představit, natož pak u puberťáků ![]()
Myslím si, že na velikosti úplně nezáleží, pokud lze místnost dobře větrat, a kvalitně vybavit není v tom žádný problém. Navíc předpokládám, že k chatičce náleží i pozemek, takže velkou část roku bude mít dítko možnost pohybu v přírodě, což nevynahradí sebevětší pokojíček
pokud má dítě čistou kvalitní postel, adekvátní psací stůl a místo na hračky a oblečení, nic víc nepotřebuje ![]()
A nejde udělat pokojík z ložnice a ložnici tady? Sice by se vešla jen postel, ale měli by jste šatnu a dítě třeba větší pokojík? Jinak já si myslím že si zvykne, radši bych měla sama mini pokojík než trochu větší s x sourozenci, ale je to maličké.
No me to prijde male. Ale zatim je dite male, az povytoste tak je to tak na prespani. My mame nejmensi pokoj 9,5m2 a je v nem pubertalni dcera. Ale nedokazu si predstavit tam nacpat jeste dalsi dite. Neda se to jeste nejak porešit?
Proč by strádal? Hodně dětí ani svůj pokoj nemá, hodně lidí žije celý život ve 2+1 a ložnici sdílí celá rodina. I v klasickém paneláku toho místa v pokojíku moc není, když je tam víc dětí. Pokud se mu tam vejde postýlka a útulně a čistě mu ho zařídíte, bude do dobré. ![]()
@Mialina píše:
Ty joAle asi jsou malé? U staršího školního věku si to už neumím představit, natož pak u puberťáků
10, 4,2. A když jsou doma, tak jsou stejně pořád zalezé u mě v obýváku. Vlastně tam jen spí. A to většinou jen jedna.
Takže jim to zatím stačí. Do budoucna počítáme se stěhováním. Ale když to nevyjde, tak jim to bude muset stačit.
@Lu1234 píše:
Dcera má stejně velký pokoj a je to zatím v pohodě. Má postýlku 120×60, komodu a regál na hračky. Brzo přibude mimino, takže dcera dostane větší dětskou postýlku, mimino tu její, komoda a regál se pořád vejdou. Stůl už ne. Až půjde do školy, tak buď už budeme bydlet jinde (máme na to ještě 4 roky), nebo bude mít stůl v obýváku, nebo se vymění dětský pokoj a ložnice.
Edit: omyl, náš pokoj je 10m2 bez skříně, přecejen o něco větší.Příspěvek upraven 22.09.19 v 20:46
My máme pokoj velký a stůl mají děti stejně v obýváku, abych tam nemusela lítat na psaní úkolů. Takto si jen odskočím od vaření, úklidu a pokračuju. A až budou větší tak by jím 2 na 3 metry určitě stačilo. Vejde se tam postel a stůl a to stačí, víc pak děti nepotřebují, když je šatna.
Dokud je tak malý, větší určitě nepotřebuje. A až vyroste, tak mu můžete nechat udělat vyvýšenou postel a dole mu zbyde dost místa. Řešit se dá všechno. Když bylo mé sestře 18 vyhodila mě z pokoje, chtěla ho pro sebe. Bylo mi 12. Měla jsem postel oddělenou peřiňákem v rohu obýváku. A kupodivu, přežila jsem. Stejně jsem věčně nebyla doma.
@Aduš8 píše:
Dokud je tak malý, větší určitě nepotřebuje. A až vyroste, tak mu můžete nechat udělat vyvýšenou postel a dole mu zbyde dost místa. Řešit se dá všechno. Když bylo mé sestře 18 vyhodila mě z pokoje, chtěla ho pro sebe. Bylo mi 12. Měla jsem postel oddělenou peřiňákem v rohu obýváku. A kupodivu, přežila jsem. Stejně jsem věčně nebyla doma.
A to to rodičům nevadilo? Sestře nic neřekli?
Já znám dokonce dva kluky co měli postel v kuchyni. Přes den se na ní sedělo u stolu jako na lavici. A oba to přežili. ![]()
Mně to teda přijde dost pidi. Ale pokud v tom bude od malička, tak mu to asi nepřijde. My máme jeden pokoj 26m2, druhej 22m2 - ten menší mi přijde akorát, ale mají tam i skříně teda…
@Netopirek žili jsme jen s mamkou. A než by poslouchala věčně naše rvačky a hádky, ségře ustoupila. Jinak nás společný pokoj byl 3*3.5m, měly jsme tam skříň, psací stůl a obě postel. A i tak jsme se vešly.