Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Po devíti měsících začala malá spát, jakž takž. Usíná v osm večer a budí se ve dvanáct a mezi 3-4 ranní. Vždy ji dám UM a ona zase usne. Jenže se budí v pět ráno. Máte taky tajkového nespavce. Co s ní mám dělat, aby ještě usla alespoň do sedmi? Když ji dám k sobě do postele, tak si hraje a lozí po ní, když ji nechám v postýlce, tak začne vřískat do té doby, než ji zvednu. Klidně i hodinu(zkoušela jsem asi jen 30 minut, ale určitě by vydržela dýl).
Ivulka
Ahoj Ivulko,
nám pomohlo prostě dávat prcka později spát, místo v 7 večer jde do hajan až v 8 a budí se místo původní páté až v 7 ráno. Vyspané mimi jsme v postýlce nikdy neudrželi.
maya
A co dát ještě flašku UM nebo nakojit? A vše dělat za tmy, event. si lehnout s malou (vzít do postele)?
Já bych to netolerovala, párkrát mi to malá zkusila a neměla šanci, když chtěla, OK, vzala jsem jí do ruky a držela a ona plakala, až odpadla. Jen když má bolení, tak to chápu, že jí není dobře, ale jinak má smoldu pacholdu.
A nikdy nevstávám hned, nechám jí chvíli plakat, protože někdy to jsou prdy, popláče povrtí a pak spí dál. Čekám vždy, jak se to vyvine a za žádných okolností nesvítím.
GaB
Jinak bohužel:(
Ja myslim, ze se to casem upravi. Alespon u nas to tak bylo.
Davala jsem malou spat kolem osme a budila se mi nejdele kolem seste. Jakmile zjistila, ze spi v postylce, spustila ryk a uz neusnula(usina u prsu, jinak to u nas nejde a fobii z postylky ma porad, i pres den). Tak jsem si ji brala na kojeni do postele a vetsinou jeste tak na hodinku usnula. Ale chvili trvalo nez si na to zvykla. Bohuzel posledni dobou kdykoli se v noci vzbudi, musim si ji vzit do postele, jiank je schopna hystericky rvat, az se z toho pokadi. Zase ale u me spi tak do osmi, nekdy i dele a uz nevyzaduje brzke ranni kojeni a usina automaticky se mnou(coz je u nas skoro zazrak). No nevim, neni to asi nejlepsi reseni,tatka se musel odstehovat vedle, aby se vyspal, ale na nase zlaticko hned tak neco neplati.
Mroe
No, Ivulko, to je jako by jsi psala o nás.
Moc ti neporadím, alespon tě uklidním, že v tom nejsi sama.
Já začala dávat malou spát později (teď kolem 20.00) v naději, že bude vstávat alespoň kolem půl sedmé, sedmé, ale chyba - původní čas probuzení zůstal, takže pravidelně po páté hodině se z postýlky ozve „mama“ a je dospáno.
Chvíli ji nechám se povalovat a pak ji dám UM. Občas (a to je SVÁTEK) se jí podaří usnout. K sobě ji nechci moc brát, pže akorát po mně skáče, kope nožičkama a mlátí hlavičkou. Tak to raději opravdu vstaneme.
Myslím, že by jedině pomohl samostaný pokojíček, ale bohužel. Nelze.
A stejně tak ji nechci nechat dlouho vyřvávat v postýlce. Ono pro naše sousedy je pátá hodina opravdu brzo.
Ještě pozn. O Štědrým dni šla spát až po půl desáté - a co myslíš, v kolik byla vzhůru? ![]()
Jinak přes den ji dávám spát jenom po „O“ a to chrupe v průměru 2hod.
Máme prostě nespavce.
Tak pevné nervy a vydržet, ono je to časem MUSÍ přestat bavit.
Gabika a Káťa (14,5m)
Ahoj Ivulko, tak tčeba tě povzbudím - u nás to časem přešlo. Dávám Aninku od mala spát mezi půl osmou a osmou a taky jsme měly období, kdy vstávala v pět. Hrůza, já jsem totiž šílený spavec
Postupně to přešlo a teď vstává kolem půl osmé. Spí krásně celou noc. Určitě se to upraví samo, znáš nějakého dospěláka, který by nadšeně vstával v pět
Vydrž.
Petra
Ivulka, tiez sa pridavam k tym, u ktorych toto prebehlo a aj odbehlo
tiez sme vstavali istu dobu v 5,00 ale potom sa to upravilo a dnes spava 12 (sice nie vkuse
) ale spavame do 8,00, obcas aj do 9,00. spat chodi okolo 20,00.
Ale ak je to problem dlhodobejsi, skusim ti sem prepisat nejake rady. Zdroj je Penelopa Lachova-Dieta a ja.
Dieta nevie, kolko je hodin.Budi sa, pretoze je dost vyspate. Ked place, alebo vas vola, nemate dovod ho nechat plakat.Nemusite ho ale nechat vstat tak, aby uz zacalo svoj den.
Ubezpecte sa, ze dieta ma dost svetla, aby videlo okolo seba a hracky, s ktorymi sa moze hrat.Ak je jeho izba este v tme, nechajte svietit slabe nocne svetlo. Nechajte mu hracky a dieta sa moze aspon chvilu zamestnavat samo.
Budte pripravena urobit svojmu dietatu pohodlie tym, ze ho prebalite, vyzleciete mu spaci vak a date flasu.Desat minut ktore tym stravite vam moze priniest este dalsiu hodinu v posteli.
U nas to prebieha tak (syn spi so mnou), ze ma okolo postele nachystane aktraktivne hracky
, rano ked vstane, tak sa niekedy snazi ma zobudit, ale ja sa nedam, vzdy sa mu nejak otocim chrbtom, tak sa ide hrat. Kludne tak vydrzi aj hodinku. No a obcas ked takto po mne lozi, tak sa chce este uspat, ja ho necham, len sa mu zase otocim a stale ho prekladam na postel, on lozi, lozi a nakoniec sa ulozi a zaspi.
Pisem len, ako to funguje u nas a co som sa docitala o tomto probleme, tak dufam, ze tu zase nerozputam vasnivu diskusiu.
Prajem pevne nervy, mna najviac nici ranne vstavanie, aj ked sa v noci budi, tak sa citim oddychnuta, ale ked vstaval takto skoro, tak to bolo fakt hrozne, to som spavala s nim aj cez den, inak by som nemohla fungovat ![]()