Budoucí tchýně je katastrofa

97
27.1.14 00:15

Budoucí tchýně je katastrofa

Zdravím maminky,
prosím o radu. Jsme spolu s přítelem krátce, máme se rádi, máme půlročního chlapečka a všechno klape tak jak má. Teda až na vztahy s tchýní. Přítel má 25 já 33. Má ještě malou 5 letou sestřičku. Tchýně vypadá velice mladě a na oznámení, že bude babička reagovala podivným pláčem. Teď, když je malý na světě mě často přijde, že ho spíš bere jako svoje dítě, které už nemůže mít a mě ignoruje.Jen ona, její manžel, dcera, syn, vnouček..pak dlouho nic a možná až někdě za celou její neoblíbenou rodinou (sestry, rodiče) já. Říká, že je velmi šetřivá…kupuje zásadně ve výprodeji a náš drobeček neměl pod stromečkem u nich ani jeden dárek. A my taky ne, protože jsme na podzim dostali tlakové hrnce. Řekla, že neočekávala, že nvůbec něco u mých rodičů dostanem. Tam jsme měli spoustu dárků a hezkou vánoční atmosféru.
Přítel má rodiče i sestřičku velice rád a nechce se s nimi rozhádat. Jeho matka ho často vydírá jeho sestřičkou. Když jsem byla v 37 t. těhotná tak jim koupila lístky do divadla a on musel jet z Jižní na Severní Moravu aby mohl se sestřičkou do divadla. Původně měl jen vypůjčit tchýnino auto (které jsme si odkoupili) na odvoz z porodnice. (Tchán má druhé auto) Je fakt, že nám v začátku pomohli, ale co nám půjčili to jsme splatili a věci co nám dali jsou staré krámy, které pravděpodobně chtěli vyhodit. Koupili jsme od nich starší auto, kterém je stejně furt v opravě a tchýně si koupila k Vánocům nové krásné lepší vyšperkované na míru.
Když jsme u nich na návštěvě, je tchýně jak anděl. Když u toho nejsem, tak mě pomlouvá, nejradši jak se špatně starám o malého a jak jsem jim nevděčná.
Chceme se s přítelem vzít. Už máme zamluvený termín na matrice, objednanou restauraci i fotografa. Moji rodiče zaplatí poměrně velkou částku za mé hosty ( jsme velká rodina stýkáme se a máme se rádi cca 37 lidí). Přítelovi rodiče prohlásili už na začátku, že oni nikoho zvát nebudou, že přijdou jen oni tři. A přítelova babička jim prej pije krev a tu zvát nechtějí.
Včera jsme se znova ptali na svatbu. Řekli, že počítaji s malinkou svatbou jak nám doporučovali a s ničím jiným. Když jsem odešla, masírovali přítele kecama. Prohlásili, že si mě nemá brát, že jsem se prej strašně změnila a ať si to uvědomí. Jenže já jsem jen za tu dobu co jezdíme k jeho rodičům zjistila jací jsou to sobci. Myslí jen na sebe. A jeho matka je úplně bl*á.(jezdí k nám na návštěvu..na tři dny s celou rodinkou s full servicem do 3- pokojového bytu…i když je přítelova sestřička nemocná, zvrací a má průjem) Co teď? Přítel se nechce hádat ani s jednou stranou. Je mladý, matka ho vydírá sestřičkou a neustále mu říká jaká já jsem hrozná. Moje rodina z Jižní Moravy je naopak velká, vřelá, partnera mají moji rodiče velice rádi, držíme pospolu, a snažíme se dodržovat aspoň trochu tradice a učit to i naše potomky. A když už svatbu tak jednou, pořádnou a muže na celý život. Taky s ním už mám synka :) Jen jeho rodiče dělají nenápadný nátlak a snaží se nás rozeštvat. Zatím se hádáme jen kvůli nim. Partner to všechno samozřejmě nevidí. Jeho máti je opravdu dobrá herečka. A pokud to tak půjde dál tak se jim to povede.
Prosím poraďte. Jak nezabít tchýni, udržet si partnera, kterého se synkem moc milujeme a dospět úspěšně ke svatbě? ( taky bych chtěla aspoň jednou v životě vypadat jak princezna a ten den si pak až nadosmrti pamatovat jako ten skvělý svatební den s přáteli a rodinou)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
11565
27.1.14 00:22

No řekla bych tchyni nezvat, ale bojím se, že to neklapne ;)

Když budu mluvit seriózně, přiznám se, že nevím. Já mám v tomhle kliku, protože i když moje rodina není žádná idylka, manžel je ve všem na mojí straně - a tak když já řeknu ne, může se jeho matka třeba na hlavu stavět a odrážet se ušima (druhá věc je, že se samozřejmě snažím být s nima zadobře - ale ona mi taky cíleně neškodí).

Asi bych především popracovala na tom, jak partner a Ty rodiče vidíte. Možná jsi zaujatá. Je to asi klišé, ale - co takhle nějakou rodinnou poradnu? Půjdete tam oba, oba popíšete, jak vztahy v rodině vidíte, a psycholog vám může poradit najít nějakou cestu, kompromis, jak v rodinných vztazích manévrovat, abyste se kvůli tomu nehádali. Nevím, jestli to stihnete před svatbou, ale bylo by možná fajn, kdyby jo.

Jo a pokud jde o svatbu, tak tam bych vůbec nevyjednávala. Řekla bych nastávajícímu, že očekávám, že pokud bude tchyně chtít něco jinak než já, tak bude vše podle mě, protože je to hlavně můj velký den - a ne jeho matky. Myslím, že by měl tohle přijmout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22614
27.1.14 00:27

Prosím tě a proč jste kupovali to auto, když je tak hrozný? Navíc auto je auto a holkt se sem tam něco vys.re - vidím na sv¨ém, které jsem odkoupila od rodičů, to je pořád něco.
No, tak jsme nic nedostali, neřešila bych to :nevim: Že vám dali starý krámy? No tak nemuseli vám taky dát vůbec nic…
Svatbu máte zamluvenou, tak bude, ne? A když nechtějí nikoho zvát, tak ať nezvou - na naší svatbě taky ze strany manžela byla jen nejbližší rodina. Pokud vy chcete někoho pozvat, tak ho pozvěte a neptej se na dovolení.
Jak si udržet přítele? No hlavně pořád nerejt do jeho rodiny.

Já nevím, celý tvůj příspěvek vyzněl pro mě tak, že hledáš problémy i tam kde nejsou - auto, BVánoce, svatba… :nevim: docela by mě zajímal i názor druhé strany

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14974
27.1.14 00:28

Ja bych v tomto pripade se svatbou rozhodne nepospichala… i tchyne je zavazek na cely zivot a osobne bych pockala, kam dozraje tvuj pritel. Zda si uvedomi, ze by mel stat pri vas, nebo se necha tahat matinkou, jak se ji zlibi.

Co se tyce svatby, muj manzel ma jen dva bratry a rodice. Ja mam 5 sourozencu, babicky, strejdy, teticky, sestrenice… proste mnoho lidi…

Takze svatbu jsme domluvili jen v nejuzsim rodinnem kruhu, aby to bylo fer. Rodice, sourozenci a kazdy dva kamarady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1013
27.1.14 00:30

Promluvit z manželem, musí svou drahou maminku přesvědčit, že jsi poklad a možná ti tchýně dá pokoj. Taky mám mladšího manžela jeho rodiče to také nemohli rozdýchat, už je to 10 let a máme 3 letého kluka a já mám nejlepší tchýni a to opravdu myslím upřímě vycházíme spolu výborně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6463
27.1.14 00:44

S tchyni nebojovat! Tchyni si predchazet! Treba Te to bude stat nejake premahani, ale ma to byt na dlouhou dobu tvoje rodina a sama pises, jak je fajn mit v rodine hezke vztahy, jako u Vas. Navíc, pises, ze jsi z JM, tchanata ze SM - to je prece znacka ideal, nemate je doma nasackovane Kazdy druhy den, ne? A ty obcasne navstevy vydrz, uz jen kvuli manzelovi - jiste tam jezdi rad, stejne jako ty ke své rodine. Vzdyt je to jeho maminka :) /Stejne jako ty jsi maminka pro sveho synka a zrejme taky jednou budes tchyne :think: /

Jak vis, ze Te pomlouva, když u toho nejsi?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
97
27.1.14 00:47
@atominnka píše:
Prosím tě a proč jste kupovali to auto, když je tak hrozný? Navíc auto je auto a holkt se sem tam něco vys.re - vidím na sv¨ém, které jsem odkoupila od rodičů, to je pořád něco.
No, tak jsme nic nedostali, neřešila bych to :nevim: Že vám dali starý krámy? No tak nemuseli vám taky dát vůbec nic…
Svatbu máte zamluvenou, tak bude, ne? A když nechtějí nikoho zvát, tak ať nezvou - na naší svatbě taky ze strany manžela byla jen nejbližší rodina. Pokud vy chcete někoho pozvat, tak ho pozvěte a neptej se na dovolení.
Jak si udržet přítele? No hlavně pořád nerejt do jeho rodiny.Já nevím, celý tvůj příspěvek vyzněl pro mě tak, že hledáš problémy i tam kde nejsou - auto, BVánoce, svatba… :nevim: docela by mě zajímal i názor druhé strany

Auto jsme kupovali, protoze nas jeho rodice ukecali jak je skvele a super.To co jsme si nasli v bazaru prej bylo nanic. A auto jsme potrebovali. Jezdime s drobkem furt po rehabilitacich a navic obě rodiny vyžaduji navstevy. jedna je uplne na jihu Moravy druha na Severu. S pulrocnim miminem je to vlakem docela blbe sjizdne.
Ty vanoce nas mrzi. U každeho drobek dostal aspon nejakou blbinku jen u tehle babicky nic. Nerikam že meli kupovat neco draheho, ale aspon neco treba symbolicky nejakou malickost zabalit.
Starý krámy zminuju proto, protoze ted porad vycitaji jak nam strasne pomohli a ja jsem ted strasne nevdecna. ale pritom to co nam dali jsou fakt stare veci. Kdyby to bylo neco kvalitniho a ne veci na sberneho dvora, tak nereknu ni bu. viz gauc, lednice (tu jsme zaplatili)a vanocni stromek. Spoustu veci jsem doma vubec nechtela a stejne nam pokazde nacpali neco co vubec nepotrebujem aniz by se me zeptali.
Asi mas predstavy o svatbe uplne jine nez ja. Pritel mi rekl ze to mam zorganiovat. domluvili jsme se na necem my dva a oni mu chteji diktovat koho on si ma pozvat nebo ne. Proc moji rodice nemaji problem s vyberem mych hostu?
Delam problemy tam kde nejsou? Víš přála bych ti takhle fungovat nějkou dobu. K tobe je tchyne jak milius a za zady priteli vyklada uplne neco jineho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
97
27.1.14 00:53
@LadyTommy píše:
Ja bych v tomto pripade se svatbou rozhodne nepospichala… i tchyne je zavazek na cely zivot a osobne bych pockala, kam dozraje tvuj pritel. Zda si uvedomi, ze by mel stat pri vas, nebo se necha tahat matinkou, jak se ji zlibi.

Co se tyce svatby, muj manzel ma jen dva bratry a rodice. Ja mam 5 sourozencu, babicky, strejdy, teticky, sestrenice… proste mnoho lidi…

Takze svatbu jsme domluvili jen v nejuzsim rodinnem kruhu, aby to bylo fer. Rodice, sourozenci a kazdy dva kamarady.

Pritel ma taky velkou rodinu, jen jeho rodice se skoro s nikym nebavi a rozhodne je nechteji zvat na svatbu. Pritel si chce pozvat kamarady a i to je problem. Jestli k nejake svatbe dojde tak na pritelovy hosty si asi vezmem pujcku a tchyni jen poslem pozvanku a bud prijdou nebo ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
97
27.1.14 01:00
@majdula1 píše:
S tchyni nebojovat! Tchyni si predchazet! Treba Te to bude stat nejake premahani, ale ma to byt na dlouhou dobu tvoje rodina a sama pises, jak je fajn mit v rodine hezke vztahy, jako u Vas. Navíc, pises, ze jsi z JM, tchanata ze SM - to je prece znacka ideal, nemate je doma nasackovane Kazdy druhy den, ne? A ty obcasne navstevy vydrz, uz jen kvuli manzelovi - jiste tam jezdi rad, stejne jako ty ke své rodine. Vzdyt je to jeho maminka :) /Stejne jako ty jsi maminka pro sveho synka a zrejme taky jednou budes tchyne :think: /Jak vis, ze Te pomlouva, když u toho nejsi?

Ja vim že se to časem uklidní. je mi jasne ze treba za par let budu v podobne situaci ja. Je toho spousta co mila tchyne napachala a dodnes si mysli ze je to v poradku.Byla by mi hanba to sem psat. Přítele miluju a rozhodně ho nechci oddělit od jeho rodiny. Ale musi si udělat pořádek a dupnout si. Přece mu matka nebude diktovat co ma nebo nema delat kdyz uz ma vlastni rodinu.
A jak vím ze me za zady pomlouva? Protoze mi to casto pritel rekne co jeho maminku tizi. Protoze jsem ji nekolikrat slysela z vedlejsi mistnosti jak priteli vykladala ty svoje moudra a protoze mi poritel rekl ze radsi maze jeji maily… znam jeho heslo ale nikdy by me ani nenapadlo se tam podivat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1371
27.1.14 01:04

@Marfi81 Moc pěkně jsi to sepsala, pro mě 100% srozumitelné a i to s těma nevyžádanýma krámama a nevděčností to moc dobře chápu.

Uplně konkrétní radu nemám - snad jen takový naťuknutí:

ať dneska uděláš cokoliv, není to záruka, že ještě za pár let budete s přítelem/manželem pořád spolu… prostě vztahy se rozpadají, i když teď uděláš maximum pro udržení

s tchýní je lepší rezignovat, odkejvat, poděkovat, usmívat se jako sluníčko, přežít, vydržet, zamávat, nepomlouvat před manželem a myslet si svoje - je to furt lepší než nerovnej boj a dusno v rodině

pokud by fakt na vás hodně perlila s tlakama vás dva rozeštvat od sebe, tak si klidně někam tajně zapisuj nějaký ty její hlášky nebo příhody - s odstupem času to může manžel opravdu vidět jako neoprávněný vůči tobě… je jasný, že si asi pro svýho prdelku představovala nějakou jinou ženušku - dvacetiletkou kikinku, co jí bude zobat z ruky, tak se s tím nemůže smířit

a to vydírání se sestřičkou… víšco, pro tchýni tvůj přítel byl její miláček, velkej pomocník k malýmu dítěti, zařiď, přivez… ona asi jen pokračuje tak, jak byli před vaším vztahem zvyklí, že přítel skutečně skákal i kolem malé… ty to vidíš jako vydírání a ona jako naprostou samozřejmost

že přijede s marodným dítětem do malýho bytu a ještě se nechává obskakovat - jak s nějakýho blbýho americkýho seriálu, žejo :-) uplně to vidím v barvách :zed: - v tom je opravdu tchýně natvrdlá
nicméně jí nemáš ve stejným baráku, ani ulici, ani městě - tak si pogratuluj a zkus to nechat plout mimo tebe a občas zatni zuby

svatbu si udělejte hlavně podle TEBE a tvýho MUŽE - ty si pozvi koho chceš a on taky, je to vaše svatba a můžou se stavět na hlavu, jak chtěj…

škoda jen, že jsou takový sobci a dršgrešle - přesně miluju ty s těma vytuněnýma kárama, jak přijedou nějakým drahým autem a nechtějí dát pětikorunu na parkovací automat a radujou se z toho, že koupili něco se slevou a někomu dalšímu nechtějí dávat už vůbec nic (dárky) :roll: zkrátka projev buranství. no…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
97
27.1.14 01:05
@valkil píše:
Starý krámy zminuju proto, protoze ted porad vycitaji jak nam strasne pomohli a ja jsem ted strasne nevdecna. ale pritom to co nam dali jsou fakt stare veci. Kdyby to bylo neco kvalitniho a ne veci na sberneho dvora, tak nereknu ni bu. viz gauc, lednice (tu jsme zaplatili)a vanocni stromek. Spoustu veci jsem doma vubec nechtela a stejne nam pokazde nacpali neco co vubec nepotrebujem aniz by se me zeptali.

Nekvalitní gauč- v čem? Vyhodili jste ho?
Lednička špatná jak? Jak zaplatili?
Vánočí stromek byl v čem špatný. Hned opadal? Smrděl?

Co nechceš vyhoď.
A nebo si ty věci vůbe neber. Rázně řekni NE!

Stokrát opakovaná pravda je, že druzí si k tobě dovolí jen to, co jim dovolíš ty :(

Mam v planu ty veci vyhodit. Kdyz ne hned tak aspon postupne v brzke dobe. Drobnejsi veci vracim s tim ze dekuji za pujceni ale at si je necha. Na predposledni navsteve, kdy mi bylo vycteno ze jsem jim nevdecna, jsem prohlasila ze uz od nich nikdy nechci zadne specialni dary ani vypomoc. Aby me nemohli zase osocit ze jsem nevdecna. A toho se drzim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1371
27.1.14 01:06
@Marfi81 píše:
Jestli k nejake svatbe dojde tak na pritelovy hosty si asi vezmem pujcku a tchyni jen poslem pozvanku a bud prijdou nebo ne.

Svatba už je domluvená, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
97
27.1.14 01:11
@Rampepurna píše:
@Marfi81 Moc pěkně jsi to sepsala, pro mě 100% srozumitelné a i to s těma nevyžádanýma krámama a nevděčností to moc dobře chápu.

Uplně konkrétní radu nemám - snad jen takový naťuknutí:

ať dneska uděláš cokoliv, není to záruka, že ještě za pár let budete s přítelem/manželem pořád spolu… prostě vztahy se rozpadají, i když teď uděláš maximum pro udržení

s tchýní je lepší rezignovat, odkejvat, poděkovat, usmívat se jako sluníčko, přežít, vydržet, zamávat, nepomlouvat před manželem a myslet si svoje - je to furt lepší než nerovnej boj a dusno v rodině

pokud by fakt na vás hodně perlila s tlakama vás dva rozeštvat od sebe, tak si klidně někam tajně zapisuj nějaký ty její hlášky nebo příhody - s odstupem času to může manžel opravdu vidět jako neoprávněný vůči tobě… je jasný, že si asi pro svýho prdelku představovala nějakou jinou ženušku - dvacetiletkou kikinku, co jí bude zobat z ruky, tak se s tím nemůže smířit

a to vydírání se sestřičkou… víšco, pro tchýni tvůj přítel byl její miláček, velkej pomocník k malýmu dítěti, zařiď, přivez… ona asi jen pokračuje tak, jak byli před vaším vztahem zvyklí, že přítel skutečně skákal i kolem malé… ty to vidíš jako vydírání a ona jako naprostou samozřejmost

že přijede s marodným dítětem do malýho bytu a ještě se nechává obskakovat - jak s nějakýho blbýho americkýho seriálu, žejo :-) uplně to vidím v barvách :zed: - v tom je opravdu tchýně natvrdlá
nicméně jí nemáš ve stejným baráku, ani ulici, ani městě - tak si pogratuluj a zkus to nechat plout mimo tebe a občas zatni zuby

svatbu si udělejte hlavně podle TEBE a tvýho MUŽE - ty si pozvi koho chceš a on taky, je to vaše svatba a můžou se stavět na hlavu, jak chtěj…

škoda jen, že jsou takový sobci a dršgrešle - přesně miluju ty s těma vytuněnýma kárama, jak přijedou nějakým drahým autem a nechtějí dát pětikorunu na parkovací automat a radujou se z toho, že koupili něco se slevou a někomu dalšímu nechtějí dávat už vůbec nic (dárky) :roll: zkrátka projev buranství. no…

děkuji za cenné rady :)úplně jsi to uhodla. přesně takhle to u nich funguje. synáčku udělej, zařiď, přivez, nakup… atd.
Začnu tchyni respektovat až ona začne respektovat moji rodinu a to že ani já ani její syn už nejsme žádní malí smradi.
A asi časem fakt dospěju k tomu jedním uchem tam druhým ven…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
97
27.1.14 01:12
@Rampepurna píše:
Svatba už je domluvená, ne?

jo je, ale to furt neznamena ze probehne…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
97
27.1.14 01:15
@valkil píše:

Nekvalitní gauč- v čem? Vyhodili jste ho?
Lednička špatná jak? Jak zaplatili?
Vánočí stromek byl v čem špatný. Hned opadal? Smrděl?

Co nechceš vyhoď.
A nebo si ty věci vůbe neber. Rázně řekni NE!

Stokrát opakovaná pravda je, že druzí si k tobě dovolí jen to, co jim dovolíš ty :(

To je asi ten problem, ze jsem nerekla NE. Ted to vim. Bylo mi to trapne rikat tchyni ne. Nenapadlo me ze se to obrati nakonec proti me. Na zacatku byla tchyne tak skvela. I segra mi ji zavidela. A pak jak jsme zacali mluvit o svatbe se to nejak zlomilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová