Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anna766 píše: Více
Myslíš třeba mého otce, co přišel o půl čtvrté z práce a než dorazila v 7 matka, co v 90's rozjížděla svoje podnikání, měl navařenou večeři a pofackovany prádlo? Nebo dědové, co se o mě a ségru starali celý prázdniny (oba to měli s babi rozhozený tak, že babča byla většinou doma a vařila, děda s náma chodil k vodě, do lesa, na výlet atd). Jediný co můj otec nedělal, ze se s náma moc nebavil. Mlčící fotr byl taková klasika devadesatek a měli to tak všichni.
Co se týče singl životů, dokážu v tom vidět i svá pozitiva, člověk nemusí dělat žádné kompromisy a v některých věcech může být takový život poměrně jednodušší. Většina normálních lidí ale ví, že žít ve dvou, je prostě lepší.
Ale ohledně lidí, co jsou singl a mají potřebu o tom básnit na celé okolí, jak je to super, si myslím své, aniž bych to odsuzoval. Jsou to většinou lidé, kteří si prošli ve vztahu něčím ne moc hezkým a jejich zranění jim nedovolí navazovat nové vztahy, protože je ovládá strach z dalšího zklamání. Ale dali by cokoliv za to, kdyby měli někoho, s kým by mohli sdílet a být šťastni a v bezpečí. Tak to vidím já.
A pak to jsou tu lidé, kteří mají tak de*ilní povahu, která každého odradí už po pár pronesených větách a takoví nemají téměř žádnou šanci na to, aby s nimi kdokoliv vydržel, natož žil.
@Diagnoza2 píše: Více
Tak to není úplně pravda. Ten člověk totiž často není ve stavu, ve kterém je schopný posoudit, jak na tom reálně je a „obecně si přijde v pohodě.“ Naše příbuzná si taky připadala v pohodě a od doktora, kam jsme ji dotáhli po zlém, šupajdila rovnou na hospitalizaci. ![]()
@Muž 1.2 píše: Více
Anebo jednoduše ti co nikoho nenašli a dlouhé singlovstvi uz jim znemoznuje fungování ve vztahu
Proč bych měla mit na mysli tvého otce, když ho neznám? Tuhle pasivní agresivitu použiváš běžně?
Třeba já dědu neměla ani jednoho. Co z toho vyplývá? Asi nic ne?
@KKubula píše: Více
On je dehumanizacni ten jazyk. Složené slovo v AJ se infinitivem keeping se používá pro věci. Pro osoby se používá caring. Housekeeping, shopkeeping etc. vs. např. childcaring.
Proto jsou dvě věci:
1. fenomén emoční péče o blízkou osobu, který určitě existuje
2. Jazyk kterým fenomén popíšeme. A ten u pojmu mankeeping není neutrální, ale popisuje muže jako věci.
Píšeš že muži chtějí žít jako jejich otcové nebo dědové. Tím jsi do toho zahrnula mě.
Proto se ptám, co to vlastně znamená, že muži chtějí žít jako jejich otcové a dědové?
Takže se ptám na konkrétní model života otce, dědů, který jsem zažil, jestli myslíš i ten. Je to v podstatě upřesňující otázka.
Možná spíš ten model, kdy otec přišel z práce, sednul za stůl a říkal matce, že takhle se těsto na knedlíky nemíchá a jeho matka to dělala jinak. ![]()
Ono to chce vše s mírou. Podpora partnera je důležitá, ale je potřeba, aby to bylo vyvážené. Ne to, že jeden z partnerů (schválně nepíši konkrétně), pečuje o celou domácnost, o děti, přemýšlí jak a co a kdy řekne druhému partnerovi, aby nepřilil pod oheň, prostě řeší celý management rodiny a druhy se veze a ještě potřebuje enormní pozornost na sebe a žárlí na vše okolo.
Vis, nedávno jsem, nejspíš na soc. sítích, četla, že žena nechce žít jak její matka a muž chce žít jak jeho otec. A o tom to celé je. V okamžiku, kdy žena chodí na plný úvazek do práce (stejně jako muž), tak se ale pak nechce starat po práci o celou domácnost a děti. Chce se o to také podělit, stejně jako to, že přispívá svou výplatou do rodinného rozpočtu. A chlap by nejraději chtěl, aby se mohl věnovat práci a svým koníčkům, nemusel nic platit. Tak zo na me dost působí.
Neříkám, ze jsou takoví všichni.
No nevím, otcové a naši dědové by tak ve velkém neopouštěli své rodiny a především své děti.
@KKubula píše: Více
Však on to chápe a dobře. Ale je třeba mi to vysvětlit, jak to není pravda. Ale jak jsem psala, taková rovnoprávnost ještě není, abych nedostala za názor vynadáno. ![]()
@JoHoP píše: Více
Však naše babičky taky držely a vydržely to, co dnes už si ženy nenechají líbit. To je win win.
A nakolik se sami o ty děti starali, to je taky na debatu.
@Muž 1.2 píše: Více
Píšeš dali by cokoliv za to, aby mohli žít ve šťastném vztahu.
Myslím že právě to „cokoliv“ se mění. Pokud „šťastný“ vztah žádá příliš velké přizpůsobení na jedné straně, tak to je přesně to, co už spousta lidí dělat nechce. Chápu, že takhle jsi to asi nemyslel, asi jsi opravdu myslel šťastný vztah, kde je všechno v pořádku, ale to mi nejde dohromady s tím „dát cokoliv“.
Kept woman je standardní fráze. Earn your keep jakbysmet. ![]()