Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jak se někde napíše heslo „maminku/služku mu už nikdy dělat nebudu“, tak se mi udělá lehce nevolno.
. Představím si všehoschopnou údernici, dříve neustále překračující někomu hranice, přebírající všemožné práce a odpovědnosti, kontrolující, fňukající a doufající, že se jí za to dostane všeobecného ocenění, metály a výhody vůbec, která konečně prozřela a zjistila, že takové manipulace nefungují, že se blízcí radši zdejchnou z dosahu a udělají si věci podle svýho
. Podle mě lidi nepochopili, že vztah a blízkost = péče. Že je normální pečovat o druhýho( ale zároveň nepečovat moc, nezneschopňovat ho a zároveň nechtít za to nic na oplátku) Jestli je někdo schopný nechat někoho napospas osudu, když je mu blbě, má migrénu nebo úpal, je vyčerpaný z treku, tak to není vztah, ale hnus. U těch psychicky labilních je to složitější, tam budou nemocný oba a akorát se doplňujou… ![]()
@WhiteCrow píše: Více
Jasný. To je to o čem jsem mluvil. Každý máme jiný zkušenosti. A vidíme v tom něco jiného. Každou chvíli potkám někoho co mi řekne mám deprese apod.. Ten člověk má spíš blbej den, období a nebo něco podobného. Takže přiznávám, že u mě ty slova jsou trochu degradovaný a v tom to případě za nimi nevidím, ten skutečný význam. Ty máš jiný zkušenosti a tím jsi na to slovo „citlivější“ a vnímáš ho spíš v tom skutečném významu. Nicméně, když jsem psal o historickém podělání, byl tam smajlík, který měl ukázat určitou nadsázku, ale i v té nadsázce si myslím, že se z partnerských vztahů vytrácí empatie a do popředí se tlačí ega.
@JoHoP píše: Více
Vím, co chceš říct, ale Diagnóza teď bohužel potvrdil moje domněnky a celý můj příspěvek ![]()
@Diagnoza2 píše: Více
No, tak tohle je mnohem horší, než jsem si myslela. Tohle už je průser, který by se měl řešit s odborníkem, to myslím vážně a s upřímným zájmem o její a tvoje zdraví.
@Anna766 píše: Více
A máš nějakou teorii čím to je? Šiří se vzduchem nějaký virus, který v chlapech naruší centrum zodpovědnosti vůči své manželce a dětem?
Příspěvek upraven 26.08.26 v 17:32
@PaníBovaryová píše: Více
S tym nesuhlasim.
Zena/aj muz k sebe potrebuju rovnocenneho dospeleho partnera, s ktorym vytvoria nieco spolocne.
@WhiteCrow píše: VíceČetl jsem, tohle není o partnerském rameni. Čím dříve to budou řešit s odborníkem, tím lépe pro všechny.
@JoHoP píše: Více
To se jako chlap ptáš mě? Co ty na to jako muž a otec, jsi li.
Nevím, jestli se to dá zobecnit, ale můj dojem je, že ženy v téhle situaci cítí mnohem větší zodpovědnost za pocity partnera a daleko větší pocity viny, když se jim nedaří mu pomoct je zlepšit.
@Anna766 píše: Více
Já na to nějakou jakou si teorii mám, ale asi bych jí neuměl dát do jedné dvou maximálně tří vět. Ano, jsem muž, otec, manžel.
Máme rovnoprávnost, takže ty jako žena na to můžeš mít taky názor (teorii).
Za chvíli jdu běhat, tak třeba tu teorii vymyslím. ![]()
@WhiteCrow píše: Více
Obecně si prijde v pohode. Zdravotní úzkosti řešila chvíli na terapii, ale nikam to moc nevedlo, terapeut moc nevěděl jak to posunout.
Co jsem tím chtěl ale říct, že ta potřeba toho pečování podle mě málokdy vyjde 50:50, protože někdo může mít větší a někdo menší. Do toho vystupuje ještě další faktor, jestli ta péče je vůbec vyžadována.
Jestli je to, třeba jak píše @KKubula, že ženy mají potřebu dřív intervenovat, je potom fér z toho dělat nějaké obecné selhání mužů a nálepkovat to jako 'mankeeping"?
Navíc, což uvádí i autoři studie, chybí srovnání výskytu fenoménu vůči např neheterosexualnim párům.
V poslední řadě, mě ten název, v kontextu dalších podobných termínů, už poněkud zavání dehumanizací mužů, která je v části progresivistickeho diskurzu minimálně tolerovaná a blahosklonně přehlizena.
Já nechci dehumanizovat muže. Mířím spíš k tomu, že je dobré tyhle věci otvírat, mluvit o nich, snažit se o změnu. A samozřejmě vychovávat kluky (i holky) k větší empatii.
Ale někdy chápu že si muži připadají napadaní. Třeba když koukám na americké filmy, jak ženy mluví s muži, tak by od nich opravdu nechtěly poslouchat to samé vůči sobě.