Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Může to být třeba lipom…Nezhoubný nádor tvořený z tukové tkáně. ![]()
Ale pokud se cítíš nekomfortně, i když nepociťuješ žádnou bolest nebo omezení, tak nevidím žádný důvod, proč s takovými obavami, nejít k lékaři. ![]()
Však on ti hlavu neutrhne, neboj. Alespoň budeš vědět, na čem jsi. ![]()
Já mám takovou jednu bulku už asi dva roky zezadu na žebrech, někdy ji nahmatám a někdy ne. Nezvětšuje se, nebolí, neřeším. Ale kdyby mi to takhle přibývalo, asi bych si pro jistotu k doktoru zašla.
@Pirulins nejradši bych šla, ale přijde mi to zvláštní řešit…
Navíc, když to opravdu na první dobrou vidět nejde.
Mám bohužel špatné zkušenosti s tím, že ze mě lékaři x krát udělali hypochondra a potom jsem musela na operaci, jelikož mi něco opravdu bylo…
@Černá Madonna děkuji! O tom lipomu psali i na netu, ale teda nechápu, proč přesně sd tvoří a proč přibývá? ![]()
Jinak vím, že mi hlavu neutrhne, ale tím, že se to ukáže, jen když si nohu pokrčím, nebo čopnu…to si u něj v ordinaci budu muset čopat? ![]()
Přijde mi to fakr divný
@Asta135 a objevila se ti tam jen tak z ničeho nic?
nebo tomu něco předcházelo?
Jako je pravda, že v rámci téměř měsíců tam přibyly…no ![]()
@Anonymní píše: Více
Lipomy mám na noze přes 20 let. Ale malé, cca 3 mm. Nic jejich tvorbě nepředcházelo, byla jsem velmi hubená, až vychrtlá.
Ale u tebe jsou velké, jestli to dobře chápu. A ano, budeš si u doktora dřepat. Co je na tom zvláštního, když máš potíže při dřepu?
Objevila se mi sama taky v době, kdy jsem byla hodně hubená. Už jsem přibrala a bulka je stále, neutekla 😂
Divný ti to být vůbec nemusí…Bude chtít vidět, jak se ti při tom dřepu objeví a pohmatem zkontroluje. Zeptá se, jestli ti to nedělá nějaký problém při pohybu atp.
Pokud bude zapotřebí, tak ti doporučí odstranění nebo to bude jen sledovat. ![]()
A neboj, doktoři už toho viděli… ![]()
@Janča6 @Asta135 Zajímavé, jestli to má spojitost s váhou…
Já teda žádná vychrtlina nejsem. Mám plnější postavu, křivky, nadváhu ne, ale nejsem standardně hubená. Ale je to teda fakt zajímavé ![]()
@Černá Madonna tak už jsem se objednala, vezmou mě hned zítra odpoledne, tak uvidím..snad to nebude moc velkej trapas
![]()
Nejspíš to právě souvislost s hmotností nemá. A trapas nebude, neboj ![]()
Zakladatelko, kdysi se mi udělal lipom poměrně velký během krátké doby. Pokud by mi jiná lékařka neřekla, tak si toho nevšimnu a nebudu to řešit. Nakonec to šlo ven operací, jak to bylo velké.
Moje macecha měla podobné, 20 let odkládala operaci a stejně se jí nevyhla. Jen jedna z možností, co to může být.
Bylo to moc velké na lokální anestezii.
Pokud to při fyz. aktivitě bolí, tak to doporučují dát pryč.
Ahoj, dámy. Jdu si pro radu a snad někdo bude vědět, vo co go
Minulý rok na přelomu listopadu/prosince jsem si na levé noze (dole, skoro u kotníku) nahmatala menší bulku. Nepřikládala jsem tomu velký význam, myslela jsem si, že jsem se asi jen bouchla.
Nějak jsem na to úplně zapomněla, jelikož to nejde na pohled vidět a když mám nohu rovně, tak to ani nahmatat nejde.
Přišlo léto, já seděla na schodech, noha byla pokrčená a najednou druhá bulka, hned vedle. Ta první se zvětšila a druhá byla menší, ale furt jsem to nebrala nějak vážně.
No a dneska…jsem si čopla a zkouším… najednou tam jsou už 3. Jedna větší, a dvě menší…ty 2 jsou vedle té velké a jsou těsně nad sebou. Na pohmat jsou měkké, nebolí, ale je to taková zvláštní “konzistence”.
Když mám nohu rovně, tak si je nenahmatám, když se okem zaměřím, tak vidím, že je to lehce “nabobtnané”.
Avšak když nohu pokrčím, tak to jakoby vyleze…
Je mi strašně trapné s tím jít za doktorem, kor, když to nejde vidět ani nahmatat při normálním stoji
Máte prosím někdo s něčím takovým zkušenost? Jako nijak mě to neomezuje, jen je mi extrémně nepříjemné, když na to sahám…dělá mi to strašně zle, jak tam ta kůže není “rovná” a jak přímo cítím, že pod ní něco opravdu je.
Za jakékoliv rady budu moc ráda