Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahojky,
s bungalovem zkusenosti nemam, me se moc nelibily, ale ted si tady jeden nejaci starsi manzele postavili a je pekny. Me se vzdycky zdaly rozlehle a nizke a sama strecha (logicky!) a vic se mi libily klasika patrove. Ale my jsme si nemohli moc vybirat, takze bydlime ve starem kamennem baraku, ktery jsme koupili uz se zapocatou rekonstrukci.
A jedine, co mi vadi, ze nemame dve koupelny. Oni blbci udelali nahore jen zachod (aspon ze to, bez toho bych do toho vubec nesla) a koupelna je (sice velika a pristupna rovnou z chodby) jen dole. Ale ja bych tak brala jeste „cistou“ koupelnu nahore, nebo dole nejakou mistnost na pracku, susak a „spinave“ veci. Prijde mi, ze tu koupelnu vecne umyvam, staci tam prijit s kyblem pro psa pro vodu (ktery je vecne spinavy), umyt holinky, vytrepat veci z venku… Nevim jak ostatni, ale ja (a dcera 3 roky tuplem) chodime z prochazek se psem obcas jak cunata (do poli a luk, temer denne a za temer jakehokoli pocasi), zvlaste v tomto mokrem pocasi, jeste neni pustena voda na zahradu, boty se v kyblu tak blbe umyvaji… No proste to mi chybi, ale to mozna jen my jsme takovy spindiry ![]()
Ja bych treba za luxus povazovala podsklepeni. Sestrenka postavili v kopci a maji i suteren, kde je garaz, pradelna se susarnou, dilna a kumbal na zahradni naradi. Dle meho naprosto idealni, pak uz je v prizemi jen obyvak s kuchyni, zachod a pracovna a nahore loznice, pokojiky, satna a koupelna. Takovy dum bych si ja postavila, kdybych na to mela.
Taky asi budete muset k tomu bungalovu jeste mit garaz (my v ni mame kola, nosice na auto, nahradni kola k autu, kocarek tam byval, ted odrazedlo, trikolka, maly kocarek, gril, …) a nejaky zahradni domek na veci k zahrade (jinak ulozne prostory jsou predpokladam ve strese). Docela vyuzivany u nas je i vydlazdeny najezd ke garazi, ted v mokru slouzi dceri na jezdeni na odstrkovadle, manzelovi na sezizovani kola atd. Taky ja bych treba nechtela dum bez komina, ja miluju pohled do ohne, takze krb/krbovky je pro me pohoda a patri k obyvaku.
A co se tyce schodu - ja na nich teda rozhodne moc casu netravim, nahoru vicemene chodime jen spat, pres den vyvetrat a obcas uklidit
. Je fakt, ze dcera je zatim mala, zatim si hraje v jidelne nebo v obyvaku (nemame propojeny obyvak s jidelno-kuchyni, jen jidelnu s kuch.koutem a od obyvaku je to castecne oddeleno, taky si myslim docela prakticke).
Tohle je muj nazor a zkusenosti s domkem (mozna doplnim, ze bydlime na male vesnici, kde krome „hlavni“ silnice jsou jen polnacky, 100m od baraku jsme na louce, jezdi tu traktory, v satelitech to mozna vypada jinak), vy se musite rozhodnout podle sebe. Preju vam at jste spolu hlavne stastni a spokojeni a mate kde bydlet, IDEALNI domek je uz jen tresnicka na dortu.
Bohunka
Jinak Helmitko, i bungalovy jdou podsklepit viz treba tenhle odkaz:
http://lexus-house.com/web/index.php?…
ale dle mne jsou to vyhozene penize, kdyz uz bych trvala na podsklepeni, tak mozna castecnem. Hanka
Jinak Bohun, my mame technickou mistnost - je tam krom kotle a pracky, jeste vylevka - idealni, takze koupelna je ciste jako relaxacni. V tehle technicke mistnosti jsou schody na pudu a mame tam jeste kola na zdi, sekacku na travu, Gardenu drzak na hadici a police. Naradi mame par kousku, snad jen hrabe a lopatu. Zahradni domek se mi nelibi a zatim se nam tam vse vejde, takze ho ani nepotrebujeme
JInak my jsme meli jen zakladovou desku a vnitrek si navrhli sami, samozrejme ted uz bychom to udelali trochu jinak. Misto garaze mame pracovnu, jinak by to bylo 4+kk, takhle ma kazda holka svuj pokojicek a pro pripadne treti ditko tu pracovnu holt obetujeme. Co si nemuzu vynachvalit je vstup z loznice na terasu - tu mame protazenou pres celou sirku domu - byl to vzdycky muj sen. A treba krb jsem vylozene nechtela - mam pyromanske sklony a obavam se, ze bych pak palila i to co nemam
Hanka
Ahoj holky, tak podsklepené to mít budeme částečně pod tou garáží a k té garáži přiděláme ještě jednu navíc. Z jedný bude technická mítnost a dílnička a druhá bude klasika garáž…na půdě jsou prostory na uskladnění právě těch lyží, sezonních věcí atd, takže tam budeme mít jen takový ty výsuvný schody a bude to…Nám zatím tenhle typ vyhovuje ze všech nejvíc - teda kromě mě a mého požadavku na pokojíček vedle kuchyně - vyhovuje nám polohou, že budeme mít kuchyň s obývákem a pokoji krom ložnice na jihovýchodní stranu…Teda ta kuchyň bude asi spíš už na západní,ale na to hlavní bude svíti sluníčko… ![]()
kapradinko, tak podsklepení a garáž s technickým zázemím je bezva… jinak mě napadá, když se dívám na dispozici, že pokoje a obývací místnost s kuchyňkou jsou odděleny až moc od sebe, trošku jako dvě bytové jednotky spojené dohromady chodbou, která je zároveň zádveřím, což mi přijde taky nešikovné. Kuchyňka je minimálně velká, prostor tak 1,2× 1,2m kolem linky, na rodinný dům dost málo.
A pokud chceš pokojíček vedle kuchyně, jdi za tím, přece nedáš šílené peníze za něco, co není úplně podle tvých představ… Nejsou jen typizované domy… Hodně štěstí!!
Hanko, ta technicka mistnost je fajn. Ta nase koupelna je super, ze se do ni jde rovnou z chodby z venku, ze nemusim pres obyvak nebo neco dalsiho, ale prave treba vecer po koupani je zase blbe chodit pres studenou chodbu, fakt by se hodila jeste jedna nahore a tuhle mit jen jakousi technickou mistnost, pripadne zachod a na umyti ze zahrady.
My teda zahradni domek taky nemame, zbourali jsme takovou stodolu a misto ni je vedle domu garaz a tu jsme postavili takovou asi 1,5 garaz a mame tam prave i ty zahradni veci. No ale my jich teda mame mnohem vic, ale my porad neco jeste dodelavame - krumpac (casto pouzivany, kam kopneme je kamen, proto jsme asi taky chranene loziskove uzemi
, hrabe, ryce, lopaty, hrabe na listi, kolecko, pila, zednicke naradi, zatim tam mame i zahradni nabytek (na terasu dojde snad letos, mozna az bude zastresena, tak ho budu nechavat pres zimu tam), no a ted i spousta venkovnich detskych hracek jako houpacka, skladaci domek, mozna letos pribude skladaci (nafukovaci) bazen. My teda skladujeme i nejake jablka a brambory, ne proto, ze bychom to meli daleko do kramu, ale protoze pochazim z velkeho statku, kde mame
a pole na brambory (nastesti vetsinu polnosti a luk obhospodaruje druzstvo, my jenom les), takze to proste nevyhazujeme, ale snazime se to upotrebit. Driv nasi samo meli i dobytek, prasata, slepice, kachny, to uz je nastesti pryc, dneska ma bracha jen slepice (a psa a kocku, bez toho si neumim zivot predstavit, to mame i my
, i kdyz to trosku omezuje, ale asi je znat, ze jsem mezi zvirectvem vyrostla). A jeste mame na pozemku takovy kumbal, asi byvaly chlivek a v tom mame drevo a spalek na sekani. A pak teda jeste kotec na psa, aby ho bylo kam zavrit, kdyz se neco dela nebo kdyz se nejaka navsteva boji.
A terasa je taky dobra, na tu se tesim, my zatim mame jen posezeni na kamenne zidce a ohniste. Nahore mame docela velky balkon (pres cely stit domu - 6mxcca1,5m), ale je z pokojiku. A to treba si stezuje ta sestrenka, co se mi libi jejich domek, ze ji mrzi, ze nema, ze nema kde vetrat periny, Je pravda, ze ja ho taky vyuzivam zatim jen na vetrani perin.
Kopretinko, tak at vam vsechno vyjde, jak si prejete.
Bohunka
Anonymni píše:
A treba krb jsem vylozene nechtela - mam pyromanske sklony a obavam se, ze bych pak palila i to co nemamHanka
Nad krbem zapřemýšlej, kámoška v bungalovu ho má - mají přes půdní prostory natahané do všech místností potrubí a když topí v krbu tak si do všech místností tím potrubím foukají teplý vzduch.
Jinak já hlasuju pro bungalov, je to supr. A přístup na terasu z ložnice - paráda
![]()
Koukla jsem na půdorys, líbí se mi. Mám jednu připomínku - ten průchod z obýváku na terasu je hrozně malinkatý. Jenom jedny dveře - škoda.
A ještě bych se zamyslela nad tou „špinavou“ koupelnou. Píchla bych tam sprchový kout, kotel a pračku.
Jinak jsem taky spíš konzervativní, ale byla jsem v bungalovu u kámošky. A zdá se mi to takové - přehlednější, než barák do patra.
Tak hodně štěstí.........