Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Jinak já jako lesák topím jen dřevem a do práce chodím pěšky ![]()
My si dřevo děláme tzv. samovýrobou. Revírník označí stromy, řekneš kolik chceš metrů, kubíků, tvrdý nebo měkký…Sepíše se smlouva. Zaplatí dle ceníku. Revírník odveze peníze a kopii smlouvy na Lesní správu. Pak to jede manžel nakácet, pořeže na metry a odveze z lesa. Po nějaké době, vezme do ruky kalaš a štípe. Máme i štípačku, ale on je tak zvyklý. Štípačku používám spíš já. Poskládáme venku, necháme celé léto vyschnout a září-říjen uklízíme do kůlny. A tak to je každý rok dokola. ![]()
Topíme hlavně v kuchyni, máme tam klasický kamna s troubou. Vytopí nám to celý domek. Vařím na nich, je to paráda, vleze se tam hodně hrnců najednou. Buchty tam taky peču a nám chutnají víc, než z el. trouby. Když mrzne moc, zatopíme v kotlu.
My jsme taky spokojení, jen občas já jako matka malých dětí bývám naštvaná, když něco potřebuju nutně a je všechno daleko.
Manžel je taky lesák z povolání a oba jsme myslivci. ![]()
@ohýnek to je teda početná dědinka…nás je tu kolem 200. Vesnice dlouhá, roztahaná, hodně popisných čísel, ale většinou jde o chalupy. Žijí tu převážně starší lidi. My bydlíme až na konci na kopci. Obchůdek máme 1,5km.
Naše děti 6, 4 roky jsou hodně zvyklé chodit, což je určitě fajn. Nejmladší 1,5roku ujde kousek a pak může na kočár, má výhodu. ![]()
@michalka30 štípačku bych taky chtěla, aby furt nemusel štípat přítel ale jemu to přijde zbytečné
ale mě to sekerou teda zatím moc nejde ![]()
A kamna na tuhá paliva taky plánujeme pořídit, ne teda do kuchyně ale spíš do dílny, stejně je potřeba tam v zimě trochu vytopit, aby nezamrzla voda a chci tam vařit hlavně věci, co se dělají déle, péct maso, zavařovat a tak, na to už se těším jak malá. V kuchyni máme indukční varnou desku a ta teda sežere elektřiny až to bolí
Můžu se zeptat, jaká ta kamna máte?
A ja se zrovna chtela zeptat jestli nektera mate klasicka kamna. To je muj sen. Ale neni to kam dat. MAme normalni sporak.
Kachláky tmavě zelené barvy malé máme rozložené ve sklepě, kamarád je vyhazoval. Tak jsme si je vzali.
V kuchyni máme kamna, říkáme tomu tak, ale správně - sporák na tuhá paliva zn. FIKO DE LUXE 85. Je to oravdu velká úspora energii, když zavařujeme, peču dlouho maso - např. hovězí kýtu na cibuli. ![]()
Vedle něho nám stojí klasický sporák elektrický se sklokeramickou deskou. Kachlová klasická kamna máme s manželem v plánu, ale teď to není priorita. ![]()
Já na štípačku nedám dopustit, strašně jsem si na ni zvykla. Máme ji hned vedle kotlu a už nedělám ani třísky sekerou. Všecko to valím na ní
Zatím mám všechny prsty. ![]()
Přeju Vám moc pěknou sobotu, nám se tu teď ukázalo sluníčko a přestalo sněžit. Tak půjdu s dětma ven…ahóóóój ![]()
Tak tady je pekne divoce. Snezi zatazeno. Manzel nekam odjel. Ja sama se psem doma. Hmm tohle nejsou dobre vyhlidky na pekne odpoledne. Vcera jsem pro nej a jeho kamarady jela v jednu rano do hospody. Zdali se byt v pohode. Akorat teda nesmeli v aute promluvit.
Z nich padaly perly.
Bavili se o zenskych. Malem jsem vyprskla smichy. Oni meli tezce filozofickou debatu.
El009 ahoj, jsme doma. Přišli jsme úplně mokří, sáňkovali jsme a sníh je mokrý…slunko už tady taky není. Přesto přeju krásné odpoledne, počasí hezký den nedělá. ![]()
Jo, to bývá sranda - rozvoz chlapů a jejich debaty. ![]()
Teda ale ty kachlovy kamna. Ja na ne vcera myslela jak jsem cekala az mi zavolaji ze mam pro ne prijet. Nejsem moc romanticky typ ale hodne o vecech premyslim a taky snim protoze co si vysnim k tomu se vzdy jednou doplachocim (i kdyz treba za spoustu let) a ja vzdycky snila o drevenem domecku a jak venku snezi. Uvnitr je krb a pred krbem obrovsky koberecek z nejake ovce. A ja se tam vyhrivam a koukam z okna jak snezi. No tak rekneme ze se mi tohle splnilo. Akorat ze dum neni ze dreva. A pred krbem neni ten koberec z ovce protoze by mi to okamzite zalehl nas pes.
Ale pak tam mam jeste hezkou predstavu s temi kachlovymi kamny. Hmm jenze ty bych musela mit tak maximalne na zahrade. ![]()
@michalka30 tak mi jsme tu my, sousedi a chlap na bejvalé rotě, pak jsou tu jen 4 chaty.Na jednu nejezdí vůbec, na druhou občas někdo přijede chlastat, na třetí jezdí skoro každou sobotu i v zimě a ta poslední patří revírníkovi, takže tu straší pořád
Nejbližší obchod je asi 6km do čech, do německa nevim
ale asi tak nastejno ![]()
My když jsme se nastěhovali, tak tu byli starý kamna, bohužel leželi dlouho ladem a byl v nich popel, takže celé prožrané. Dali jsme si je alespoň ven do přístěnku, na ohřátí rukou nebo přihřátí polívky jsou ještě dobrý.
@Verca1989 my jsme spokojený
sice když zapomeneš koupit mouku, jen tak si někam nedoběhneš, ale zvykli jsme si