Bydlení student

Napsat příspěvek
Velikost písma:
31594
17.7.13 17:07
@evill píše:
Hranice 26 není důležitá k ničemu. Rodiče mají vyživovací povinnost k dítěti, dokud se není schopno samo živit. To sis asi spletla, do 26 let má člověk možnost mít status studenta.

to není pravda, vyživovací povinnost je do doby, než dítě přestane studovat http://www.vyzivne.cz/…dicu-k-detem , to si dokážu představit, jak by se nějaká vykutálená mamča s děťátkem dohodli na otce, se kterým nežijí a tahali z něj alimenty do konce života :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
monca114
17.7.13 17:12

@Gladys ANO, JE TO DO 26TI LET, ALE ZA PŘEDPOKLADU, ŽE dítě studuje

• Citovat
  • Upravit
evill
17.7.13 17:17
@Gladys píše:
to není pravda, vyživovací povinnost je do doby, než dítě přestane studovat http://www.vyzivne.cz/…dicu-k-detem , to si dokážu představit, jak by se nějaká vykutálená mamča s děťátkem dohodli na otce, se kterým nežijí a tahali z něj alimenty do konce života :roll:

No já se řídím zákonem http://zakony.kurzy.cz/…t-3-hlava-1/

• Citovat
  • Upravit
evill
17.7.13 17:20

@Gladys Ale koukám, že v odkazu, který jsi poslala Ty je to také - kopíruji :
„Vyživovací povinnost rodičů k dětem trvá do té doby, než jsou děti schopny se samy živit. Schopnost samostatné obživy dítě získává tím, že si po absolvování studií nebo jiné přípravy na budoucí povolání najde odpovídající pracovní uplatnění. V zákoně o rodině není uvedena žádná věková hranice, kterou by vyživovací povinnost rodičů k dětem byla omezena. Věková hranice 18 let je významná pouze v tom smyslu, že do dovršení zletilosti dítěte může být zahájeno řízení o určení výživného u soudu i bez návrhu, zatímco po dosažení zletilosti je soudní řízení zahájeno pouze na návrh oprávněného - zletilého dítěte. Přitom platí, že výživné pro nezletilé dítě může soud podle vlastní úvahy proti požadované částce zvýšit, popř. snížit, u zletilého potomka je však vázán žalobním návrhem. Rozhodující nutně není ani dosažení věku 26 let - tato hranice se uplatňuje pouze při výplatě dávek státní sociální podpory“

• Citovat
  • Upravit
14637
17.7.13 17:48

Takže když budu prostě pořád studovat a odmítat si hledat práci, tak i soud by určil rodičům, že mě musí živit? To je nějaký divný, ne? (Ne že bych to tak neměla, ale jde mi o princip. :mrgreen: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
monca114
17.7.13 17:55
@Litta píše:
Takže když budu prostě pořád studovat a odmítat si hledat práci, tak i soud by určil rodičům, že mě musí živit? To je nějaký divný, ne? (Ne že bych to tak neměla, ale jde mi o princip. :mrgreen: )

Co je na tom divýno? Je to tak. Pokud máš normální denní studium

• Citovat
  • Upravit
14637
17.7.13 18:01

@monca114 Přijde mi to lehce zneužitelné. Kdybych chtěla do konce života rodičů ležet na gauči a nechat se živit, tak mi to ještě posvětí soud. :lol: Ale do vyživovací povinnosti možná nepatří poplatky za delší/další studium, takže asi to tak snadné nebude, no…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
monca114
17.7.13 18:05
@Litta píše:
@monca114 Přijde mi to lehce zneužitelné. Kdybych chtěla do konce života rodičů ležet na gauči a nechat se živit, tak mi to ještě posvětí soud. :lol: Ale do vyživovací povinnosti možná nepatří poplatky za delší/další studium, takže asi to tak snadné nebude, no…

Ne do konce života, ale do tvých 26ti let. Stejně tak ty budeš mít vyživovací povinnost vůči rodičům

• Citovat
  • Upravit
monca114
17.7.13 18:06
:D
  • Citovat
  • Upravit
14637
17.7.13 18:19

@monca114 Vždyť se tu teď řešilo, že 26 není rozhodující… No nic, výklady zákona jsou na mě občas moc, i když vím, že mě to neomlouvá… Já tohle koneckonců nezvažuji, takže mi to může být fuk. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
monca114
17.7.13 18:40
@Litta píše:
@monca114 Vždyť se tu teď řešilo, že 26 není rozhodující… No nic, výklady zákona jsou na mě občas moc, i když vím, že mě to neomlouvá… Já tohle koneckonců nezvažuji, takže mi to může být fuk. :mrgreen:

Nevím teda… Já mám za to, že je tam to omezení 26 let

• Citovat
  • Upravit
5502
17.7.13 19:15

@Litta já bych řekla, že to studium musí být příprava na budoucí povolání, takže ne furt něco jiného, to už by asi bylo podezřelé :) ale taky nejsem odborník :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14637
17.7.13 19:24

@janica252 No jo, ale kdo určuje podezřelost? :mrgreen: Když budeš studovat medicínu, práva, příroďák, farmacii,… tak to pořád všechno nějak souvisí a může to být příprava na jedno konkrétní povolání. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4200
17.7.13 19:34

@Litta - @Litta - Ono je to trochu jinak. Člověk musí být student řádného prezenčního studia. Prakticky to znamená, že rodiče mají vyživovací povinnost, ale když třeba člověk opakuje školu, chodí na xtý učební obor nebo mu je 26, tak rodiče mohou požádat soud o zrušení vyživovací povinnosti a většinou jim je vyhověno. Takže pokud bude člově řádně studovat, tzn. třeba maturita, bakalář, magistr…, tak platit musí (pokud jim to postavení dovolí, protože těžko může kdo chtít, aby lidé ze základkou vydržovali dítě na vysoké).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
17.7.13 19:39
@Litta píše:
@janica252 No jo, ale kdo určuje podezřelost? :mrgreen: Když budeš studovat medicínu, práva, příroďák, farmacii,… tak to pořád všechno nějak souvisí a může to být příprava na jedno konkrétní povolání. :D

nene, pokud jedeš znova stejný stupeň vzdělání, ačkoli jeden jsi už řádně ukončila, tak s dost velkou pravděpodobní soud rodičům už výživné nenařídí - už jsi schopná se sama živit. tohle už řešil ústavní soud, jak jsem včera díky jiné zdejší diskuzi náhodou zjistila. stejně tak by ti výživné nemuselo být přiznáno, pokud bys bezdůvodně nechala školy a šla si dát místo toho jinou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat