Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Hurkaa odešla jsem v 21, podnájem 8 let a teď už sesty rok ve vlastním. Myslím, ze dokud člověk studuje, tak Ok a do 2 let po studiích by se měl dospely člověk osamostatnit. Já odchazela v druháku na vejsce, sourozenec po 7 letech po škole a je to i po letech tragedie ![]()
@Hurkaa píše:
Ahojte, zajímalo by mě, jaký máte názor na bydlení u rodičů ve věku 20 a více let. Já se osobně vůbec necítím na nějaké odstěhování, ale je mi jasné, že čím dříve se osamostatním, tím to bude pro mě později snazší. Rozhodně ale nechci platit v budoucnu nájem, to už raději hypotéku a vlastní bydlení… jak to máte vy?
tak když budeš mít naspořeno, klidně můžeš vlastní bydlení. To bydlíte v paneláku nebo máte větší rodinný dům? Ono je sice hezké, že tobě se nechce, ale podstatný je taky názor rodičů.
Zustan doma. Nasetri zaklad na hyposku a pak jdi. Ve 20 v pohode. To jeste hodne lidi studuje. S tim bych si vrasky nedelala. Najmy i byty ke koupi jsou drahe, takze kdyz ti doma nic zasadniho nevadi, tak proc ne. Ja jsem byla doma do 24 let, studovala jsem.
Na nic jiného jsem se netěšila víc, než na to, až konečně vypadnu od rodičů. Od svých 20 bydlím s manželem. Ta svoboda
Ale je fakt, že v naší rodině panují řekněme nestandardní vztahy a podmínky, takže to bude tím.
@Hurkaa Bydlím s rodiči, máme rodinný dům po prarodičích, proběhla rekonstrukce. Dům má podkroví kde jsem já. Mám vlastní vchod. Nemám důvod řešit nějaké stěhování. Máme velkou zahradu 2 prostorné garáže kde jsem si postavil 2 sloupový zvedák + kryté stání pro další vozidlo. Na zahradě je prostorná stavební parcela pro další dům. Popřípadě nějaké pozemky u nás ve vesnici kde se dá stavit. Náš byt v paneláku si vzala sestra. Ten pronajímá, pokud bych chtěl nějaký únik z jakéhokoliv důvodu tak můžu tam. Popřípadě začít stavět na některé z parcel. V případě příchodu partnerky která by již od začátku trvala na vlastním bydlení a vadilo by jí že 2× za den potká mého otce při nějaké činnosti na zahradě a nebo odpočinku na dvoře, popřípadě když bude někde na pozemcích se psem tak si může sbalit a jít o dům dál. Své rodiče mám rád, dobře vím kolik ústupků a úsilí vynaložily abych já a sestra měl něco do života.
@vokishka píše:
tak když budeš mít naspořeno, klidně můžeš vlastní bydlení. To bydlíte v paneláku nebo máte větší rodinný dům? Ono je sice hezké, že tobě se nechce, ale podstatný je taky názor rodičů.
Panelák právě no…
@Hurkaa píše:
Panelák právě no…
no, je třeba si s nimi sednout a zeptat se. Ono to není nic příjemného, hlavně když třeba potom chodíš večer za zábavou, v paneláku je slyšet, když se vrátíš pozdě, třeba i piclá. Nebo si někoho přivést.
S mámou jsem bydlela do 25, ale jen o víkendu. Přes týden jsem byla na bytě.
Ale na stalo bych to už tehdy nedala. Jak jsem začala pracovat, šla jsem do svého.
Máma mě nenutily, ale já bych to s ní déle nedala. Mám ji ráda, ale domácnost jsem chtěla svou.
@vokishka píše:
no, je třeba si s nimi sednout a zeptat se. Ono to není nic příjemného, hlavně když třeba potom chodíš večer za zábavou, v paneláku je slyšet, když se vrátíš pozdě, třeba i piclá. Nebo si někoho přivést.
Jsem kluk, ale ono to je jedno, tak či tak máte pravdu ![]()
@Lykaon píše:
@Hurkaa Bydlím s rodiči, máme rodinný dům po prarodičích, proběhla rekonstrukce. Dům má podkroví kde jsem já. Mám vlastní vchod. Nemám důvod řešit nějaké stěhování. Máme velkou zahradu 2 prostorné garáže kde jsem si postavil 2 sloupový zvedák + kryté stání pro další vozidlo. Na zahradě je prostorná stavební parcela pro další dům. Popřípadě nějaké pozemky u nás ve vesnici kde se dá stavit. Náš byt v paneláku si vzala sestra. Ten pronajímá, pokud bych chtěl nějaký únik z jakéhokoliv důvodu tak můžu tam. Popřípadě začít stavět na některé z parcel. V případě příchodu partnerky která by již od začátku trvala na vlastním bydlení a vadilo by jí že 2× za den potká mého otce při nějaké činnosti na zahradě a nebo odpočinku na dvoře, popřípadě když bude někde na pozemcích se psem tak si může sbalit a jít o dům dál. Své rodiče mám rád, dobře vím kolik ústupků a úsilí vynaložily abych já a sestra měl něco do života.
Maman jako vysitej😏
Pokud člověk studuje nebo nemá partnera/partnerku, tak proč ne.
Se říká, že dnes je to těžké, ale bylo to pro mladé lidi i rodiny těžké vždy.
Snad všichni naši rodiče / prarodiče žili po svatbě u rodičů na nafukovačkách nebo s děckem na rukou stavěli dům…no a dnes můžou mít vše, ale zadluží se na zbytek života.
Určitě i dnes je to individuální. Bude rozdíl mezi ve 2+1 nebo dvougeneračním domem apod. Taky záleží na povaze lidí. Někde rodiny drží pospolu, někde jim stačí si jen zavolat a chtějí mít mladí i staří klid. ![]()
Já odešla sama ve 21letech. Rodičům přišlo jim výchovné, neustále mě popichovat, že bych měla mít práci, bydlení atd (jen mi bohužel nedali žádné základy jak na to
) takže ted po letech, kdy mi vnutili svůj dům jako dědictví, tak jim zase já, výchovně naznačuju, kam si to maj strčit.
Příspěvek upraven 10.10.22 v 16:37
Asi ok, pokud clovek studuje, je bez partnera…ono pak aby treba rodice bydleli sami ja nevim ve 3+1 a dite nekde samo, pokud jsou dobre vztahy, myslim, ze neni nutne…mozna je to „spolecensky prijatelnejsi,“ ale v dnesni dobe to nemusi davat ekonomicky smysl ani pro jednu stranu. Ale neumim si predstavit tak fungovat s partnerem treba, vim o situacich, kdy to byla z nouze cnost, a je to o hubu…pokud mluvime o byte teda. Vicegeneracni bydleni v dome je jine kafe, i kdyz taky muze byt pekne komplikovane, o tom je tady taky dost diskusi.
Tak je bydlení a bydlení u rodičů. Pokud to není vyloženě mamahotel se servisem a obsluhou pro dospělou a pracující osobu, ať mi klidně zůstanou doma. Ale je jasné, že se nastaví nějaká pravidla 💵 💰. Ať si při práci raději šetří maximálně a zůstanou doma. Než vyhazovat zbytečně za nájem. Doma je místa dost. Pokud i jejich návštěvám nebude vadit jeden společný pokoj na spaní (každé dítě má svůj pokoj a dostatečně velký, už teď mají dvoj postele).
Pokud by ale byla tendence, že bude doma, bude dávno pracovat a očekává, že bude mít dospělý člověk vše zdarma a dotované. Tak s nima zametu velice rychle.
Ahojte, zajímalo by mě, jaký máte názor na bydlení u rodičů ve věku 20 a více let. Já se osobně vůbec necítím na nějaké odstěhování, ale je mi jasné, že čím dříve se osamostatním, tím to bude pro mě později snazší. Rozhodně ale nechci platit v budoucnu nájem, to už raději hypotéku a vlastní bydlení… jak to máte vy?