Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ja si naopak myslim, ze je to dobry napad. Ale s tim, ze byt bych si nechala a tam postupne stavela.
I zena se dokaze o dum postarat a vsadim se, ze i hodne muzu, co jsou na prace na baraku levi, v domech bydli. ![]()
Ja bych se ale sama v dome bala, takze bych tam musela mit mafianske zabezpeceni
.
Kašli na to. Bydlela jsi někdy v domě? Ona to není jen idyla. A než bys to postavila, tak ti pomalu půjde dítě z domu a budeš tam sama. Nech si být, a zahradu. Tam bych si pořídila nějakou chatku třeba na víkend a nazdar. Hypotéku na krev? Teď, když všechno letí nahoru? Nesmysl
@Martha03 proč zrovna 4 roky? Myslíš, že klesnou úroky, případně se zlevní materiál? Já právě se bojimc že v této oblasti už bude jen hůř..
@Fuflík Zni to sexisticky, mozna i je. Slovy klasika - byvala jsem velka feministka, pak jsem zhubla.
Divej, ja nepopiram, ze se dnes da vsechno zaplatit, ale taky vim, jak dlouho na takoveho remeslnika ceka.
Nerikam, ze to nejde. Urcite je na svete spousta schopnych zen, ktere maji naradi v ruzovym kufriku, samy se staraji o svoje auto, o zahradu, pritahnou, povoli, vycisti sifon, zkontroluji a vycisti kotel, maj par kamosu, co pomuzou oblozit, co je treba. Ja mezi ne nepatrim. A zakladatelka se ptala, co bychom delaly my. Ja bych si koupila 3kk a udelala si provence loznici s toaletnim stolkem.
A tys někdy v domě bydlela? i s novostavbou je „pořád něco potřeba“,
starý pak už pro samotnou babu vůbec - na část prací si zvu kámoše, průběžně se opravuje stará chalupa a to je teda masakr ti řeknu - na co se sáhne, to je špatně a zas další havárka (odpady, elektrika, podlahy, vlkost atd atd atd), manžela to nezajímá, má to jen jako letní možnost pařby s kámošema, je panelákový typ a bydlet tam do budocna na důchod chci jen já..
taky záleží, jak se tam topí, jaký máš kotel.. já třeba zažila plynový (to je bez starostí ale drahý a aktuálně se straší s budoucností), pak na automat na peletky (nutnost dovozu pelet a cca 2×-3× týdně obsluha), nyní v tomhle domě jsou krbovky s výměníkem na dřevo a to je teprve masakr kolem dřeva (mít suché měkké i tvrdé, naučit se s tím správně hospodařit a zacházet, aby to hořelo co nejdéle),
sekání trávy na malém pozemku je to nejmenší, to zvládneš sama OK (ale já mám třeba problém nahodit velkého benziňáka, takže si většinou jezdím s malou nabíjecí elektrickou)
v kolonii bych možná i postavila, pokud je hezká a dopravně obslužná a lze tam dle úz. plánu stavět RD, pokud by se tam dala postavit jen stavba s číslem evidenčním, tak můžeš mít problém se schválením hypošky..
jinak prodat co máš a postavit úplně jinde je samozřejmě taky možnost, ale i cena pozemků je brutální, takže je možné, že ti to zas vyjde jen na pozemek a nebudeš mít těch 20% na hypo..
navíc může dojít nemoc a i přes pojištění být na to úplně sama s dítětem není finančně legrace, protože nikdy nevíš, co se může stát a musela bys mít ještě dost peněz i bokem tak, aby tě nepoložil nějaký výpadek např. na 3 měsíce..
no nevím, z opatrnosti bych zvažovala spíš malou dřevostavbu tam, kde už pozemek mám - budeš s ním ale muset ručit bance, když nemáš těch 20% (resp. máš je jen ve formě té zahrady/parcely).. a i montovaný 3KK ti dnes vyjde nejméně na 3mil. (spíš víc, záleží jak kde od jakého dodavatele, ale net je plný takových domků na klíč)
jako samotné ženě ti nedoporučuju pouštět se do stavby zděného domu, protože tomu nerozumíš a zedníci/firmy to je kapitola sama pro sebe…
Nevím proč tu někteří píšou, že bez chlapa na baráku to pomalu nejde.
Když jsou peníze, tak jde všechno ![]()
Já jsem příkladem..
Bydlím sama s dcerou ve starém baráku a úplně na pohodu.
Jen jsem si nemusela brát hypo.
Práce na baráku řeším jen skládání dřeva, topení, sekání trávy, žárovku si vyměním sama a co nezvládnu, tak zavolám a někdo mi pomůže. Stejně tak jak s autem.
Od toho tady jsou lidi a rádi pomůžou za nějakou tu korunu.
Takže samotná žena na baráku není žádný důvod, proč si barák nepořídit.
@VitaminC Ja bych nechala vše tak, jak je. Ani bych nechtěla tu chatu, leda budku, kam dám hrabě a motyku a křeslo a vařič na kafe. A hotovo. Chata i chalupa člověka moc svazují. Anebo pokud je pozemek dost velký, uloupila bych pro sebe nějakých 300-500 metrů na zahrádku a zbytek střelila a prachy procestovala.
@Anonymní píše:
Holky a co přesně myslíte tou prací okolo baráku? Nebyla by to barabizna, samozřejmě na něco rozbitého, na opravu bych zavolala profesionála, ale nestojím o okrasné keře atd, co bych reálně na tel zahradě měla dělat? Posekat jednou týdně kousek trávy?
Ty nemáš o tom představu, viď? Jen ten sen.
@Anonymní píše:
Když jsou peníze, tak jde všechno
Já jsem příkladem..
Práce na baráku řeším jen skládání dřeva, topení, sekání trávy, žárovku si vyměním sama a co nezvládnu, tak zavolám a někdo mi pomůže. Stejně tak jak s autem.
Kazdy nemá,,někdo mi pomůže". A zakladatelka píše, že hypo na dřeň, takže ani ty platby řemeslníkům by hned tak nešly. A sehnat někoho, to taky není zrovna jednoduché.
@Anonymní píše:
Když jsou peníze, tak jde všechno
Já jsem příkladem..
Což je přesně případ zakladatelky, která „má našetřeno pár korun“ a základ hypotéky chce pokrýt prodejem pozemku, který zdědila.. A sama uznává, že hypo by byla na krev.
Radeji bych cestovala a setrila na dcerino vzdelani.
Dum je koule na noze, naklady jsou vyssi.
Praci taky nemusis vzdy mit, nekomu hrabne a hledas novou, neco se stane tobe nebo dceri a jses…
@Anonymní píše:
Ahoj, chci slyšet názory nezaujatých lidí, jak byste se zachovali v mé situaci. Žiju sama s malou dcerou, finance máme jako průměrná rodina. V posledních letech začínám, jako mnozí, snít o domku se zahradou, i když můj sen není obrovský pozemek, spíše menší, klidně řadovka, ale ve městě. Bavíme se o částkách cca 5-8mio. Utáhla bych to, ale bylo by to opravdu na dřeň. Pracuju ale v dobrém oboru a příjmy opravdu stoupají a budou i nadále. Zároveň si ale uvědomuju, že jsem vlastně šťastlivec, protože mám větší městský byt, kde nájem, zálohy jsou nula nula prd, srovnatelné s bytem v OV (bohužel to ale OV není, a to mi způsobuje vnitřní neklid). Pohrávám si ještě s jednou myšlenkou, asi nejstřízlivejší - před pár lety jsem od rodičů dostala zahradu v zahr. kolonii, kde si půlka lidí postavila domy k celoročnímu bydlení, zvažuju to taky, umístění perfektní. Pořád to ale není to moje vysněné bydlení, jen jakýsi kompromis. Jak byste se rozhodli v mém případě vy?
volila bych nabízející se kompromis - menší dům v zahradní kolonii
Se slušným příjmem to zvládneš a na novém baráku 10 let nemusíš hnout prstem (pokud chceš zahradu primárně na relax a ne na hrabání se v hlíně). Posekat trávu jistě zvládneš
Když by po čase začala být situace neúnosná, vždycky dům můžeš prodat a frčet zpátky do města. Za mě je dům prostě nenahraditelný… to soukromí, volnost, to je k nezaplacení ![]()
@Popeladym a mohl by mi už někdo odpovědět konkrétně nebo je to jen výkřik do tmy? Ano, opravy sama dělat nebudu, stejně jako v bytě
@Anonymní píše:
@Popeladym a mohl by mi už někdo odpovědět konkrétně nebo je to jen výkřik do tmy? Ano, opravy sama dělat nebudu, stejně jako v bytě
A můžeš ty nám odpovědět na to, co bys dělala při výpadku příjmu?
Navíc @Lucy75 ti to poměrně výstižně napsala.
…ovšem aby to neznělo příliš euforicky, to vše samozřejmě za předpokladu, že i s hypo atd zůstane dost peněz na pohodlné žití a kvůli rozbité pračce nepofrčíš do Providentu. Takže vše rozumně a střízlivě propočítat ![]()