Bydlení v dnešní době

Napsat příspěvek
Velikost písma:
34473
5.1.22 12:22
@Anonymní píše:
Právě kvůli tomu městskému bytu váhám, vím, že je to celkem “výhra”. Ono je fakt asi nejlepší začít rekonstrukcí té chaty, minimálně aspoň stoupne cena. Ale znám se, vnitřně stejně nebudu úplně spokojená.

A s hypotékou na dřeň na 30 let, kde budeš počítat každou korunu spokojená budeš? Těch plánů na hrníček s čajem na terase už jsem slyšela… a opravdu málokdo to dotáhl. Šla bych do rekonstrukce té chatky. A hlavně nezapomeň vzít v úvahu i to, co tu už zaznělo, dcera odroste, ty ať už budeš sama nebo ne tak budeš mít kam „utéct“. Ty i dcera, až bude chtít udělat oslavu, mejdan, vykopnes jí na chatu a budeš mít klid, ty se tam můžeš zašít až si budeš chtít odpočinout, to je velká výhoda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81595
5.1.22 12:23

@terien Ja už konečně jo, v důchodu. Dřív mi to tak nějak ne a ne vyjít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.1.22 12:31
@Anonymní píše:
Právě kvůli tomu městskému bytu váhám, vím, že je to celkem “výhra”. Ono je fakt asi nejlepší začít rekonstrukcí té chaty, minimálně aspoň stoupne cena. Ale znám se, vnitřně stejně nebudu úplně spokojená.

Mestky byt nemusi byt mestsky naporad. Pripad me kolegyne. Uz je bohuzel starsi, dum ted vlastni soukromnik a najem zvysuje pravidelne :( Jestli zustane jednou sama, tak to z 1 duchodu neutahne. Urcite jdi do domecku, pokud po nem touzis. Bydlime v domku pres 10 let, kafe venku piju od jara do podzimu :dance: Uzasne! Dite se na zahrade vyradi (i kdyz je celkem mala), pes ma ve dverich vratka a muze kdykoliv ven. Prace nejaka je, ale zalezi, jak si to nastavis. Nechapu, jak tady vetsina porad maka kolem domu. Sekani travy, obcas ustrihnes nekde vetev, neco zasadis, neco natres… My mame jen par keru a pristresek na kola. Pres sezonu max hodka tydne… A finance… Kdyz by to neslo, tak dum muzes vzdy prodat. Navic sama nejspis naveky nezustanes, ne?

• Citovat
  • Upravit
2790
5.1.22 13:09
@Big boss píše:
Beru že za 5 mega koupi řadovku i menším dvorkem. Nebo za 2 mega pozemek menší a za 3 mega postaví menší domek 3+1. Ale možná jsem pod cenou, nevím.

Jsi pod cenou…řadovka tak za 6 mega a to podotýkám jen po částečné úpravě, takže žádný luxus (rekonstrukce tak ještě dalších 500 tisíc spolkne :nevim: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25597
5.1.22 13:19

@baracudas hele, záleží na lokalitě..
jsou i takové ty naše podhorské a maloměstské, kde se řadovka stále pohybuje kolem 3mega a krásný nový dům za 5… ještě loni to bylo mnohem méně..
panelák 3+1 v běžném standardním stavu tu dlouho stál mega, pak mega a půl, od loňska kolem dvojky..
ale je mi jasné, že sčk a další atraktivní lokality jsou i na více jak trojnásobných cenách..

když se podíváte na ceny montovaných domků, tak výměra malého domku (3KK do 100m2) se dá stále v základu pořídit do 2,5-3 mega (viz. např. stránky G-servis), ceny jsou tam dokonce už od milionu - ale to je „svépomocí“… což je mimo realitu…

Každopádně myslím, že zakladatelka dostala realistické rady, snad se jimi bude řídit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12916
5.1.22 13:39
@Big boss píše:
Beru že za 5 mega koupi řadovku i menším dvorkem. Nebo za 2 mega pozemek menší a za 3 mega postaví menší domek 3+1. Ale možná jsem pod cenou, nevím.

U nas ve vesnici kousek od Brna novostavba radovka o 4-5 pokojich plus kuchyn a venkovni garazove stani, dvorecicek cca 100-150m ctverecnich: 8-10 mio. Bez legrace :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5913
5.1.22 14:05

@Liberalissima jj tady je to šílené. My kousek od Brna, 15 minut cesty po dálnici na jih. V roce 2016 jsme koupili dům za 3,6mil a pak dokoupili ještě sousední pozemek, takže dům 180m2 a pozemek celkem i s domem 1500m2. Teď jsem kvůli důvodu, který tu nebudu specifikovat, musela udělat odhad, vyšlo nám to na 14 milionů a nějaký drobný. A to to už dávno není novostavba, 20 let starý dům po naší rekonstrukci. Kolem tu řadovky novostavby, takový ty králíkárny tomu říkám, kde na tři kroky je konec zahrady těch 8-10 milionů. Je to fakt mazec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
57043
5.1.22 14:13
@Lucy75 píše:
@baracudas hele, záleží na lokalitě..
jsou i takové ty naše podhorské a maloměstské, kde se řadovka stále pohybuje kolem 3mega a krásný nový dům za 5… ještě loni to bylo mnohem méně..
panelák 3+1 v běžném standardním stavu tu dlouho stál mega, pak mega a půl, od loňska kolem dvojky..
ale je mi jasné, že sčk a další atraktivní lokality jsou i na více jak trojnásobných cenách..

když se podíváte na ceny montovaných domků, tak výměra malého domku (3KK do 100m2) se dá stále v základu pořídit do 2,5-3 mega (viz. např. stránky G-servis), ceny jsou tam dokonce už od milionu - ale to je „svépomocí“… což je mimo realitu…

Každopádně myslím, že zakladatelka dostala realistické rady, snad se jimi bude řídit.

No, teď kupuju za 3 mega garsonku:). A je ještě z těch levnějších. Humna u Prahy:).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25597
5.1.22 14:38

Holky, já to vše vím, města jako Praha a Brno jsou vesmírně šílená…

pak ale chudáci lidi, co makají v obchodě nebo u pásu a vydělají dvacku (Ok u vás třeba 25/30), ale z takových platů a třeba s 2 dětma u vás hypošku fakt nezaplatí..
tak to je, no…
tu se donedávna ruinky s cca 500m2 pozemkem pohybovaly i do mega, do dvou pak i obvyvatelné… ale do Sudet to nikoho moc netáhne a maká se tu klidně i za 18čistého na úřadě :,( což mi přijde potupné.

PS : tohle tu u nás (3+1 138m2 + 380m2 pozemek, horší starý -ale obyvatelný- stav), 11km do okresního města, stálo před 4 roky 690 tisíc :mrgreen: s postupnými zásahy se to dá na chalupu používat a činím kroky, aby i celoročně ;)

Příspěvek upraven 05.01.22 v 14:54

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19278
5.1.22 14:45
@Anonymní píše:
No a co to tedy reálně obnáší, prosím? Já totiž když se dožaduju konkrétního výčtu činností, tak vlastně nikdo neřekne. V baráku jsem žila s rodiči a právě nevzpomínám na žádnou velkou práci, máma se akorát vyžívala v záhonkách, táta sekal tu trávu, ale teď už ani to ne, seká automat..

Jakakoliv oprava jde za tebou hlavne financne - kotel, fasada, okna… Musi natirat plot, odhrabavat snih, nebude to centrum mesta, takze nutny ridicak a udrzovat auto spolehlive a pojizdne (plno casu vozeni ditete na krouzky, do skoly atp), ta trava s elektrickou seckackou je to nejmensi. Ja bych si radsi na tu zahradu za mega poridila mobilhome a muzes tam byt klidne i celorocne. Spocitej si na kolik padnes s neschopenkou / nutnym ocr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19278
5.1.22 14:47
@Liberalissima píše:
U nas ve vesnici kousek od Brna novostavba radovka o 4-5 pokojich plus kuchyn a venkovni garazove stani, dvorecicek cca 100-150m ctverecnich: 8-10 mio. Bez legrace :zed:

u nas okraj Prahy za 18 :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19278
5.1.22 14:49
@Lucy75 píše:
Holky, já to vše vím, města jako Praha a Brno jsou vesmírně šílená…

pak ale chudáci lidi, co makají v obchodě nebo u pásu a vydělají dvacku (Ok u vás třeba 25/30), ale z takových platů a třeba s 2 dětma u vás hypošku fakt nezaplatí..
tak to je, no…
tu se donedávna ruinky s cca 500m2 pozemkem pohybovaly i do mega, do dvou pak i obvyvatelné… ale do Sudet to nikoho moc netáhne a maká se tu klidně i za 18čistého na úřadě :,( což mi přijde potupné.

PS : tohle tu u nás (3+1 138m2 + 380m2 pozemek, horší starý -ale obyvatelný- stav), 11km do okresního města, stálo před 4 roky 690 tisíc :mrgreen:

Příspěvek upraven 05.01.22 v 14:45

A jak bych to ted brala utopit v tom prachy a mit kam jezdit na chalupu/ pri materske.. ale ted mi je to vsude strasne predrazene

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Silverine247
5.1.22 15:02
@Anonymní píše:
Ahoj, chci slyšet názory nezaujatých lidí, jak byste se zachovali v mé situaci. Žiju sama s malou dcerou, finance máme jako průměrná rodina. V posledních letech začínám, jako mnozí, snít o domku se zahradou, i když můj sen není obrovský pozemek, spíše menší, klidně řadovka, ale ve městě. Bavíme se o částkách cca 5-8mio. Utáhla bych to, ale bylo by to opravdu na dřeň. Pracuju ale v dobrém oboru a příjmy opravdu stoupají a budou i nadále. Zároveň si ale uvědomuju, že jsem vlastně šťastlivec, protože mám větší městský byt, kde nájem, zálohy jsou nula nula prd, srovnatelné s bytem v OV (bohužel to ale OV není, a to mi způsobuje vnitřní neklid). Pohrávám si ještě s jednou myšlenkou, asi nejstřízlivejší - před pár lety jsem od rodičů dostala zahradu v zahr. kolonii, kde si půlka lidí postavila domy k celoročnímu bydlení, zvažuju to taky, umístění perfektní. Pořád to ale není to moje vysněné bydlení, jen jakýsi kompromis. Jak byste se rozhodli v mém případě vy?

Jaktoze teda nemas nic moc nasetreno, kdyz vydelavas tak slusne, ze bys jako samozivitelka utahla takovou hypoteku a momentalne bydlis v byte, kde najem a zalohy jsou nula nula prd? Necetla jsem to cele jeste, ale neda mi to. :think:

• Citovat
  • Upravit
16302
5.1.22 15:56

@Lucy75 A u nás, to je kde? :) Klidně do SZ :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.1.22 16:06
@Silverine247 píše:
Jaktoze teda nemas nic moc nasetreno, kdyz vydelavas tak slusne, ze bys jako samozivitelka utahla takovou hypoteku a momentalne bydlis v byte, kde najem a zalohy jsou nula nula prd? Necetla jsem to cele jeste, ale neda mi to. :think:

Já na to neodpovídala, protože vím, jaká je mantra na emiminu. Něco našetřeného mám, ale ne 20% ceny baráku. A proč? Dokud jsem mladá, chci trochu žít. Jezdíme s malou na dovolené, kupujeme si hezké věci, výletujeme. Když se mi v obchodě něco líbí, prostě si to koupím. Klidně mě nazvěte finančně negramotnou, je mi to jedno. Uskromním se, když bude třeba a budu mít smysluplný důvod, ale úplně mě děsí život spousty lidí, kdy znají jen práci a žádnou zábavu, protože se musí šetřit.
A nikde se tu výplatou nechlubím, jen uvádím, že mám na hypotéku příjmy a je tu potenciál růstu.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí

Roborock S5 Max