Bydlení v dnešní době

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3596
5.1.22 10:40

Já bych do toho šla, ale…neměla bych ani tak obavy o to, jak budu fyzicky zvládat práce na domě, ale o ti finanční stránku. trvale bydlení v zahrádkářské kolonii mi nepřijde jako zoufalost, ale vidím tu birokracii kolem, nejspíš je to vedené jako zahrada, nebo zatravněná plocha, asi ne stavební pozemek. Tam toho moc nepostavíš, max 25m2. Převést to stavební pozemek je akce na měsíce, možná roky, nejspíš nikdy když narazíte na blbé sousedy. Můžeš si tam dát mobilheim, zateplit, chemické WC, tam však není možné mít číslo popisné a ani trvale bydliště, problém. Záleží jak jsi náročná. Dále je potřeba být fakt realista co se týče technické stránky. Jaká je tam prijezdovka, co parkováním, údržba silnice v zimě. Co odpady, kanalizace. Elektřina tam je píšeš, jaká? Nespadne ti když připojíš pračku a zároveň zapneš konvici? V takových věcech je potřeba se vyznat, když chceš bydlet sama na baráku. Prostě myslet prakticky.
Být tebou prodám zahradu a koupím minidomek (tinyhouse) někde bokem v dojezdové vzdálenosti. Ale začala bych teda fakt šetřit prachy do rezerv.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16186
5.1.22 10:41
@liptom píše:
Dle tvého příspěvku soudím, že si nikde nebydlela v domě a představuješ si to jako můj švagr. Od malá v bytě a od malá touží po době, který si pořídil ( pronájem na zkoušku ). No, utíkal po první zimě :mrgreen: A to měl malý domeček, žádná zahrada.Ono starosti o dům, a že je to novostavba je to jedno, a byt jsou naprosto rozdílné.

Jaké?? My bydlíme v novostavbě 9. rokem a kdybychom si nevymýšleli projekty typu pergola, nebo bazén, tak jsme na něj doposud nemuseli hrábnout :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5653
5.1.22 10:48
@Anonymní píše:
@Popeladym a mohl by mi už někdo odpovědět konkrétně nebo je to jen výkřik do tmy? Ano, opravy sama dělat nebudu, stejně jako v bytě

Jaký výkřik zas. :) Podle toho, jak píšeš, představu nemáš. Barák Ti samozřejmě přeju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
5.1.22 10:50

Mě ještě napadla jedna elegantní varianta: vezmi si půjčku na rekonstrukci té chaty, udělej si tam pořádné wc a zajisti si jí tak, ať tam můžete od dubna do října být. A sama uvidíš, jak ti půjde splácet a zařizovat věci kolem rekonstrukce v mnohem menším měřítku. Když to půjde, pozemek s chatou můžeš za rok, dva prodat za vyšší cenu a do té hypotéky na barák jít :mavam: Tchán si v klidu vzal hypo i na prahu 60 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5653
5.1.22 10:56
@Anonymní píše:
Co změní mé odůvodnění, proč chci rd? :mrgreen: Chci si ráno dát kafe na zahradě, pozvat přátele na grilovačku, vypustit psa ven bez vodítka.. větší místo, chtěla bych mít pracovnu a ne sedět na HO v kuchyni. Nemám si nač stěžovat v bytě, ale není to moje, žádný velký mejdan si tam udělat nemůžu (ne, že bych dělala mejdany co 14 dní, ale..)

Ano, takže ta idyla. Ten sen. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25897
5.1.22 10:59

Já bych jako matka samoživitelka dům nechtěla. K čemu? Je to jenom fůra práce. Pokud má dům a zahrada k něčemu vypadat. Na tvém místě bych poslechla návrh @unuděná . Zůstaň v bytě, vymazli si chatu, a když to zvládneš, zkus ten dům. A do toho bych šla jen pokud by to byla novostavba, kterou bych stavěla. Protože jinak nikdy nevíš, co se kde vyvrbí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5913
5.1.22 11:00
@Anonymní píše:
@Martha03 proč zrovna 4 roky? Myslíš, že klesnou úroky, případně se zlevní materiál? Já právě se bojimc že v této oblasti už bude jen hůř..

No podle toho jak poslouchám ekonomické výhledy s ohledem na aktuální celosvětové dopady to vypadá, že v roce 2025 cca by se to mohlo ustálit a vrátit zpět na dobu předpandemickou. Bude záležet samozřejmě na tom, jak se s tím vším a inflaci ekonomiky jednotlivé státy vypořádají a může to být i dříve. My jsme aktuálně pozastavili i rekonstrukci vnitřních prostor domu, protože nehodláme přeplácet, ale t neřešíme financování jako takové, jako spíš aktuální cenu materiálu, tak si raději počkáme až ten boom pomine. Kdybych řešila hypo, byla v nájmu, tak si ji nevezmu dokud nebudou úroky aspoň pod 3 procenta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12884
5.1.22 11:08
@Falling píše:
@Magical-eyes souhlasim, taky kafe rano na terase a grilovacka je otazka tak 4 mesicu v roce ze

mame dum pres dva roky a fakt bych spocitala na prstech, kdy jsme meli cas dat si kafe na verande…bezny pracovni den zacinam praci z domu co nejdriv, abych mohla co nejdriv skoncit, pak je potreba postarat se o uklid, ruzne povinnosti kolem domu, trochu si zacvicit nebo se projit na kompenzovani sedaveho zamestnani, pripadne jet neco vyrisit do mesta, a pak je uz cas na pripravu vecere :nevim:

V lete se griluje, to je fakt, ale na to by bohate stacila ta chata se zahradou, kdyz je venku dlouho svetlo.

Příspěvek upraven 05.01.22 v 19:57

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80155
5.1.22 11:09

@unuděná Malokdo si uvědomuje, kolik peněz vydá mnohem dřív, než poprvé Hrabyně do země. A málokdo tuší, jak potom letí peníze. Každý má pocit, že když už má zaplacené betony, cihly a střechu, tak je za vodou. Jo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13228
5.1.22 11:13
@inkakřivák píše:
@unuděná Malokdo si uvědomuje, kolik peněz vydá mnohem dřív, než poprvé Hrabyně do země. A málokdo tuší, jak potom letí peníze. Každý má pocit, že když už má zaplacené betony, cihly a střechu, tak je za vodou. Jo.

Jj, nejcennější zkušenost je ta vlastní ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80155
5.1.22 11:15
@divine woman píše:
Já bych jako matka samoživitelka dům nechtěla. K čemu? Je to jenom fůra práce. Pokud má dům a zahrada k něčemu vypadat. Na tvém místě bych poslechla návrh @unuděná . Zůstaň v bytě, vymazli si chatu, a když to zvládneš, zkus ten dům. A do toho bych šla jen pokud by to byla novostavba, kterou bych stavěla. Protože jinak nikdy nevíš, co se kde vyvrbí.

To nevíš ani tak. Pokud nemáš stavebního dozoru, který tam hlídá celou dobu. Už nemám opravdu žádné iluze po těch letech ve stavebnictví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80155
5.1.22 11:17
@Magical-eyes píše:
Jj, nejcennější zkušenost je ta vlastní ;)

Jo, za tu celoživotní práci v oboru to znám. Když se v tom motas čtyřicet let, tak víš svoje.
A investorů s takovou představou snídani na terase a večerního grilování, o je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4785
5.1.22 11:19

Pokud chceš v dnešní době hypo a ještě platit provoz baráku, měla bys teď v bytě za hubičku být schopná šetřit desetitisíce měsíčně.
Za mě pokud máš městský byt a zahradu s chatou, máš vyhráno. Udělej rekonstrukci chaty a v podstatě to, co chceš od baráku, můžeš provozovat tam. Můžeš se tam i realizovat, pokud máš nějaké tendence budovat, zvelebovat a tak :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3596
5.1.22 11:21

Zkusme si rychle počty, kdyžtak mě někdo opravte, budu střílet od boku.
2mil vlastní z pozemku, 3mil. hypo. To je 5mil, za to postavíš/koupíš ve městě fakt maximálně menší domek, spíš je to cena bytu.
Kolik je cca měsíční splátka hypo u 3mil? 10tis? Samo že to má každý jinak, ale takový průměr.
Energie měsíčně 5tis? Mobil, pojistky, benzín, jídlo, oblečení, kolik pro 2 osoby 10tis?
To máš 25tis. měsíčně jen základní výdaje, z toho 15 za barák, plus počítej s výdaji na vybavení. A kde máš nějaké rezervy a další výdaje kolem? Je potřeba si něco šetřit do rezerv. Vidím to tak 30 měsíčně s odřenýma ušima a nesmí se ti pokazit pračka… Jestli máš jistou výplatu 30 měsíčně, spíš 35 tak bych aspoň 100tis pošetřila na nenadálé výdaje a šla bych do toho. Jestli máš míň nebo blbě hospodaříš, když nemáš úspory, nešla bych do toho.
Udělej si podrobnou přesnou kalkulaci a uvidíš sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56149
5.1.22 11:27
@Big boss píše:
Zkusme si rychle počty, kdyžtak mě někdo opravte, budu střílet od boku.
2mil vlastní z pozemku, 3mil. hypo. To je 5mil, za to postavíš/koupíš ve městě fakt maximálně menší domek, spíš je to cena bytu.
Kolik je cca měsíční splátka hypo u 3mil? 10tis? Samo že to má každý jinak, ale takový průměr.
Energie měsíčně 5tis? Mobil, pojistky, benzín, jídlo, oblečení, kolik pro 2 osoby 10tis?
To máš 25tis. měsíčně jen základní výdaje, z toho 15 za barák, plus počítej s výdaji na vybavení. A kde máš nějaké rezervy a další výdaje kolem? Je potřeba si něco šetřit do rezerv. Vidím to tak 30 měsíčně s odřenýma ušima a nesmí se ti pokazit pračka… Jestli máš jistou výplatu 30 měsíčně, spíš 35 tak bych aspoň 100tis pošetřila na nenadálé výdaje a šla bych do toho. Jestli máš míň nebo blbě hospodaříš, když nemáš úspory, nešla bych do toho.
Udělej si podrobnou přesnou kalkulaci a uvidíš sama.

No, rekonstrukci chaty by udělala za 1,5 milionu a bylo by to nejlevnější a nejlepší řešení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí