Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Kadam píše:
@Zumpa mně to nepřijde jako zoufalost a myslím, zme v budoucnu takhle bude bydlet spousta lidí, vždyť zahrady se před pár lety prodávaly za pár desítek tisíc, kdo dneska dá jen za stavební pozemek 2,3,4 mega?
Co jsem měl čest, tak zatím všechny baráky v zahrádkářské kolonii byla totální zoufalost. A zoufalost to bude i v budoucnu. Šílené pozemky, brutální kompromisy ohledně všech přípojek, katastrofální příjezdové cesty. Ani se nebudu zmiňovat o tom, kdyby tam hořelo.
Ano, pozemek za pusinku. To je jediná výhoda.
@Anonymní píše:
Právě kvůli tomu městskému bytu váhám, vím, že je to celkem “výhra”. Ono je fakt asi nejlepší začít rekonstrukcí té chaty, minimálně aspoň stoupne cena. Ale znám se, vnitřně stejně nebudu úplně spokojená.
No, ale začni tak. Jinak Ti to zlomí vaz.
Tohle je celkem slušná chatka:
https://www. sreality. cz/detail/prodej/dum/chata/praha-hloubetin-/1805945692#img=16&fullscreen=false
Musíš si to vše dát na papír, konkrétní výpočty. A stejnak to nebudeš vědět přesně.
Být tebou, kontaktuju nějakého poradce - aby ti řekl, zda vůbec je zahrada vhodná jako zástava (spousta bank má nějaká omezení, berou jen stavební pozemky, nebo takové pozemky, kde musí být veřejná příjezdová cesta apod.,půjčí ti jen na nemovitost s číslem popisným (což u chatek často nebývá) a tak..). Někdo tady psal, že zahrada má hodnotu 2 mega.. Tak to si myslím, že je hodně velký přestřel. Ale nevím metry ani lokalitu.
Žít v domě vyjde měsíčně dráž. Samozřejmě se musí víc vytápět, než v bytě. Otázka je, cim bys topila. My máme malý dům a topíme dřevem a platíme zálohy měsíčně 8 000 Kč. Spotřebuje se i víc vody.
Jinak co se týče těch věci okolo domu, tak samozřejmě že ti nikdo neřekne nic konkrétně, protože to záleží na okolnostech. Jen co dělal nedávno manžel: zařídil dřevo, řezal, štípal. Drevnik kdysi na zahradě postavil on. Sekání trávy, údržba stromků a jiné zeleně. Čištění okapů, oprava antény na střeše. Výměna venkovních parapetů. Zpevnění příjezdové cesty ke garáži a dláždění. Vývoz kovového odpadu. Výměna sprchového koutu (těch dveří). Vyrobil bránu a rozdělil nám plotem pozemek na 2 části. Vyměnil mi led pásek na kuchyňské lince. Kontrolujte komín (saze). Zazimuje zahradu (rostliny, odvodňovací venkovních hadic a vodních uzávěrů - nevím přesně co dělá, úklid zahradního nábytku, porytí zahrádky, úklid květin do sklepa).. V zimě odhrnuje sníh a solí on.
Jinak se tady zakladatelka ptá co je potřeba pořád dělat na baráku, někdo píše že nic moc, jiný že je pořád něco.
My máme starší dům po rekonstrukci a já vlastním ještě jednu novostavbu a byt, bydlela jsem jsem ve všech, tak mám srovnání.
Dům má větší plochu na úklid, ale není to o moc náročnější než byt. Na domě je třeba aspoň jednou ročně ošetřovat dřevěné části (pergola, obložení, když jsou). To je práce na víkend. Je třeba sekat trávník, i malý aspoň jednou týdně. Máme menší plochu a přesto je to práce na celé dopoledne, každý týden, když to chceš udělat pořádně, i s následným čištěním sekačky a úklidem to pár hodin vezme. V zimě se musí denně odházet sníh, to je podle plochy, ale když musíš odhazovat i příjezdovou cestu… je to žrout času, ale budeš mít svaly. Ve městě nebývá tolik sněhu, občas se poštěstí, ale zase tam je větší bordel, břečka. Musíš se starat o topení a komíny, když máš plyn, hlídat revize a ať je kotel jakýkoli, občas má prostě poruchu. Když nejsi technický typ, budeš mít problém.
Všeobecně na novým baráku toho tolik není, ale zase první rok je takový zkušební provoz, často někde něco upadne, odskočí, praskne, kape. Řešíš to s developerem nebo se servisem, na všecko musíš být doma většinou jezdí dopoledne. Jsou to takový blbosti co ti umí otravit život. Jen tak mimochodem, zkultivovat a udělat si hezkou a slušnou zahradu, byť menší je práce na rok a neustálá údržba, pak ti tam vleze krtek a máš to
. Buď to děláš sama nebo platíš.
@jkra píše:
Tohle je celkem slušná chatka:
https://www. sreality. cz/detail/prodej/dum/chata/praha-hloubetin-/1805945692#img=16&fullscreen=false
Tady je vidět, jak se rychle peníze vypařují… chatka se zahrádkou za 5M, mazec.
U nás ve vesnici se solidní občanskou vybaveností, moravskoslezský kraj, 20 minut autem do okresního města, kolem lesy, se teď prodávala chata za 4 mil!!!
Je to bouda v kopci, kam se v zimě kvůli sněhu ani autem nedostaneš. Menší zahrada, koupelna umakart, 2 ložnice v podkroví, přízemí kuchyně a obývák, v suterénu garáž a dílna. Pěkně opravená, ale jen na oko, znáte to, načančat, aby se dobře prodalo. Spodek zděný, zbytek dřevo. Klasická chata co všichni znáte, za 4 mega a prodala se za měsíc.
@Big boss píše:
Zkusme si rychle počty, kdyžtak mě někdo opravte, budu střílet od boku.
2mil vlastní z pozemku, 3mil. hypo. To je 5mil, za to postavíš/koupíš ve městě fakt maximálně menší domek, spíš je to cena bytu.
Kolik je cca měsíční splátka hypo u 3mil? 10tis? Samo že to má každý jinak, ale takový průměr.
Energie měsíčně 5tis? Mobil, pojistky, benzín, jídlo, oblečení, kolik pro 2 osoby 10tis?
To máš 25tis. měsíčně jen základní výdaje, z toho 15 za barák, plus počítej s výdaji na vybavení. A kde máš nějaké rezervy a další výdaje kolem? Je potřeba si něco šetřit do rezerv. Vidím to tak 30 měsíčně s odřenýma ušima a nesmí se ti pokazit pračka… Jestli máš jistou výplatu 30 měsíčně, spíš 35 tak bych aspoň 100tis pošetřila na nenadálé výdaje a šla bych do toho. Jestli máš míň nebo blbě hospodaříš, když nemáš úspory, nešla bych do toho.
Udělej si podrobnou přesnou kalkulaci a uvidíš sama.
A kde máš cenu za pozemek? Počítáš, že svůj prodá za dvojku. Tak musíš k ceně domu přidat ještě tři mega za pozemek, ne?
@Anonymní píše:
Právě kvůli tomu městskému bytu váhám, vím, že je to celkem “výhra”. Ono je fakt asi nejlepší začít rekonstrukcí té chaty, minimálně aspoň stoupne cena. Ale znám se, vnitřně stejně nebudu úplně spokojená.
Barak ti nezaruci, ze vnitrne spokojena budes. To bys musela byt na tom financne jinak, abys ho mela na skvelem miste, v absolutne vyhovujici velikosti, s dusi, kvalitni novostavbu bez kompromisu a jeste s velkou financni rezervou a super sousedy ze vsech stran. A to se malokdy povede a navic zalezi, jaky jsi typ cloveka. Mozna tu vnitrni spokojenost nebudes mit nikdy. Ja to tak treba bohuzel mam, ikdyz se snazim sama sebe presvedcit, ze to tak neni. ![]()
@Zumpa píše:
Tady je vidět, jak se rychle peníze vypařují… chatka se zahrádkou za 5M, mazec.
No, to souhlas. Jen ta chatka jako ukázka. Krytá terasa, celkem dobrá a slušný Kompromis.
@inkakřivák píše:
A kde máš cenu za pozemek? Počítáš, že svůj prodá za dvojku. Tak musíš k ceně domu přidat ještě tři mega za pozemek, ne?
Beru že za 5 mega koupi řadovku i menším dvorkem. Nebo za 2 mega pozemek menší a za 3 mega postaví menší domek 3+1. Ale možná jsem pod cenou, nevím.
@Big boss píše:
Jinak se tady zakladatelka ptá co je potřeba pořád dělat na baráku, někdo píše že nic moc, jiný že je pořád něco.
My máme starší dům po rekonstrukci a já vlastním ještě jednu novostavbu a byt, bydlela jsem jsem ve všech, tak mám srovnání.
Dům má větší plochu na úklid, ale není to o moc náročnější než byt. Na domě je třeba aspoň jednou ročně ošetřovat dřevěné části (pergola, obložení, když jsou). To je práce na víkend. Je třeba sekat trávník, i malý aspoň jednou týdně. Máme menší plochu a přesto je to práce na celé dopoledne, každý týden, když to chceš udělat pořádně, i s následným čištěním sekačky a úklidem to pár hodin vezme. V zimě se musí denně odházet sníh, to je podle plochy, ale když musíš odhazovat i příjezdovou cestu… je to žrout času, ale budeš mít svaly. Ve městě nebývá tolik sněhu, občas se poštěstí, ale zase tam je větší bordel, břečka. Musíš se starat o topení a komíny, když máš plyn, hlídat revize a ať je kotel jakýkoli, občas má prostě poruchu. Když nejsi technický typ, budeš mít problém.
Všeobecně na novým baráku toho tolik není, ale zase první rok je takový zkušební provoz, často někde něco upadne, odskočí, praskne, kape. Řešíš to s developerem nebo se servisem, na všecko musíš být doma většinou jezdí dopoledne. Jsou to takový blbosti co ti umí otravit život. Jen tak mimochodem, zkultivovat a udělat si hezkou a slušnou zahradu, byť menší je práce na rok a neustálá údržba, pak ti tam vleze krtek a máš to. Buď to děláš sama nebo platíš.
Mám dům od roku 2007. Revize kotle pravidelně ob rok. Jinak tráva, zahrada. Servis bazénu duben az rijen. Jinak nic strašného. Úklid. Plocha zahrady cca 800 metrů, posekano za hoďku a půl, i se servisem sekačky. Mně převažují pozitiva. Sedím v obýváku, pracovně, cucim do zahrady. Mám k tomu i byty, srovnání mám.:).
@Big boss No to jo. Za tři mega už nepostavis skoro nic. A domek za pět ve městě? To abys vzala další dva a vrazila do základní rekonstrukce. Koukni na ceny realit. To je šílenost. Známí koupili teď panelákové 3+1 před rekonstrukcí, v Praze, za sedmičku. A u nás na vsi RD za pět nenajdeš. Je tu jeden obchod a jedna hospoda. Jo a kupodivu vinotéka.
Příspěvek upraven 05.01.22 v 12:20
@Big boss píše:
Beru že za 5 mega koupi řadovku i menším dvorkem. Nebo za 2 mega pozemek menší a za 3 mega postaví menší domek 3+1. Ale možná jsem pod cenou, nevím.
Asi jsi pod cenou - tady ještě před rokem řadovka stála 4-spíš5M, dnes 8 - spíš 10.
Za 3M si imho slepíš dřevostavbu svépomocí, max. těch 3+1.