Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Nechtěla jsem dřevostavbu, máme zděný dům a vše ostatní je různorodé, ale rádi sportuje mě, vyletujeme, cestujeme…
Tak logicky, na zahradě a domě je více práce než v bytě. Taky záleží na dostupnosti, občanské vybavenost, zda je dostupná mhd nebo budete taxikařit kvůli dětem, dojezd do institucí a do práce, je dobře dostupná skola a skolka? Pokud budete mít uzitkovou zahradu, kdo se o ni postará, když budete na dovolené? Pokud jste vždycky žili v bytě, tak je to dost rozdílný životní styl. Už jen kdyz napadne sníh, pokud to bude nějaká vesnice, abyste se dostali do práce. S tim hodne bojovala kamaradka, kolikrát se nedostali do práce, děti ještě neměli.
A nebylo to nikde v horách. Ne nadarmo se rika, kdo má chalupu, ten má pudel v kalupu. Jasně, novostavba chvíli nebude potřebovat žádné zásahy, ale pak to bude postupně přibývat. V bytě je povinný FO, vy si na to budete muset odkládat zvlášť. A úplně jiné částky. Pokud máte starší deti, ty by se stěhovat chtely? Jste družní a potřebujete zábavu nebo je vám to jedno? Prostě to není jen o penězích a o tom, že jednou za čas posekate trávu.
Záleží na tom, jestli chcete nebo nechcete dům. Za mě kvalita života v novostavbě se zvýšila o milion procent. Do bytu bych dobrovolně zpět nikdy nešla.
@Zvedava1 Z toho co píšeš, tam právě v podstatě nic není, do toho bychom nešli. MHD by byla u domu, vlak 10min, školu máme v tom velkém městě poblíž (autem 15min, sami vlakem děti okolo půl hodiny), užitkovou zahradu nechceme, sníh bude ale pozemek má vjezd přímo na hlavní silnici, která se udržuje, děti to zatím nevědí ale nic zásadního by se pro ně nezměnilo a hodně chtějí psa, který by byl.
Mně by právě zajímaly ty částky nebo co obnáší údržba úplně nového domu konkrétně. Například za revize, bude ČOV,..to a tamto… dáme ročně.. Kolik si odkládat například ala ten fond.
Dům by byl kvalitní dřevostavba kompletně hotový.
A časově jsem měla na mysli jen co se domu týče. Z pohledu, kdy jsem v domě nebydlela, vidím u nového domu akorát sekání trávy. Máme teď zahradu u bytovky a nikdo tu nic kromě posekaní trávy a ořezání živého plotu neděláme. A zahrada vypadá fajn
, samozřejmě není dokonale vypletá apod ale je ok
O zahradu nám nejde, pěstovat nic nechceme a raději sportujeme a jezdíme na výlety. Těšíme se na soukromí a jídlo na terase ![]()
@Lil Kitkatt Chceme, protože máme opravdu krásný pozemek bez sousedů, takže naprostý klid a v klidné pěkné funkční obci a velmi blízko města, kde mají děti školu atd, tedy se nic zásadního nezmění. A chceme psa.
Co máš na mysli kromě soukromí, klidu?
Užívejte si to ![]()
Náklady na údržbu hypotetického domu ti nikdo nevyčíslí, to je nereálné. Nicméně rozhodně bych nešla do dřevostavby.
Na domě je pořád co dělat i kdyz je nový, zvlášť kdyz máte jen holý pozemek. My bydlíme 4 roky a okolí nemáme pořád hotové.
A do dřevostavby bych taky nešla. Cihla je cihla.
Ahoj,
kdo jste postavili novostavbu domu (u nás by to byla dřevostavba) - jak se vám změnil život ve smyslu nároků na čas na péči o dům a zahradu, jaké výdaje v domě vás překvapily nebo kolik vás dům stojí, údržba atd..času a peněz… Zvažujeme stavět nebo zrekonstruovat současný byt z prodeje pozemku, který už máme.
Děkuji!
(Anonym, osobní úvahy, rodina to neví).