Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Tucka píše:
Holky, ale ja se tim prolivam denne vlastne celou polovinu tehotenstvi! Co s tim??
Tak to omez, kopřivu i meduňku. Zrovna tyhle dvě bylinky podle mě nejsou určeny pro pravidelné každodenní užívání (a po litrech už vůbec ne)
.
@Tucka píše:
Ahoj holky, moc prosim o strucnou radu.. jake bylinkove caje jsou na tuty povoleny v tehotenstvi? Ja jsem ve 20 tt a jsem cajovy maniak, hned kdyz jsem zjistila, ze cekame mimco, vysadila jsem svuj milovany zeleny a trezalkovy, pak jsem se docetla, ze ani matovy se nema. Nahradila jsem to rannim hermankem a vecer medunkou s koprivou - dnes jsem ovsem zjistila, ze ani hermanek a kopriva se nema! Dneska googlim, co tedy mohu a mam pocit, ze jakoukoli bylinku, kterou vyhledam v souvislosti s tehotenstvim, tak se nedoporucujenemate nekdo nejaky seznam zarucene povolenych?? Jsem zvykla vypit i 3 litry caje denne a dnesnim dnem jsem nahrana, protoze podle internetu nemuzu vlastne nic krom ovocnych, ktere moc nemusim
Prosim zkusenejsi, poradte!
Ahoj, já jsem taky čajový maniak ![]()
Bez zeleného nebo černého čaje bych ale určitě nepřežila, tak jsem to jen omezila na 1-2 šálky denně, ale kupovala jsem si zelený jen bio, protože jsem se v D-testu dočetla, že normální zelený je plný pesticidů, v bio je to přce jen lepší.
Z těhotenských směsí se mi dělá mdlo, stačí vidět jen krabičku ![]()
Naučila jsem se pít rooibos, ale velmi záleží na druhu a jak je připraven: mám nejradeěji přírodní a sypaný, dá se lžička do 1/2 litru studené vody, přivede k varu, chvilku povaří, nechá odstát a pak s medem a citronem je to vynikající, s pytlíkovým rooibos nesrovnatelné. Teď ho piju litry při kojení, z náhražky se stal nejoblíbenějším nápojem ![]()
@Aries6 píše:
@mila.dka1 Já třeba rooibos nemám ráda a je dost často základem právě těhotenských čajů. Takže jsem je moc nepila. Já si dělám bylinky do velkýho hrnku, takže mám ve finále slabší výluh. Mě to tak chutná a mám lepší pocit, že vypiju víc tekutin.
Jinak jen tak mimo… kdyby jsme se v tom pitvaly hodně, tak čaj je jen zelený, černý, bílý, červený a nevím, jaký druhy ještě jsou. Ale bylinky a ovocné cosi vlastně čaj není
mě taky chutná jen jeden druh a to sáčkovaný rooibos orange z lidlu. Jiné mi nechutnají. A i ten si dávám jen jeden do celé konvice
, je to taková obarvená, mírně ochucená převařená voda ![]()
, ty konvice vypiju tak 2 denně. A prostřídávám to s bezkofeinovou kávou z presovače s Carem s mlékem
@Tucka píše:
@Aries6 .. trezalka je super uspavadlo, jedina bylina, ktera na me zarucene fungujeakorat mirne navykova no
co mam nacteno i na zahranicnich webech je, ze bylinky se hlavne nedoporucuji zenam, ktere je neuzivaly pred tehotenstvim. Pokud jsi pila takova kvanta, tak v mirnem mnozstvi jiste muzes vsechno. S trezalkou teda bych byla opatrnejsi. Ale myslim, ze i tak, kdyz si ji do smesi na noc das jen zdibec, nic se nestane. Proste nepit 3 salky maty denne, ale smichat si, co ti chutna a jeste to prostridat. ![]()
@mila.dka1 Že bych ho zkusila
Já mám z Lidlu strašně ráda zase ten černý. Mohla bych dát rooibosu ještě šanci ![]()
http://cs.medlicker.com/…-tehotenstvi
No a v tomto clanku jsou zase skoro vsechny bylinky doporucovany..
@Tucka píše:
http://cs.medlicker.com/…-tehotenstviNo a v tomto clanku jsou zase skoro vsechny bylinky doporucovany..
![]()
No ale ne v množství tři litry
.
Edit: A zrovna třezalka a zelený čaj jsou v seznamu toho, co se spíše nedoporučuje
.
Příspěvek upraven 10.11.15 v 22:38
@Tucka píše:
http://cs.medlicker.com/…-tehotenstviNo a v tomto clanku jsou zase skoro vsechny bylinky doporucovany..
![]()
Tak vidíš, tak si v klidu dej. Luhuj dle zásad daného typu a bude to OK ![]()
@Rolin píše:
No ale ne v množství tři litry.
Tak ono to není ani tak o množství, ale o koncentraci, ne?
Já piju všechno v půllitrovém hrnku a většina je pro 250 ml vody. A u zeleného si hlídám teplotu a čas luhování.
@Tucka
To je jedno, dej si takový na který máš chuť a který máš ráda. ![]()
@Aries6 píše:
Tak ono to není ani tak o množství, ale o koncentraci, ne?Já piju všechno v půllitrovém hrnku a většina je pro 250 ml vody. A u zeleného si hlídám teplotu a čas luhování.
Tak předpokládám, že když někdo pije bylinkový čaj, např. mátový, tak si do půllitrové konvice nehodí jen dva lístky. Osobně piju mátu kvůli jejím účinkům, takže dodržuju návod na přípravu. Totéž u meduňky, kopřivy apod. Používat bylinky jen na „obarvení“ vody, považuju za plýtvání
.
@Rolin Proč? Podle mě jedno, jestli vypiju 250 ml bylinného čaje + 250 ml vody nebo 500 ml bylinky. Mě třeba čistá voda nechutná, tak si to oživuju bylinkama a piju to prostě z velkýho hrnku. ![]()
@Aries6 píše:
@Rolin Proč? Podle mě jedno, jestli vypiju 250 ml bylinného čaje + 250 ml vody nebo 500 ml bylinky. Mě třeba čistá voda nechutná, tak si to oživuju bylinkama a piju to prostě z velkýho hrnku.
To nebyl útok na tebe, já to tak prostě mám, ale neodsuzuju, pokud to někdo dělá jinak
. Jak už jsem napsala, když si dělám nálev, dodržuju doporučení (doba luhování apod). Na žízeň piju vodu, mátu na žaludek
. V létě se ale hrsti máty do litru vody s citronem nebráním
.
Ja piju z 0,75l hrnku!!
na denni bazi po jednom pytliku na kazdy 0,75 hrnek: hermanek s medem - kafe (preso) - ovocny - medunka s koprivou
Vsem moc diky, urcite omezim, zitra zajdu do te lekarny pro tehotenske a zkusim ten roibos z lidlu. Medunku pred spanim si necham ![]()
Dobrou noc ![]()
Holky, myslím si, že si tělo docela řekne, co potřebuje. Určitě je dobré v těhu ohlídat, aby člověk nepil nějaký vyloženě nebezpečný čaj. Ale jinak by měl naslouchat sobě a vnímat, co mu dělá dobře - při pití čaje i v jídle ![]()