Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj, koupila jsem si rakytnik na přípravu čaje. Zajímá mě, jak ho připravujete, aby se nezničili vitamíny. Vím třeba, že šípek se luhuje ve studené vodě a nemá přejít varem, protože se zniční vitamíny. Jak je to tedy s rakytníkem. Může se přelít vroucí vodou? Děkuji. Snad někdo napíše svou zkušenost
Znám je narytníkový sirup a i ten se připravuje za studena. V tom čaji máš suché plody?
Jsou to sušené plody, teĎ jsem zjistila, že se dají i jít sušené jako za syrova. ![]()
Rakytníkový mám porcovaný v sáčcích. V přípravě je uvedeno zalít 250 ml vroucí vody a nechat 10 minut vyluhovat.
Zalívám horkou vodou, plody pak sním (jsou hodně kyselé, ale to já ráda). Sušené je chroupám taky ![]()
@Tinuvien píše:
Znám je narytníkový sirup a i ten se připravuje za studena. V tom čaji máš suché plody?
takže přidat ho do právě uvařeného čaje je blbost.. dostala jsem teď lahvičku domácího sirupu od bývalé tchýně, tak dumám, protože mi přijde, že docela smrdí..
My máme bio rakytníkový sirup od Weledy. Může se to zalít teplou nebo studenou vodou. Udávají 2-3 lžíce na sklenici, ale dáváme teda mín. Nevím, jakou zásluhu má na tom rakytník, ale tuhle zimu jsme zatím nikdo nebyl nemocný. ![]()