Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahojky holky,
tak my máme taky fenečku Cane Corso, z chovatelské stanice Bohemia Lorenzo. V březnu ji byl rok. Je to zlatíčko, s dětma i lidma je v pohodě, ale nemá ráda když je na ni někdo moc hr, raději si přijde sama, očuchá a je kamarádka.( když jsme si pro ni přijeli tak se schovávala v boudě, vrčela, počurávala se, asi špatná socializace)Teď je vše ok. Šílený mazel. Akorát se nesnese s naší druhou fenou NO. Takže musejí být odděleně, pokud se nikdo nepohybuje po zahradě, tak jsou spolu. S jinými pejsky problém nemá.
Před měsícem začala pokuhávat a ulevovat si na zadní pravou nohu, lečila se léky proti bolesti, po dobrání léku zhoršení, na nohu se už ani nepostavila. Při další návštěvě veteriny dostala silnější léky. Bez zlepšení. Včera ji byl udělán rentgen, byla zjištěna parciální ruptura předního zkříženého vazu v obou kolenou. Setkala jste se stím některá? Řešením je operace, za jedno koleno 26-28.000,–. Dá se tomu nějak předejít, do budoucna jsme plánovali ještě jednoho Caníka.
Díky za rady.
Gali-dali, Zuzka. mamka jsou to krasavice ![]()
Hezký den
![]()
To u velkých psů bývá..především to chce kvalitního chirurga-ortopeda..nenechat nějakýho matlu, aby cosik šašil, pozeptat se, jakou metodu vet používá..bacha, toto často řeší i vetové, kteří neumí, jen aby si vydělali..pár zmršených kolen už sem viděla..v brně můžu doporučit dobrýho doktora na toto
Ahojky,
jsme bohužel z Ostravy. Byla jsem u MVDr. Rašky, doporučil nám operaci technikou TTA. Snad to není matla. Ještě zkusím na netu najít nějaké názory.
Díky a přeji doboru noc ![]()
Pana doktora neznám, ale TTA je jedna z nejnovějších metod a má jen malé procento komplikací..nevýhodou je ta cena, je na to potřeba speciální instrumentárium a titanový součástky a je to celkem náročný. pokud finance jsou a je možnost to zaplatit, tak bych do jiné metody nešla.
jak ruptuře zkříženýho vaz předejít, to je těžký..nedá se říct přesná příčina..obecně pes má v kolenním kloubu jednu věc, která k tomu předurčuje a tento vaz je přetěžovaný, takže velká plemena k tomuto ideální, plus nějaký individuální faktory
ono obecně u takhle velkých plemen se ortopedický potíže dají očekávat, bud dysplazie kyčelního kl, LCC, dysplazie loketního, poruchy vývoje růstu u mladých psů…
Já taky moc ne, ale slyšela jsem na něj chválu a taky že je drahý.
Financí moc není, ale raději si připlatím za tu metodu TTA, ta levnější varinata 7-10.000,– není tak úspěšná, hlavně u těžkých psů nad 20 kg. Dává se tam nějaké syntetické vlákno, které se může přetrhnou a problém je zpět. Taky je dlouhá rekonvalescence a tím pádem se druhý kloub zničí úplně. U TTA se noha zatěžuje snad už po 3 dnech a netrpí noha neoperovaná. Snad vše dopadne dobře.
Jaké větší plemeno si tedy pořídit? Na to asi trpí všichni velcí psi? Dá se to nějak zjistit už při koupi pejska? Např. nechat udělat rentgen?
Moc děkuji za informace. ![]()
Jj, metody, které se snaží nahradit samotný vaz, ať už syntetickým vláknem nebo z vlastní tkáně v koleni jsou starší a mají víc negativních vlastností. TTA vaz nenahrazuje, ale v koleni se změní anatomie tak, že ten vaz není potřeba. no, zkus se zeptat, kolik si účtuje MVDr. Snášil v Brně, je to výbornej chirurg..třeba by se vám vyplatilo si zajet. ale ty titanový věci stojí min 10 000, spíš k 15000,ale to tipuju, plus je k tomu zapotřebí kvalitní vybavení, to nejde dělat jen tak jako uspat na zuby, on se ten materiál nasčítá. je to drahej špás, no.
při koupi psa se to nezjistí, nikdo nezjistí, jestli k tomu ten pes má předpoklady. spíš mi přijde, že vašemu se dost dlouho dávali jen léky na bolest, jakmile dojde velký pes, co šetří zadní nohu, já bych nedala jen léky…v podstatě léky mu uleví, on tu nohu ještě víc zatíží, a všechno se to prohloubí. ale zabránit se tomu asi nedá.
dodám, že zatím nejsem doktor, takže to co píšu je jen můj názor.
jak plemeno, to je těžký..zas malý plemena trpí na luxaci čéšky, na zuby…to je daň za to, jak lidi přistupují ke genetice a že chtěj mít psa co nějak vypadá, ale často ten vzhled sebou nese rizika
Ahoj,
já jsem taky pro metodu TTA, i když je to drahý špás (ale raději si půjčím na jednu pořádnou operaci, než na tři levnější). Ale je mladá a proto si myslím, že to bude vhodnější. Většina lidí mi řekla, že by tolik za operaci psa nedali, ale není to jejich pes, takže bych se možná zachovala stejně.
V pondělí zavolám do toho Brna a taky do Hlučína, tam je MVDr. Gajdošík.
Ty léky brala jeden víkend, v pondělí zhoršení, tak další návštěva u vet, na týden silnější tablety, pak doporučení k MVDr. Raškovi, a ten nás pak pozval za týden na retgen. Příště budu chytřejší a budu chtít rentgen hned. Teda pokud nezanevřu ke psů s PP a nepořídím si křízence který snad nebude mít tyto problémy. Ale veterinář říkal, že ti jsou prý ještě více nemocní než psi čistokrevní. Já měla dva malé křízence, jeden se dožil 16 let, na staří ohluch a oslepl, ale jinak vše v pořádku a druhý 13 let a ten měl problémy se srdcem, ale až poslední měsíc života. Jinak oba zdraví jako rybičky. Tak nevím asi jde i o tu výšku že? Jiná váha atd.
Ty studuješ veterinu? A máš nějaké pesany?
Díky za rady a pěkný víkend ![]()
A doporučil vám vet k těm lékům na bolest i klidový režim? jak moc to koleno zkoumal? vyptal se pořádně na anamnézu? moc nechápu tu léčbu bolesti, když neznám příčinu. třeba kdyby měla úraz, tak ano..a i tam bych byla radši, kdyby se udělalo rtg.
to teda nevím, jestli jsou kříženci nemocní víc než čistokrevní..nemám sice takový zkušenosti jako dr, ale pochybuju o tom. kdo měl v okolí křížence, tak to byly bezproblémový psi. a ještě sem se nikde neučila, že se něco vyskytuje ve zvýšený míře u kříženců. určitě jde o tu velikost, tedy spíš váhu…kříženci jsou většinu pejsci střední. jinak já bych si nevybrala plemeno s extrémama-hodně malinký, obří, brachycefalický(netopýří ksichty a la mops a spol=) zatím psa nemám, jezdím sem a tam a nebyl by na něj čas, spíš sem na hlodavce=)
JJ, klidový režim měla, cvičák jsme zrušili, byla v kotci, přes den jedna kratší procházka na vodítku.
Jak zkoumal to koleno u prvních dvou prohlídek ti neřeknu, byl tam s ní přítel. Já sní šla až k Raškovi, a to jsem myslela že ji ty nohy poláme, prohmatal a prohýbal je opravnu detailně.
Takže nedoporučuješ žádné velké plemeno?
Tak my máme dva pesany, králika, hada, štíra, pavouky, rybičky a teď na prázdniny dvě vodní želvy:-)
A co máš za hlodavce?
A co teda studuješ, mě teď přijali na zěmědělku do Prahy.
zatím pa ![]()
Studuje veterinu. jako říct, že nedoporučuju velký plemeno nejde. kdo to chce, at si ho koupí, mě se líbí všichni psi, i škaredí=) já osobně si pořídím kříženečka z útulku. jen se prostě musí počítat s tím, že možnost těch problémů je. když si pořídím psa s prostorným hrudníkem, budu se třepat, kdy se objeví torze žaludku, když malýho, budu počítat s tím, že budu co půl roku chodit na zubní kámen…ale samozřejmě nejde až tak paušalizovat, potíže může mít každý pes a taky nemusí.
hlodavce ted nemám, měla jsem potkana a morče, oba mi umřeli..potíže ze zubama.
Tak tu veterinu ti závidím
já tam vždycky chtěla, hlásila jsem se už na středni do Kroměříže, ale neměla jsem moc dobré známky, tak mě nevzali. Teď jsem chtěla zkusit vysokou, ale dojiždět denně při práci a s dvěma dětma bych nezvládala. Kombinované studium nenabízejí a individuální plán bych mohla mít leda z vážných zdravotních důvodu a určitě ne v první ročníku. Tak jsem šla na tu zemědělku, obor speciální chov. ![]()
Asi to taky vidím na nějakého pesana z útulku. ![]()
Hezkou neděli ![]()
Sylva…tak ja to mela uplne to same…jen ja mela dobre znamky a supli me na prumyslovku u nas ve meste…do kromerize jsem v te dobe nechtela. ze byla zamerena na kone a ty me v te dobe nebraly…ja blba…lituji doted…pak jsem sla na environmetalni inz. na banskou…doufala. ze to bude hodne i o zviratech…trpici jsem udelala bc. a utekla…ted mam taky dve male deti…a muj sen byby bylo delat asistentku u veta…ale uz to asi nepujde…
Ahojky,
tak já se tam hlásila před 14 lety(hrozné číslo
vím že koně tam byly, ale to byla myslím jiná škola, ale možná kecám. Koně mám ráda, tak by mi to nevadilo
hlavně, že bych byla na veterině
Ale teď už mám smůlu
a o asistentce si nechám jen zdát ![]()
A odkud jsi?
hezkou neděli ![]()
My jsme se pred rokem prestehovali na dedinu. jsem ze striteze nad ludinou..no u me je to 14 let…taky pekne cislo…
Taky hezkou nedeli
Wifi, tak jsem dnes volala MVDr. Snášilovi, udělal by to za 20.000,–, v ceně je i léčba, rentgen, vyšetření krve před operací. U nás v Hlučíně to nedělají, tak ještě hledám někde poblíž Ostravy.
Díky za doporučení ![]()