Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, zajímalo by mě, jak stíhate mimi/dítě a domácnost. Já zatím dost bojuju, malýmu je 7 měsíců, tak už to jakž takž jde, ale pořád mám pocit, že stíhám jen ten základní úklid (takže například uklidit si ve skříni už mám v plánu asi 2 měsíce). Jak to děláte? S dítkem? Po nocích? On mi toho přes den moc nenaspí a hodně chodíme ven, cvičit apod, takže to spíš řeším večer (syn usíná o půl8), ale to pak nemám čas na sebe, manžela…a energie taky málo. JAK TO DĚLÁTE? ![]()
Vendy,já si z toho taky vždycky dělala hlavu a vlastně dodneška dělám,ale snažím se na sobě pracovat.Ono až ty děti vyrostou,tak toho času na uklízení bude dost.Dělej jen to nejdůležitější,však ono se to nezblázní,všechno dokonale dohromady prostě nejde.Píšeš,že se věnuješ hodně malému a chceš mít čas i na manžela a na sebe,děláš dobře,on přijde čas,kdy toho času zas bude víc a uděláš si to,na co do té doby čas nebyl.Neboj.
Uklizim kdyz je vzhuru. Kdyz potrebuju udelat vetsi uklid, tak si ho na 2 hodiny vezme manzel ven.
Jinak kdykoliv spi, mam cas jen pro sebe-emimino, cteni, uceni…
Ale ja teda uklid neprehanim, ven chodim jen max. na hodinu denne, protoze maly od 7 mesicu chodi kolem nabytku a potrebuje se vyblbnout. ![]()
uklízím zásadně s dětmi. prostě potřebné věci dělám po kouskách za pochodu. pokud spí tak pracuji a nebo relaxuji u PC a televize
Tak já večer vůůůbec nic nedělám
Teda jo, žehlím, protože to mám s dcerou přes den strach, ale někdy stihnu když spí.Skříň uklízím tak jednou měsíčně a malá mi „pomáhá“ sedí na posteli, jinak by mi to odnášela a já ji různě zahazuju oblečením, které pak skládám do skříně.
V 7.měsících je to ještě dobré, až ti bude běhat,to bude víc na palici ![]()
Takže u nás buď když malá spí, nebo s ní a nebo o víkendu když máme doma tatínka a jsme doma.
vypnu počítač a pak mám hned čas
![]()
nebo když je protivka kvůli něčemu, tak si ho dám na záda do manduky a dělám s ním - jak tak pobíhám po bytě, nakládním se apod., docela se zabaví a dokonce i usne.
Nebo ho položím do centra dění, ať může koukat, co dělám - třeba doprostřed místnosti, když vysávám (samozřejmě hlídám, aby ten vzduch z vysavače nešel na něj nebo abych ho nepřejela), nebo doprostřed postele, když ji převlíkám.
Ahojíík já to měla úplně stejné on se ti večer už moc ani nechce..ale jak přítel změnil práci takže je přes den doma tam mám chvilku času uklidit a nebo mi pomůže on a jinka ten druhý vždy hlída Dominičku..ale jinak jsem taky nestíhala pomalu jsem se ani najíst pořádně nemohla…no moc jsem ti neporadila
D
Ahoj
ani nevíš jak ti rozumím naše malá má dva měsíce a připadá mi že ten den letí jako šílený
taky vůbec nestíhám malá přes den skoro nespí, jen když je venku v kočárku, takže mi to prostě řešíme tak že úklid dělá přítel když nestíhám já
někdy mám co dělat abych stihla navařit. Takže určitě nejsi sama
no a co se týče času na přítele tak na toho nemám taky moc času, tak snad se to zlepší ![]()
Ahoj, dala jsem malou do postýlky do ruky vařečku a rendlík a byl klid. ![]()
Když tak nad tím přemýšlím, tak u nás se to hodně zlepšilo se zavedením příkrmů.Nějak jsem pak už neměla pocit, že celý den jen kojím a nic jiného nestíhám.Takhle jsem u jezení malé zvládala i sama jíst
A teď má 18 měsíců a zvládáme i pracovat a to se chystám od září ještě do školy ![]()
základní úklid dělám s mrňousem - miluje vysavač - neustále mi s ním někam popojíždí, sleduje jak utírám prach, podává mi věci do pračky, kolíčky. Na návštěvě u babičky vyndává nádobí z myčky (nože a vidličky rychle uklidíme). A velký úklid dělám když spí, ale naštěstí přes den spí hodně.
Jsou státy, kde maminky mají nárok jen na 15 týdnů mateřské dovolené, a odcházejí od čtyřměsíčního miminka do práce na celý pracovní úvazek, mimčo do jeslí, a domácnost mamči zvládnout taky musí. Chce to dobrou organizaci práci a sebedisciplínu.
![]()
Uklízím přes den a větší úklid když jdou večer do postele.Nesnesla bych pomyšlení vstávat ráno do neuklizenýho
Jinak 7.měsíců je ještě dobrý,malá od roka perlila stímhle.Všechno lítalo ze skříní,vše ji zajímá jen ne hračky.Ale já uklízení mám jako hobby,tak mě nevadí po nocích uklízet.
A co s temi detmi cele dny delate, ze nestihate?
Ja jsem vzdy mimino polozila na deku, dala mu hracky, mluvila na nej a u toho utirala prach, myla nadobi…
A od te doby co leze, tak se zabavi po vetsinu dne sam a ja ho jen hlidam, aby nekam nevlitl. ![]()
Samozrejme si s nim hodne hraju, mazlime se, ale den ma 24 hodin a prece mu nebudu stat celou dobu za zadkem, ne? ![]()