Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, zezačátku jsem byla úplně odepsaná, nestíhala jsem si ani vyčistit zuby, protože kojení dlouho trvalo, do toho nás trápily koliky, ale teď už mám vše zaběhlé, už máme dení režim, ne tedy úplně na hodiny ale jakžtakž už vím co kdy bude, kdy si budeme hrát kdy spinkat atd… neboj zvládneš to, když budeš své dítě milovat budeš z něj mít radost, a i když jsem často velmi nevyspalá, můj koourek mi to vynahradí úsměvy! to je pak všechno nevyspání a nervy zapomenuty!! Ale jsem celkem ráda že jsem se před založením rodiny vybouřila, chodila na večírky diskotéky, akce, vyzkoušela si hodně věcí i mužů, a teď už mi nic nechybí, po ničem jiném netoužím než žít dál tenhle rodinný život s tím nejkrásnějším dítětem a nejlepším otcem! ![]()
Neboj tyto otázky sužují většinu nastávajících maminek. O to jestli budeš mít uklizené a navařené se nestarej, dítěti to bude šumák. Stereotyp bude jen když to dovolíš, i maminky s malými dětmi můžou mít zábavný a pestrý denní program. Já měla největší obavu o správnosti výchovy a vštěpování správných názorů dítěti. Aby z něj vyrostl normální člověk. Ale všechno se dá zvládnout a zvykneš si. Co se týče vlastní zábavy tak ani té se nemusíte zříkat úplně, pokud si seženete hlídání tak proč ne, právě si myslím že rodině prospěje když si rodiče můžou jednou za čas odfrknou.
Asi takhle - mně brutálně vytáčí ten mediální obraz dokonalé matky, která musí mít dítě v bombičkové tuničce od nextíku a doma to musí mít jak těsně před návštěvou fotografa do časopisu o lifestylebydlení, musí mít doktorát z vaření svíčkové a pochopitelně dva měsíce po porodu musí mít figuru, jakou mimochodem nikdy neměla. Vytáčí mně reklamy, kde nějaká šílená matka pobíhá po bytě s rozprašovačem v ruce a loví bacily a plísně, a nebo dosahuje orgasmu, neb její prádlo je dokonale bílé. Když už, tak se spíš ztotožňuju s tou mámou, co si hraje s potomky na Za pikolou před pikolou, načež prostě únavou někam upadne.
Tak takhle prosímtě ne. Možná, že takhle vypadá dokonalá matka, ale nevěřím tomu, že je šťastná a dobrá matka.
Ahoj ![]()
Mě je 24 a mému manželovi 28 let našim dvojčátkům bude teď v březnu rok. Také jsem si říkala když jsem otěhotněla a dozvěděla jsem se že budu mít hned dvě mimi jestli to zvládneme ale vše šlo úplně samo. Manžel vydělává penízky a stará se o nás no a já trávím čas se svými dvojčátky a je to to nejkrásnější co může být. Od malinka se o ně starám sama a vše přišlo úplně samo. Manžel chodí pozdě z práce tak většinou prcci už spí ale o víkendu se nám to snaží vynahradit. S klukama zvládám úplně všechno, přes poledne když jdou spinkat tak poklidím a uvařím a pak se věnuji celý den jen jim. Teď už je to i finančně trochu lepší protože ze začátku nám vydržel sunar jen tři dny a balík plinek to samé.
Každá máma je pro své dítě ta nejlepší určitě se toho neboj vše přijde samo.
Tak holt někdy nemám naklizeno (spíš skoro nikdy, vždycky by se našlo něco, co by šlo ještě uklidit
), někdy objednám pizzu, když nestíhám vařit… S toho se snad nestřílí, ne?
Stereotypu se bráním tak, že podnikám, takže nudou fakt netrpím, někdy si říkám, že bohužel ![]()
Podle mě je důležité, abys dělala vše dle svého nejlepšího svědomí a nesrovnávala se s ostatníma. Definice dobré matky neexistuje, šťastné dítě nedělaji nažehlené oblečky a vystajlovaná matka ![]()
Neboj, zvládneš to. Pokud si miminko opravdu přeješ a budeš ho mít ráda takové jaké je. I bez hlídání se dá péče o mimi zvládnout.
navsteva se ma hlasit dopredu, pokud prijde necekane a neco se ji nelibi, muze vyfasovat hadry a cistici prostredky
a kdyz nestiham, tak proste nestiham, deti jsou prednejsi
a neboj, takovy pocity ma kazda mama ![]()
navsteva se ma hlasit dopredu, pokud prijde necekane a neco se ji nelibi, muze vyfasovat hadry a cistici prostredky
a kdyz nestiham, tak proste nestiham, deti jsou prednejsi
a neboj, takovy pocity ma kazda mama ![]()
Tak ja si myslim, ze jsem dobra maminka. Syn se zda byt moc stastny a spokojeny. ![]()
Nebyl den od jeho narozeni, kdy bych nestihala. Vzdy mam min. 5 hodin pro sebe. Ale, ze bych teda kazdy den varila a uklizela, to ne. ![]()
Nevidim duvod. Samozrejme nadobi umyju, hracky poklidim, ale jinak se venuju synovi nebo svym zalibam.
A jednou tydne udelam velky uklid, ktery mi zabere max. 2 hodiny.
Gabrielaaa píše:
Ahoj, zezačátku jsem byla úplně odepsaná, nestíhala jsem si ani vyčistit zuby, protože kojení dlouho trvalo, do toho nás trápily koliky, ale teď už mám vše zaběhlé, už máme dení režim, ne tedy úplně na hodiny ale jakžtakž už vím co kdy bude, kdy si budeme hrát kdy spinkat atd… neboj zvládneš to, když budeš své dítě milovat budeš z něj mít radost, a i když jsem často velmi nevyspalá, můj koourek mi to vynahradí úsměvy! to je pak všechno nevyspání a nervy zapomenuty!! Ale jsem celkem ráda že jsem se před založením rodiny vybouřila, chodila na večírky diskotéky, akce, vyzkoušela si hodně věcí i mužů, a teď už mi nic nechybí, po ničem jiném netoužím než žít dál tenhle rodinný život s tím nejkrásnějším dítětem a nejlepším otcem!
Ahojky,prosím Tě to očkování proti meningitidě,co máš v podpisu-tím je myšleno očkování proti meningokovi C?
Těžko se dá připravit na nevyspání, na bolesti zad, na nechuť uklízet, cokoli dělat, bejt unavená a stejně vzít kočár a psa a vyrazit ven..jooo na tohle jsem teda připravená nebyla ani náhodou. A taky na to, že na sex nemáš ani náladu, i když si partner myslí, že právě teď bude vhodná půlhodina
Spánek mám v kuse tak po hodinách až dvou, pak je vždy nejaká přestávka-koju, vypadlý dudlík, atd. Přiznám se, že mě mateřství hrozně vyčerpává, to noční vstávání,když sotva vylezu z postele. Malému jsou 4 měsíce a čekám na zlepšení
Ale prostě to tak je. Honzík je nádhernej a hrozně ho miluju a snažím si to užívat. Jestli jsi rozhodnutá mít mimi, tak do toho jdi a všechno dopadne dobře ![]()
Ahoj holky, je mi 21 a s pritelem (24) se uz pres rok snazime o miminko. Posledni dobou me ale zacina trapit, jestli na to mam byt dobrou mamou, jestli to vsechno zvladnu. Ted nemyslim po financni strance, to zvladneme. Ale bojim se, abych se zvladla starat o miminko a pritom mela doma uklizene, navarene. Taky se trosku bojim „stereotypu“, aby mi z toho nehrablo. Ikdyz stereotyp mam i ted - do prace, domu, spat, do prace, domu, spat … Jak to vsechno zvladate? Vim, ze jsme mladi, ale diskotek a hospod se klidne vzdame, nasi nejblizsi kamaradi se taky snazi o miminko nebo ho v blizke dobe planuji, takze o kamarady taky neprijdeme. Obe rodiny se moc tesi, uz ted si planuji jak budou vozit atd
Jen se bojim abych to vsechno zvladla a byla dobra mama. Diky za precteni asi trosku zmateneho prispevku, ale potrebovala jsem se nekde vypovidat