Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
chcci se zeptat na ublinkávání po kojení. naší malou nakojím a potom se jí snažm držet ve vertikální poloze alespoň 1/2 hodinky. Ale stává se, ža i třeba po hodince ublinkává. Nebo ji dám odkrknout, chvilku držím na rameni a pak si ji dám na klín do polosedu, aby měla hlavičku nahoře. A i tak ublinkne. Steče jí to po koutku, někdy malinko, ale někdy docela hodně. Nehází to obloukem, prospívá, to jo, ale to ublinkávání mě znepokojuje. Přijde mi, že bych ji měla mezi kojením držet celou dobu na rameni, aby neublinkla. Pak má samozřejmě dříve hlad.
Je to skoro po každém jídle, kdy prostě takhle ublinkává. Kojím v leže (v sedě to neumím
). te´d jsem ji začala od pasu nahoru podepírat polštářem,a by nebyla tak ve vodorovné poloze…ale i tak si zase ublinkla. je to normální?
Nejsou to žádné oblouky, teče to koutkem,a le někdy docela hodně a za chvíli si cucá prstík, že má hlad, protože to samozřejmě vyklopila. Musím tedy podotknout, že mi mlíko teče jak blázen a malá dost hltá. V noci ne. V noci je to ok, protože u toho spí, tak pije v klidu. jen se bojím, aby to nebyl nějaký vážný problém…?
prosím, prosím o rady, jak tomu třeba trochu předejít (mlíko už odstříkávám před kojením).
Děkuji… ![]()
ještě dodám prý se mimink nemá přežírat, což si myslím, že naše malá dělá. To jí ale mám vzít prso, aby toho nezpapala tolik? To bude ještě víc naštvaná ne? Jak mám jinak zabrániit, aby se nepřecpávala. Hltá opravdu jak blázen…ach jo..člověk má furt strach, od těhotenství, jestli vše bude ok a pak celý život o svého broučka..
Já myslím ,že to je normální, pokud jak píšeš máš dojem že se přežírá
tak je normální že ublinkává a polohama to zřejmě nespravíš, neboj to časem přejde a v kojení bych ji nijak neomezovala. Naše malá začala ublinkávat až tak po tom 3. měsíci co už se hodně mrskala a to fakt ublinkávala pořád a já převlíkala celej den. Za čas to přešlo. Jestli máš ale opravdu obavu aby se nejednalo přeba o reflux tak se poraď s Dr.
Ahoj,
my jsme na tom stejně…pořád ublinkáváme…žádné oblouky, ale kažou chvíli něco nebo i po hodině po kojení si odříhne i po 2 hodinách si ublinkne…
také kojím v leže ( v sedě jen na cestách ) a také v noci je to v pohodě, to ani neodříhne a spí do rána…
Zatím přibírá, je spokojenej…takže to nějak něřeším…je to chytám a převlíkám ![]()
Ahojky,mám to podobně.Ne teda po každém kojení,ale i tak párkrát za den ublinkne.Neznepokojuje mě to,předpokládám,že se přejedla.
Mám taky silný spouštěcí reflex,takže ze začátku teče mlíko hodně,je slyšet,jak úplně hltá,kolikrát jí to i teče kolem pusinky ven,zakašlává se a když se pustí,mlíko stříká
…Kojím teda v sedě,na kojopolštáři,horní polovinu těla výš jak nožičky.Postýlku jsme v hlavičce zvedli,aby nebyla na rovno.
Zkus ještě webovku kojeni.net tam jsou polohy moc pěkně popsané,orázky,videa.Pro silný spouštěcí reflex je dobrý kojit v sedě a v mírném záklonu,proti gravitaci.Chce to zkoušet,já moc nemůžu kojit vleže,mám větší prsa a nevidím,jak se přisává.Často bere do pusinky jen bradavku a to mě bolí,takže vsedě je to pro mě super
jana32 píše:
Ahojky,mám to podobně.Ne teda po každém kojení,ale i tak párkrát za den ublinkne.Neznepokojuje mě to,předpokládám,že se přejedla.
Mám taky silný spouštěcí reflex,takže ze začátku teče mlíko hodně,je slyšet,jak úplně hltá,kolikrát jí to i teče kolem pusinky ven,zakašlává se a když se pustí,mlíko stříká…Kojím teda v sedě,na kojopolštáři,horní polovinu těla výš jak nožičky.Postýlku jsme v hlavičce zvedli,aby nebyla na rovno.
Zkus ještě webovku kojeni.net tam jsou polohy moc pěkně popsané,orázky,videa.Pro silný spouštěcí reflex je dobrý kojit v sedě a v mírném záklonu,proti gravitaci.Chce to zkoušet,já moc nemůžu kojit vleže,mám větší prsa a nevidím,jak se přisává.Často bere do pusinky jen bradavku a to mě bolí,takže vsedě je to pro mě super
díky moc za stránky, kouknu ![]()
Taky mi syn blinkal, někdy toho vyhodil tolik, že to vypadalo, že mu tam nic nezůstalo. A přibírá a je v pohodě. Asi do 3 měsíců jsem ho dávala spát tak, aby měl hlavičku výš, ale teď už ne, spí totiž s námi v posteli. A ublinkává pořád, i mimo kojení, někdy víc, někd míň.
Pokud přibírá, tak to nevadí
I s tím přecpáváním, myslím, že je lepší, když se přecpe a pak ublinkne, než kdybys jí to brala předčasně a pak plakala
Ona si to srovná, neboj ![]()
AnastazieB píše:
Taky mi syn blinkal, někdy toho vyhodil tolik, že to vypadalo, že mu tam nic nezůstalo. A přibírá a je v pohodě. Asi do 3 měsíců jsem ho dávala spát tak, aby měl hlavičku výš, ale teď už ne, spí totiž s námi v posteli. A ublinkává pořád, i mimo kojení, někdy víc, někd míň.
Pokud přibírá, tak to nevadíI s tím přecpáváním, myslím, že je lepší, když se přecpe a pak ublinkne, než kdybys jí to brala předčasně a pak plakala
Ona si to srovná, neboj
jj, snad se to zlepší…prso jí brát nebudu, to by bylo řevu ![]()
Náš malý neublinkával, ale moc nepřibíral. Tak jsme museli vážit před a po každém kojení a já to do něj začala celkem cpát. No a od té doby sice přibírá, ale ublinkává. A to kojím v sedě, hlavičku má výš než nožky a nechávám ho odříhnout. Tak si myslím, že je to taky přejídáním. Jinak jak jsi psala, že ji máš po odříhnutí na klíně, tak ji zkus spíš položit, zjistila jsem, že když jsem malého třeba vzala do klubíčka, nožky měl blíž k bříšku, bříško se mu zmáčklo a blinčil víc. Takže já nechám odříhnout (prý to má cenu tak deset minut, ale nevím, malý si odříhne i třeba hodinu po kojení) a přenesu na přebalovák. U výměny plenky mi taky ublinkne, protože s ním hýbu. Nějak jsem si na to zvykla, bryndáky točíme o stošest.
ahoj. naše malá taky pořád ublinkává a docela zabírá,když ji po kojení nechám chvíli v té pozici ve které papala, dvě tři minuty třeba,jak citím,že se jí chce krknout a až pak ji opatrně zvednu na rameno.. jako kdyby ji to tam ještě doteklo nebo tak ![]()
Naše malá taky dost ublinkává,důležitý je aby prcek přibejval na váze.Kdybych jí vzala prso,jéje to by bylo řevu ![]()
Ublinkávání,i když časté se moc neřeší. My jsme u obou dětí ne ublinkávali, ale zvracely (reflux)a stejně se to neřešilo,léky se teď u tak malých nedoporučují. hlavně aby mimivykazovalo váhový přírustek. Pokud si odříhlo a vypadá spokojeně, tak bych ho dala jen na bok a nebo na vyvýšenou podložku (vyvýšení pod hlavou). Většinou se to upraví tak po 6.měsíci.
My máme 3 měsíce a občas taky ublinkáváme, i když teď už je to lepší, než třeba před měsícem. Pomohl nám sirup Gastrotuss baby, je proti refluxu, pálení žáhy, nadýmaní atd…
lidunkaS píše:
My máme 3 měsíce a občas taky ublinkáváme, i když teď už je to lepší, než třeba před měsícem. Pomohl nám sirup Gastrotuss baby, je proti refluxu, pálení žáhy, nadýmaní atd…
když kojíme v noci, tak je to ok. přes den ji po kojení držím min. 10 min. na rameni (nebo čtvrt hodinky). pak ji položím na bok nebo na zádíčka. když sebou nemrská a leží v klidu nebo potom usne, tak neublinkne, ale právě to - udržet ji v klidu! začne sebou mrskat, usmívat se, mávat rukama nahoru dolu a nožičkama a pak ublinkne…takže asi svázat? ![]()
někdy i když je v klidu, tak třeba ublinkne, ale když mi po jídle takhle „blbne“, tak to je těžký se tomu vyhnout…
na váze má cca stejně, ale někdy mě to znervózňuje, třeba i po hodince kojení ublinkne..tak hlavně aby prospívala…zítra jdeme na první očkování, snad nebudeme mít horečky nebo bůh ví co ![]()
Můj 4 měsíční syn taky ublinkává ale už to neřeším když dobře přibírá. Doktorka nám na to předepsala sirup proti refluxu na chvíli se to zlepšilo ale pak zase vrátilo takže to bylo k ničemu. Rozhodně nemá smysl se znepokojovat téměř každé druhé mimčo má stím problém.
![]()
Taky ublinkáváme, ale přibíráme a prso ji vzít nemůžu, pak ječí na lesy
ale vydržela by to třeba i třičtvrt hodky i když už nepije a to je dost. jáá nepoznám, kdy pije a kdy si jen hraje
dneska ublinkává docel dost a taky přemýšlím čím to je