Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Při celiakii je vyšší riziko diabetu I. Jsou to autoimunitní onemocnění která se ráda vyskytují společně. Mám pocit že někde jsem četla, že 5-10 procent celiaků onemocní diabetem a naopak. Je to geneticky dané ovlivnit nelze…sama mám dítě celiaka a doufám, že zůstane jen u toho.....Každý rok na gastru kontrolují i tu cukrovku +štítnou. Zatím ťuk, ťuk, dobrý 👍
@Ainy Takze uz jen strach pred kazdou kontrolou. To me desi. Silene je uz to, ze mu budou brat kazdy rok krev.
@Alenapov8 To si zvykneš. Mě už to ani nepřijde. Hlavně, že budete sledovaní. My jen máme dlouhodobě méně vitamínu D-dieta nedieta…jinak je dcera v pohodě, roste jak z vody. Jen je pořád hodně hubená a přes zimu dáváme vigantol.
@Alenapov8 Ani nevíš jak tě chápu, já taky říkám že mě už může vyděsit jen cukrovka 😁 Ale nějak na to už nemyslím…U vás je tuším diagnoza čerstvá tak toho máš plnou hlavu co? Jestli tě to uklidní znám ještě dvě děti a dva dospělé s touto nemocí a diabetes nemá nikdo z nich..
@Ainy ja se hroutila z celiakie, ale to neni nic. Z te cukrovky mam opravdu strach. Snad i vy budete ok.
@Ainy Synek jeste nemuze bilkovinu kravskeho mleka, vejce, soju. A pak takove ty veci, co jeste nesmeji atopici. Ale po 4 mesicich diety naopak pribira.
@Alenapov8 Jejda no tak to máš teda náročné vaření
Ale tak z toho ostatního by se mohl dostat až se dají střeva do pořádku.
Na diabetes jsou sice uz nejaky geny identifikovany, ale porad to je I na dale mix genetickych a environmentalnich pricin. Ja nekde cetla, ze ten mechanismu je takovy (jedna z moznosti),ze kdyz je treba tou celiakii hodne narusena sliznice streva, muze dochazet k tomu, ze se do krevniho obehu dostanou I casti jidla nedostatecne stravene a tudiz imunitni system se rozjede, protoze je nerozezna a holt se to muze rozjet tak, ze se to obrati az proti vlastnimu organu. Z cehoz mi vychazi, ze dodrzovana dieta by mela fungovat preventivne… ![]()
@Lenka_Hal Děkuji. Zní to logicky. Co jsem četla, tak většinou na celiakii a diabetes přišli dětem celkem naráz, což podporuje to, co říkáte. Ale asi si to někdy dělá co chce. Plus lidi nebo děti s celiakií na cukrovku testují co rok, takže asi riziko, že se to rozvine nějaké je.