Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Chtěla jsem se zeptat, zažil jste někdo u dítěte celkovou reakci na antibiotika? Dcera dostala ve čtvrtek Augmentin duo, dostala ho ráno a večer. Už v noci začala mít potíže se spaním, hodně se budila, byla neklidná. Od včerejšího rána pak už nespala vůbec. Je celkově neklidná, podrážděná, nevydrží chvíli na místě, neustále přechází z jednoho místa na druhé a vrčí (má TMR, je to její projev nespokojenosti). 2× se jí povedlo asi na 10 minut usnout, ale probudila se s pláčem, jakoby se bála spát. Dneska už nechce ani jíst. Byla jsem s ní na pohotovosti, tam nic neshledali, akorát se jí objevila na zádíčkách vyrážka, tak atb vysadili. Už jsem z toho zoufalá, protože nevím co s ní, chce ke mě, jen je u mě, chce na zem, jde ke dveřím, pustím ji na chodbu, hned chce zase zpátky.
Proč dostala tato ATB? Mě se ta ATB po přečtení letáku vůbec nelíbí, zvášt pro dítě. Je tam dost často uváděno ohledně jater a i řízení autem může být narušeno…i ten aspartam…musí do všeho dneska dávat
@Doctus no jo, jenže když po něm nespí, tak to moc dobré není. Ještě vyšel zinnat, tak nám ho v pondělí doktorka napíše.
@klaraB
Pokud by nebyla snášenlivost na běžné peniciliny (byť Augmentin™ je ve své podstatě potencovaný aminopenicilin, tedy amoxicilin a kyselina klavulanová – na krabičce naleznete amoxicilinum et acidum clavulanicum), tak bych šel rovnou do makrolidů (v případě + citlivosti). Naprostá preference cefalosporinů vůči penicilinům je naprostým nesmyslem, neboť všechny cefelosporiny indukují penicilinovou rezistenci (bakterie se stane postupně rezistentní na cefalosporiny, ale i na peniciliny, byť by se teoreticky nikdy nepodaly).
@Doctus ona měla zinnat před 14 dny na anginu a zánět průdušek, proto dala doktorka augmentin
@klaraB
Je dcerka alergická na penicilin V (Ospen™)? Jinak totiž nevidím důvod pro indikaci cefalosporinu II. generace na akutní tonsilofaryngitidu. Pokud byl podán cefuroxim-axetil před 2 týdny, tak bych jej určitě nedával a šel bych do makrolidu (klaritromycin, roxytromycin).
@Doctus Ospen měla jako roční, vyloženě alergii na něj neměla, ale vadila jí jeho chuť, která ji nadavovala. Stačilo, aby ho ucítila na jazyku a už zvracela. Když ho dokázala spolknout, tak ho už pak nezvracela. Ale od tý doby ho neměla a ani nechci aby jí ho psali.
Jinka včera večer po vynechání večerní dávky usnula a spala 12 hodin v kuse, takhle dlouho a tvrdě ještě nikdy nespala. Dneska se už chová úplně normálně a začala už i jíst.