Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, dnes mi tchýně vzkázala, že je špatně, že je naše malá celý den na dece v obýváku a tak by mě zajímal váš názor na věc. Abych vás uvedla do obrazu - malé bude za chvíli dva a půl měsíce. Od té doby, co už po každém krmení hned neusnula - už to bude minimálně měsíc a půl, mi po chvíli brečela, když jsem ji po krmení dala do postýlky, i když tam měla hračky a tedy na co koukat. A i když jsem byla ve stejné místnosti jako ona a postýlka. Možná brečela i prdíkama, kdo ví. Při jednom pláči jsem ji už v zoufalství položila na deku v obýváku a ona se sklidnila, koukala na televizi (podotýkám vypnutou, ale ta černá plocha se jí moc líbila) a na světlo, co šlo z okna a byla prostě šťastná a dávala to i najevo šťastnými a roztomilými ááá a ééé. Teď náš den vypadá cca takhle: ráno v šest se budí na krmení a pak šup na deku. Vůbec nemá ráda chování, spíš je ležící a hladící. A pak už je celý den na dece, kromě když krmíme nebo jdeme ven. A je tam šťastná. Hraje si s hrazdičkou. Kouká na telku a z okna. Když chce, tak usne a spinká i několik hodin. Někdy taky pláče a nejde utišit. Prostě normální miminko. Po šesté jdeme s kočárem. Když ji přineseme v tašce z kočáru a ještě spí, tak ji nechám v tašce spinkat až do krmení a pak mezi devátou a desátou krmíme. Někdy přijdeme dýl, tak rovnou krmíme. Pak tedy mezi devátou a desátou do postýlky. Když je tma, tak usne. Někdy chvilku kníká, když jí vypadne dudlík, ale nakonec usne a kromě nočního krmení spí v postýlce až do rána. No a tchýně vzkázala, že děláme blbost, že by dítě mělo být alespoň až do půl roku v postýlce i velkou část dne. Zeptala bych se jí proč, ale pokud s tím sama nezačne, až ji uvidím, tak se mi nechce s ní o tom diskutovat a přít se. Prostě máma jsem já a jestliže je šťastné moje dítě, tak jsem šťastná i já. Malá si na dece usne, kdy potřebuje. Průběžně ji přes den kontroluju, jestli nemá studené ručičky a neprochládá mi, takže popř. sem tam přikrývám. Prostě nám to takhle vyhovuje. Nevidím na tom nic špatného a doufám, že si takhle zafixuje, že postel je prostě na spaní a ve skrytu duše doufám, aby někdy dýl nepřišly problémy s usínáním. Ale protože mi vrtá hlavou, co ji na tom tak pobuřuje a nechci něco zanedbat, zajímá mě váš názor.
Ježišmarjá, teď jsem si všimla, že tady akorát včera byla založena hodně podobná diskuze. Dávání miminka na zem. Jsem to lae kopýtko ![]()
Já s tebou souhlasím..jestli je tam malá šťastá, ať tam je…nevidím v tom problém.
Já strávila s Kubíkem prvních pět měsíců na rozloženém gauči v obýváků..on teda spinkával v postýlce, ale není spáč, takže defacto se taky válel celý den na jednom místě a byl v pohodě ![]()
Dělej to, co vyhovuje vám dvěma. Lukáš v postýlce v podstatě jen spí. Začalo to taky dost brzo, byl mrzuté prdíkové miminko, takže hodně nošený. Myslela jsem, že si zadělám na problém, ale problém se nekonal.
Já jsem měla malou od 3m na dece,pokud usnula,tak jsem jí nechala,zádíčka si neničí,leží na rovném.Nám to taky tak vyhovovalo.
Nesmysl. Soupnout dite do postylky a vytahovat jen na nakrmeni a prebaleni mi hranici az trochu s uchylnosti, to preci neni normalni pro zadneho tvora, at uz sebemensiho. Chce videt, potrebuje podnety, taky asi vidi na tebe, kdyz jdes kolem, snadneji se s ni pomazlis, nemusis ji odnikud vyndavat…
Vyprdni se na tchyni a delej si to podle sebe ![]()
ježííííš ty máš tak krásně hodné dítě!!!! Kéž by mi mladší syn tak sám čučel na hrazdičku,z okna,na vyplou TV… ![]()
Však tak je to správné a tak by to mělo být. Postýlka je na spaní - ráno vstane a večer/ po obědě se tam jde spát… Tak to vidím já.
Naše děti,jsou taky děti z podlahy…možná když usne,tak bych ji zkusila přenést do postýlky…ale pokud hrozí probuzení,tak bych ji přikryla a užívala si klidu!
Když zintenzivníš vysávání/vytírání,tak je to OK…
Obě moje děti jsou na zemi na koberci od šesti týdnů… pod hrazdičkou, na bříšku, samy nebo někdo leží u nich, podle situace… Jen s Marečkem jsme museli dávat pozor, aby na něho starší nešlápla ![]()
Péťo, tchyně prostě ví „jak se to dělalo dřív“ a tak tě poučuje… nic víc v tom není ![]()
Mně rehabilitačka vyloženě řekla, že je pro děti dobré být přes den na tvrdší podložce, že se jim pak lépe trénují ty různá otáčení a tak. Ale kdykoliv k nám přijde babička a vidí děti na dece, tak začne lamentovat, že to mají moc tvrdý a že bych jim pod deku měla dát molitan ![]()
Já mám děti v cestovní postýlce v tom závěsném patře, ale až jim to nebude na dýlku, tak taky půjdou na deku na zem
Problém v tom nevidím ![]()
Při přendání právě hrozí probuzení. Zkusila jsem ji přendavat, protože v postýlce mám chůvičku, tak pro lepší pocit. Ale snažší by bylo přendat chůvičku z postele a šoutnout pod deku. Ale nedělám to. Kačenko, ono je jí taky kus a umí mít svý dny;) Taky mám dilema - když si třeba sama hraje s hrazdičkou. Jestli jí mám do toho zasahovat a pinkat si s ní do chrastítek. Ale když si někdy hraje šťastně sama a nekníká u toho, tak ji nechávám a „nevšímám“ si jí nebo ji jenom pohladím či něco prohodím. Tak nějak doufám, že jí to vydrží a bude alespoň chvíli za den schopná hrát si a zabavit se sama. Tak jenom aby tam neležela v tichu ji pouštím potichu rádio. Aby to slyšela, ale neřvalo to. Usne i při rádiu. Ono je to asi tím (i to, že není chovací), že po narození byla víc jak týden na jipce a tam byl kravál z přístrojů, občas rádio, sestry furt něco povídaly, zvonil telefon a hlavně, když brečela, tak k ní rozhodně nikdo hned neběžel. A pak i jedna sestra říkala - největší pitomost je, když se po narození začne kolem dítěte chodit po špičkách a jenom šeptat. V břiše je taky kravál a i přes stěnu slyší zvuky a hlasy a nikdo nešeptá. A je pravda, že potom na roomingu jsme s maminama nahlas krafaly a všechny děti totální spáči.
Ale je pravda, že tak poslední dva týdny, ji taky sem tam třeba mobil vzbudí. A tak je to se vším - co třeba týden stoprocentně zabírá, tak pak najednou nefunguje. Tipické miminko ![]()
Mates byl taky v cestovní postýlce a pak na zemi…koupili jsme kusový koberec a puzzle a má v obýváku hrací koutek.
Pak se jen koberec šoupne doprostřed obýváku pod stolek…tady je kousek vidět
A spaní???usne i ted u hrající TV,spí vedle v pokoji,já tady koukám na TV…taky jsme kolem něj nechodili po špičkách ![]()
Eliku, díky za příspěvek. To je jediné, co mě napadlo, že by to mohlo být špatné na páteř. Ale když ti rehabilitační říká, že je to ok, tak tak mi to uklidnilo. ![]()
Jé, moje máti to nesnáší a před lidma a tak se mně ptá jestli se Kačenka zase válí na zemi
. Mě to vadí. Malá je taky spokojená na krací dece, teďka teda už nevydrží na místě a někam se vždy odplazí a nebo odkutálí, ale bývala tam ráda, hrála si, pozorovala kočku, pohodička.
Takže taky nestresuj a dělej si to podle svýho.