Celý život v jedné práci?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
- Citovat
- Upravit
@bjetuschka píše:
Dělala jsem asistentku v advokátní kanceláři. To právní odvětví mě baví. Chvíli jsem pak dělala něco jiného (také v rámci administrativy), ale to byl děs. Uvidíme, kam mě pak život zaneseAle bavilo mě, co jsem dělala.
Dnes jsme o tom mluvili s manželem.
Já jsem s tou výpovědí asi až zbytečně dlouho otálela… člověk si nesmí myslet že s tou jednou prací stojí a padá svět… moje osobní zkušenost je že jakmile jednou ma tu výpověď člověk pomyslí je to jen otázka času…
Jak dlouho máš v plánu být doma? Určitě si během té doby ujasníš co chceš a jakým směrem jít…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@azaleila píše:
Já jsem s tou výpovědí asi až zbytečně dlouho otálela… člověk si nesmí myslet že s tou jednou prací stojí a padá svět… moje osobní zkušenost je že jakmile jednou ma tu výpověď člověk pomyslí je to jen otázka času…
Jak dlouho máš v plánu být doma? Určitě si během té doby ujasníš co chceš a jakým směrem jít…
Tak je to zásadní krok, celkem to otálení chápu. Já budu doma tentokrát asi jen 2 roky. A pak si pomalu začnu něco hledat. ale to je ještě hudba budoucnosti, já jsem si užila minulý rok docela martiryum před tou výpovědí, tak si tím nechci tolik zaměstnávat hlavu
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@azaleila píše:
Je to tak. U nás se měnilo vedení a stojí to za prd. Jsem tam od 2015, takže 8. rok a už jsem rozhodnutá, že zkončím. Měla jsem bezvadnýho šéfa i kolektiv, ale bohužel už spoustu kolegů kvůli změnám odešlo, takže už mě tam nic nedrží. Jak dlouho plánuješ být doma? Já bych chtěla aspoň půl roku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já jsem teda ten typ, co mění/měnil práci častěji, cca po 3 - 5 letech. Ne že bych chtěla, spíš mě donutily okolnosti (jednou zdravotní stav, jednou záskok za RD, dvakrát konec zaměstnavatele a jednou lepší nabídka). Nemusí to být vždycky výhoda, někteří zaměstnavatelé to berou tak, že jim ten člověk za chvíli zase uteče.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Moje mamka byla celý život v jedné práci. Taťka taky, až teď v důchodu si přivydělává u jiné firmy (ale v podstatě se jen trhli od té kdysi hlavní). Mně je 46 a mám teprve druhého zaměstnavatele (u toho prvního jsem dělala jen rok po škole, ovšem náplň práce mám pořád stejnou - učím na speciální škole). Nepřijde mi na tom nic divného. Důležité je, aby byl člověk spokojený. Zároveň chápu, že někdy se sejdou okolnosti, kdy je nutné práci změnit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
@Anais Brno jsem 20 let v jednom úřadu, ten předchozí zrušili. Ale prošla jsem třemi pozicemi a něco nového se učím prakticky každý měsíc. Blížím se šedesátce a flexibilní být musím.
Moje mamka byla od maturity až do důchodu v jednom podniku.
No každému vyhovuje něco jinýho…
V různých firmách různé zkušenosti, mám docela solidní průřez průmyslem, od výroby zdravotnických prostředků, slévárenství, velký distribuční řetězec B2B, výroby elektromotorů, automotive až po jedno z největších vývojových center v ČR… Tohle by mi jeden zaměstnavatel nikdy neumožnil…obor stejný, ale pokaždé mám na starostu úplně jiné komodity…
Já se prostě po čase začnu nudit a láká mě zase něco nového…
- Citovat
- Upravit
Nečetla jsem diskuzi, ale ano znám. U nás ve firmě jsou lidé 25 a i 30 let, většinou ženy, s pauzou na rodičák jsou tam celý pracovní život. Jsou jich desítky, nikoli jednotky.
Podle mě to plus není, takový člověk je v podstatě nezaměstnatelný kdekoli jinde. Evidentně nemá rád změny, není přizpůsobivý, nenaučí se nové věci.
O loajalitě zde mluvit nelze, u těchto lidí jde spíš o strach že změny než o loajalitu. Neorientují se na pracovním trhu, v zákoníku práce vůbec, nezřídka když takový člověk přijde o práci, jinou už si nenajde.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Big boss píše:
Nečetla jsem diskuzi, ale ano znám. U nás ve firmě jsou lidé 25 a i 30 let, většinou ženy, s pauzou na rodičák jsou tam celý pracovní život. Jsou jich desítky, nikoli jednotky.
Podle mě to plus není, takový člověk je v podstatě nezaměstnatelný kdekoli jinde. Evidentně nemá rád změny, není přizpůsobivý, nenaučí se nové věci.
O loajalitě zde mluvit nelze, u těchto lidí jde spíš o strach že změny než o loajalitu. Neorientují se na pracovním trhu, v zákoníku práce vůbec, nezřídka když takový člověk přijde o práci, jinou už si nenajde.
Co to je za firmu? Nějaký státní sektor? Si říkám, takové sestry taky třeba to dělají celý život. Má kamarádka chtěla po 20 letech odejít, nabídky práce měla, ale na takový plat, který si po tolika letech ve zdravotnictví vydělá, by se jen těžko dostala. Tak nakonec zůstala kde je ![]()
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Co to je za firmu? Nějaký státní sektor? Si říkám, takové sestry taky třeba to dělají celý život. Má kamarádka chtěla po 20 letech odejít, nabídky práce měla, ale na takový plat, který si po tolika letech ve zdravotnictví vydělá, by se jen těžko dostala. Tak nakonec zůstala kde je
Myslim, ze u zdrav. sestry je nesmysl fluktuovat. Tam jde o zkusenosti. Na ni se nikdo jako na neprizpusobivou divat fakt nebude, kdyz bude x let v jedne nemocnici.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anais Brno píše:
V minulé práci jsem pár takových měla.
Ti lidi už jsou pak těžko umístitelni, těžko se učí nové věci, jsou neflexibilní. Pokud je někdo dlouhou ce firmě a postupuje dál, tedy opravdu vybuduje kariéru, tak možná..
Já max 5 let. Teď jsem změnila po necelých 4 letech a jsem ráda…zase jdiu o velký kus vpřed.
Hodně záleží na profesí. Já osobně bych jednotvárnou práci dělat nemohla. Už třeba přemýšlím, jak s pracovním životem za těch 10 let, až bude syn dospělý…
Třeba mám v plánu pak universitu třetího věku, věnovat se více studiu jazyků…
Moc hezký citát od Einsteina Život je jako jízda na kole, aby jsi neztratil balance, musíš jet… takže já patřím k těm, co se musí posouvat dát
Ale každý to má jinak…
to jako chces rict, ze kdyz je clovek ve firme, kde je spokojeny, napln prace jej bavi, ma super zazemi, kolektiv, ohodnoceni… Ze by mel jen kvuli tomu vyse zminenemu firmy stridat?
To mi prijde na palici…
Ja jsem v nasi firme letos 9 let a menit nechci, pred tim jsem tri roky byla v jine, kde jsem zazila sikanu od sefa a nehezky pristup k zamestnancum a fakt jsem nyni spokojena a nevidim duvod, proc bych jako mela menit praci ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Big boss píše:
Ja zas nevidim duvod menit zamestnavatele, kdyz jsem v praci spokojena (napln prace me bavi, super kolektiv, ohodnoceni je fajn).
Ja pracuju jen pro to, abych mela penize na svuj zivot a veci v nem… neni to zadna moje forma seberealizace, tu hledam jinde v osobnich zajmech a vzdelani..
A potrebuju, aby me napln prace bavila a byl tam fajn kolektiv, kdyz to mam, nevidim duvod, proc bych to mela menit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kacatko1986 ja nejsem typ cloveka, který vydrží x let v jedné firmě..
Ono asi i záleží na povaze, profesi…
Nechapu, proč jses tak do mě pustila, prostě to mam v životě jinak…
Pokud jsem nespokojena, odchazim, toť vše v…
No a poku do prace chodis jen pro penize, tak to je pro mě treba taky mimo…
Já tedy praci jako jistou formu seberealizace mám. Je to jedna z částí mych životních potreb vedle toho zbytku, co mi tvori muj soukromý zivot.
No a že za to co dela a co me baví, dostanu dobre zaplaceno, je vic než příjemný bonus…
Jsem clivek, který má rad vyzvy, který se rad uci nové veci, ktery se proste potrebuje posouvat dát…
- Citovat
- Upravit
@Kacatko1986 píše:
to jako chces rict, ze kdyz je clovek ve firme, kde je spokojeny, napln prace jej bavi, ma super zazemi, kolektiv, ohodnoceni… Ze by mel jen kvuli tomu vyse zminenemu firmy stridat?
To mi prijde na palici…
Ja jsem v nasi firme letos 9 let a menit nechci, pred tim jsem tri roky byla v jine, kde jsem zazila sikanu od sefa a nehezky pristup k zamestnancum a fakt jsem nyni spokojena a nevidim duvod, proc bych jako mela menit praci
Fakt záleží na oboru. U těch oborů, kde je velký rozptyl - třeba 40-200 tis, klasicky projekťák, markeťák, manažer, to prostě k tomu patří.
U třeba zdravotních sester asi takový rozptyl nebude (hádám, že tam to je 50-70 tis, asi jde i víc), tak fakt není důvod měnit, protože můžeš dělat to samé a postupovat v kariéře, třeba na vrchní sestry (ale taky se dá měnit, že jo, když si třeba dodělá člověk zkoušky na sestru na ARO). U těch pozic, co jsou spíš okecávací, klasicky ty, co dělají lidi s humanitním vzděláním, ta rozmanitost je ceněná, a čím víc zkušeností, tím líp.
Takže pokud je někde projekťák třeba 10 let, furt dělá to samý, málokdy má vyšší mzdu než ten, co je jeden-dva projekty někde a další jinde. Protože ta schopnost změny, i to že prokázeš, že si lehce najdeš novou práci a nejsi třeba čtvrt roku na pracáku, je ceněné, stejně tak to, že každý ví, že se nebojíš odejít, takže se tě snaží udržet. Kolikrát je situace taková, že věrným se moc nepřidává (třeba jen 5-10 % ročně) a tihle „fluktuanti“ dostávají bonusy jen za to, že teda „nějakou dobu zůstanou“. A pak prostě takovým lidem chodí nabídky automaticky a fakt se prostě operuje s tím, jak toho člověka získat a logicky pak každá nová nabídka je lepší. To se blbě odmítá. ![]()
A to je třeba důvod i nižších mezd u žen, předpokládá se, že jsou rády za klídek a dobrý kolektiv a nikam neutečou, tak proč jim platit víc, nebo proč je povyšovat, že.. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anais Brno jsem 20 let v jednom úřadu, ten předchozí zrušili. Ale prošla jsem třemi pozicemi a něco nového se učím prakticky každý měsíc. Blížím se šedesátce a flexibilní být musím.
Moje mamka byla od maturity až do důchodu v jednom podniku.