Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Nás vyšla svatba na 80 tisíc. Naši platili hostinu, která se konala u nich na zahradě(cca 30 tisíc) a tchýně nám dala 15tis. Zbytek jsem platili sami. Svým dětem také něco přispěju, ale celou svatbu platit to asi ne, pokud tedy do té doby nevyhraju ve Sportce ![]()
Zapomněla jsem na kytice, ty platili ženichovi rodiče…
Anonymní N.
Tak pomerne cerstva zkusenost - my platili pujcovne satu, prsteny, vysluzky, dorty a cukrovi a tvrdy alkohol, kytky, cca 30-35 tis, tchanovci obed, prase, pivo a vino, cca 40 a moje mamka prispela 10. V darech jsme dostali cca 50 tisic.
Cca 300 tisíc. Brali jsme se v zahraničí ve dvou, oslavy pak proběhly jak s rodinami (se vší parádou), tak s kamarády a kolegy (garden party s obsluhou u nás). Rodiče dohromady přispěli asi 150 tisíci, obě rodiny z vlastní iniciativy. Byli jsme připravení si vše platit z vlastního vzhledem k lokaci (naše velké přání, rodičemi schváleno). Naši přispěli větší částkou, ale peníze na to měli připravené už dlouho (dala jsem si načas
), přispěli předtím i bratrům. Manželovi rodiče nám již předtím hodně pomohli s bydlením.
Zdá se to hodně peněz, ale de facto se do toho vešla i svatební cesta (místo svatby), to spoklo přes 2/3 sumy.
Brali jsme se před třemi lety, měli jsme 30 lidí. Svatba nás se vším všudy stála 72 tis. Vím, že tchánovci platili ubytování (asi necelých 20 tis.) + jsme dostali od nich a od mých rodičů peníze, ale ať dělám co dělám, částku už si nevzpomenu. Muž už si to též nepamatuje. Peníze se nám ovšem vrátili, další rok jsme z nich předělávali komplet koupelnu. Anonym F.
Ja se vdavala přesne před měsícem a upřímně by mě ani nenapadlo jít za našima a říct si o peníze na svatbu. Placeni mají až až i tak a my si svou svatbu mohli zaplatit sami…stala nás cca 170 tisíc, možná o kapku vic s moji rodiče přispěli 20 a tchánovci 30 tisíc. Dali nám to jako svatební dar ![]()
@Evka73 píše:
Nedávno jsem koukala na jednu reality show a tam byl i cenový plán na svatbu, osobně mi to přišlo hrozně moc - třeba 240 tisíc, přijde
mi to za prvé dost škoda peněz, za druhé si neumím představit, že bych takové peníze za svatbu dala svým dětem. Doufám že se mě ještě dlouho nebude toto téma týkat, dceři je 16. let, ale jen pro představu se jdu zeptat - kolik Vás stála svatba a kdo jí platil? Slyšela jsem, že by měla platit rodina nevěsty, ale nevím jestli se to stále ještě dodržuje.Já se vdávala před 17 lety, svatbu jsme si platili sami a vyšla nás kolem 20 tisíc.
PS: nevadí mi anonymní odpovědi
Vím o cem mluvis a popravdě jsem si taky hned řekla hm hm takže je potřeba našetřit čtvrt mega, bud na školu nebo svatbu
naštěstí mam ještě dost času…
My si platili sami 30lidi cca 80.000,– ani jedna z rodin neměla nic (věděla jsem ze by dle tradice mela platit ta moje).
Ještě dodám, že jsem svým dětem připravena umožnit vše, co bylo umožněno ze strany rodičů mě. Nejen to finančí, ale i to ostatní. Žádné konvence a tradcie v tomto směru neuznávám. Nicméně, kdyby se rozhodli pro tradiční veselku, budu taky pro
Hlavně, aby našly toho pravého a byly šťastné, tak jako já ![]()
@Anonymní píše:
Brali jsme se před třemi lety, měli jsme 30 lidí. Svatba nás se vším všudy stála 72 tis. Vím, že tchánovci platili ubytování (asi necelých 20 tis.) + jsme dostali od nich a od mých rodičů peníze, ale ať dělám co dělám, částku už si nevzpomenu. Muž už si to též nepamatuje. Peníze se nám ovšem vrátili, další rok jsme z nich předělávali komplet koupelnu. Jinak jsme si platili sami, peníze jsme dostávali jako svatební dary při svatbě, dopředu jsme žádné peníze nedostali. Anonym F.
Naše svatba 10 lidi, za oběd 7000 - platil muj táta, šaty 5000, prstýnky 6000 a kytky plus maličkosti cca 2000. Takže celkem 20 tisíc. Týden na to jsme na zahradě pořádali grilovacku pro kamarády. Bylo jen prase na grilu, sud piva a nějaký vino..
@Anonymní píše:
Ještě dodám, že jsem svým dětem připravena umožnit vše, co bylo umožněno ze strany rodičů mě. Nejen to finančí, ale i to ostatní. Žádné konvence a tradcie v tomto směru neuznávám. Nicméně, kdyby se rozhodli pro tradiční veselku, budu taky proHlavně, aby našly toho pravého a byly šťastné, tak jako já
patří k NN co se vdávala v zahraničí
jen pro pořádek ![]()
Naše svatba před 6 lety, asi 30 hostů, cenu už si celkovou nepamatuji, ale platili jsme si sami. Ani mě nenapadlo chtít to po jedněch z rodičů. Hlavně i proto, že jsem si chtěla rozhodovat o všem sama. Něco málo se nám vrátilo ze svatebních darů.
@Evka73 Svatbu jsme si platili s manželem sami a stála nás dle naší kapsy. Moje máti teda zaplatila dort a jídlo na hostině (ale nepočítali jsme s tím, měli jsme to od ní jako „svatební dar“). Můžeš mít svatbu za 10 000 ale taky za těch 250 000…
Edit: A až dcera jednou dorazí s tím, že se chce vdávat, tak ji něco přispěju, ale rozhodně to nezatáhnu… To samé syn. Raději jim investuji do vzdělání, a na svatbu ať si pak vydělají. ![]()
Cca 150tis. Kč a platili jsme vše s manželem sami
Přáli jsme si jako dary peníze a dostali jsme od všech hostů asi 100tis.; rodiče dali trochu více než ostatní hosté, ale žádné závratné částky to nebyly (ale ani jsme nečekali)
Díky za názory. Já také zvažuji v budoucnu nad tím, že dětem na svatbu přispěji, ale nevidím to na zaplacení celé svatby ze svého. Přeci jenom výdělek mám jeden a děti 3, z toho dvě holky. A jak už tu někdo psal, radši budu teď peníze investovat do vzdělání dětí, než na šetření na jejich budoucí svatbu. Snad tento trend co tu čtu - tj. uhrazení části svatby z vlastních prostředků vydrží ještě pár let.