Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj vsem, muj syn uz ma po 3 behem 2 mesicu na mandlich cep. Velky. Po tech prvnich mu zustaly velke diry a v nich se ted nasledne tvori ty dalsi. Doktorce jsem kvuli tomu volala, ale jelikoz nema teplotu ani bolest v krku doporucila nam kalobu. Cepy za par dnu vzdy zmizi. Ale desi me ty diry, ktere tam zustaly? Ma na kazde mandli jednu. Mate s tim nekdo zkusenost prosim? Dekuji
Přítel má třeba děratý mandle až hrůza, má to tak po angínách, já mám taky sem tam dírku na mandlích. Jenže mi si ty mandlové kameny z těch mandlí většinou odstraňujeme sami, protože nám tam vadí.
@Týnuška95 píše:
Přítel má třeba děratý mandle až hrůza, má to tak po angínách, já mám taky sem tam dírku na mandlích. Jenže mi si ty mandlové kameny z těch mandlí většinou odstraňujeme sami, protože nám tam vadí.
Dekuji za prispevek. Ja bych o tech kamenech ani nevedela kdyby za mnou neprisel, ze ho vykaslal.
On, ale anginu nema. Nic ho neboli
@Sophia.888 nechala bych mu udělat CRP.
Takhle to měl syn, nic mu nebylo.Ale nějaký důvod to má, proč se mu to tam tvoří.
Nakonec měl hodnoty až do nebe a ATB.
Vznik kamenů : Se vytvoří, když se do prohlubní dostanou kousky jídla, bakterie se z nich živí a a tráví je, až je promění na páchnoucí shluky, které známe a nesnášíme. Kameny na mandlích jsou obzvláště známé lidem s hlubokými prohlubněmi na mandlích. Kameny se pravidelně sami uvolňují kašláním a polykáním, takže lékařský zásah není obvykle nutný.
Na obou mandlích mám jeden důlek vedle druhého. Ale žádnou hlubokou díru. Věřím, že u syna to není trvalý stav, že se to aspoň trochu zatáhne.
Když se objeví čepy, vytlačím vatovou tyčinkou namočenou v Tantum Verde. Sice je to očistec, ale mám pak třeba 2 roky pokoj. U syna to asi nepůjde, tak ať aspoň kloktá, klidně vodou se solí. Nebo to dělají na ORL stříkačkou. Moc se s tím dělat nedá
Někdo tvrdí, že pomůže úprava stravy. Ohledně děr snad poradí další diskutující, ale pokud tam není hnis nebo zarudnutí, tak to bude ok.
Trpela jsem na cepy od detstvi, pak jsem si je sama doubala, vzdycky sem se necitila ve sve kuzi, ale vyter byl cisty. V 25letech jsem sla na odstraneni a od te doby mam pokoj. Kazdopadne je to semeniste bskterii a normalni to neni
Mne se občas udělá, díry tam nemam, ale citim to pocitem i cichem. Videt to obvykle neni. Takze vymacknu. Dela se mi to, když na me neco leze nebo po nemoci. Treba jednou za pul roku.