Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Ahoj holky, mam problem a protoze jsem na nej v diskuzi odpoved nenasla, zkousim se zeptat. Nase mala ma momentalne 4 zoubky (1 rok). Problem je v tom, ze asi pred tydnem jsem zacala pozorovat, ze ty zoubky ktere byly bile najednou zacinaji mit ve vroubkach nejakou nacernalou barvu.Nema nekdo zkusenost, cim by to mohlo byt?Jsem z toho dost nestastna, protoze o zoubky ji fakt pecuju (dokonce je uz od pocatku cistim prstovym kartackem). K zubarce deme za 14 dni, ale ja to do te doby nevydrzim bez odpovedi.
Me napadlo, jestli to neni z toho, ze mala ted nove bere Aktifferin, protoze mela malo zeleza a ten strasne vsechno obleceni barvi a neda se to vyprat (tak mozna obarvuje i ty zoubky). Jenze sestricka v poradne rika, ze to jeste nikdy nezazila a tvrdi, ze je to proto, ze malou v noci kojim (2-3× za noc) a ze mam prestat kojit, protoze se ji krome zmeny barvy zacnou zuby i kazit. Tak nevim, co s tim.
Spousta maminek okolo me takhle stare deti bez problemu v noci koji a zoubky jim necernaji.Diky za kazdou odpoved.
jeste jsem zapomnela dodat, ze caj pije (vedle mleka) uz od 2 mesicu a ma porad stejny (leros - detsky bylinkovy). Tak snad, kdyz se nejedna o cerny caj, tak tim by to prece byt nemelo? ![]()
leontynko fakt nevím. Náš malý to mívá taky, z vnitřní strany zoubků, vždycky trochu víc potlačím na čištění (ne tlakem, ale víckrát to přejedu) a za pár dní je to pryč. Ale když to flinkám, tak se to tam zas objeví.
Nevím, s čím to má souvislost, ale v noci taky kojím. K zubní jdeme před vánoci, taky se na to chci zeptat.
Myslím, že postačí, když to zkusíš pečlivě očistit kartáčkem, oni ty prsťáčky moc nečistí…a kdyžtak dej vědět, co zubařka na to.
Ostatně, to co říká dětská sestra je podle mě blbost. Ale fakt je, že nad tím taky přemýšlím, cucat sladký mlíko i v noci… ![]()
NiKi
Ahoj leontyno, myslím, že z kojení to určitě nebude. Je to mnohem lepší než dávat dětem na noc šťávičky a všechno ostatní. Nechci tě strašit, ale moje neteř tohle měla taky, všechny první zoubky jí zčernaly, i když nemlsala sladkosti a o zuby se jí mamina pečlivě starala. Nakonec všechny zoubky musely ven, protože je měla černé jak uhel. Teď má pár let už druhé zuby a všechny krásné a zdravé. Doktorka říkala, že ty první zoubky byly dané genetikou po babičce z tatínkovi strany - ta prý taky měla jako dítě strašné zuby.
Určitě jsem tě nepotěšila, doufám, že u vás takový problém nemáte, tak přeji, aby zoubky byly v pořádku
Je to z Aktiferrinu. Jde to odstranit bikarbonatem (jedlou sodou) na vlhkem hadriku nebo kapesniku.
Napadlo mě, jestli jí náhodou nedáváš med. Po tom zoubky hrozně černají. A možná bych už začala čistit normálním kartáčkem - my máme MAM a jsme spokojeni. Tak ať to dobře dopadne a dej vědět, co Ti poradila.
Popsaný způsob černání zoubků opravdu nebudí dojem časného zubního kazu, tzv. nursing-bottle syndromu, dříve se tomu říkalo syndrom medového dudlíku, který je způsobený prodlouženým působením organických kyselin vzniklých rozkládem cukrů. Pro zvýšení věrohodnosti mého předchozího příspěvku vkládám část informace o přípravku Aktiferrin:
Tekuté lékové formy mohou vytvořit tmavý povlak na zubech, a proto se doporučuje jejich podávání s malým množstvím tekutiny a následné zapití. Povlak lze odstranit hadříkem namočeným v roztoku jedlé sody (hydrogenuhličitan sodný).
Jen ke kojeni v noci. Nas zubar rikal, ze to je povera a ze se klido v noci kojit muze. Kojili jsme 5× za noc az do 14ti mesicu a jeste ted jednou a Vitek ma krasne bile zuby.
Je to opravdu jeden z vedlejsich ucinku Aktiferrinu. Ve skole nas ucili smichat ho s troskou piti a dat vypit brckem, aby se rovnou spolknul a neprevaloval v puse. Tak to zkus treba smichat s pomerancovym dzusem, protoze ten zvysuje vstrebavani zeleza.
Stana
Holky, dekuju vsem za reakce. Urcite pripisu, co mi rekla zubarka (jdeme 14.12). Podle toho, co jste psaly se taky priklanim k tomu, ze je to z toho Aktifferinu. Davame ho male do polevky, protoze na lzicce s cajem to citi a plive to a jedine, kde je ochotna to pozrit je ta polevka. A je pravda, ze tu ma samozrejme v pusince dele (nez vsechno rozzvyka). Davam si ted pri cisteni zoubku vic zalezet a prijde mi, ze to cerne zabarveni mizi. Snad to bude v poradku. Jeste jednou diky. Leontyna
Tak tento problém také řeším. Malá bude mít v bžeznu 3 roky. Asi před rokem se na předních 2 zubech jakoby loupala skloviny a začaly je zevnitř černat. Teď po půl roce ji již černají 3 zuby a dokonce jí polovina předního zoubku upadla. Jsem z toho nešťastná, zoubky si myje, sladké jí málo atd. atd. Myslím, že jsem nezanedbala nic. U zubařky jsem byli před 3 měsíci a máme přijít teď ale stejně ji s tím nic dělat nebude. Mám to prý mazat elmexem gelem. Tak nevím jestli si mám nechat napsat fluorid , sama mi od sebe nenapsala nic.
Jak jsem slibila, davam vedet, co nam rekla zubarka ohledne cernani zoubku: podle ni je to u nas z toho zeleza, co male davame a ze to pri dukladnem cisteni postupne zmizi (uz to skutecne mizi). Krome toho mi, ale rovnez sdelila, ze bych mela prestat kojit v noci nebo alespon po kojeni v noci male prejet zoubky treba gazou namocenou ve vode, abych ji zbavila toho sladkeho z mleka. No neumim si predstavit, jak ji budu spici cistit zuby
a delat to samozrejme nebudu, protoze to podle me neni realne. Rikala, ze nocni kojeni prispiva k tvorbe zubniho kazu a proto by doporucovala ho pomalu odbouravat, pokud mimi ma uz zoubky.
Jinak preji nam a nasim mimi vse nej do pristiho roku. Leontyna
No já si upřimě myslím že stím kojením to je nesmysl. Já naši Aničku nikdy nekojila, je od narození na UM. První zub ve 4 měsících a v roce jich měla16. ještě dneska v 15měsících ji dávám mléčko 3× za noc. Pije sladké čaje a zoubky má pořád krásné.
Achesa a Anička
leontyna píše:
Ahoj holky, mam problem a protoze jsem na nej v diskuzi odpoved nenasla, zkousim se zeptat. Nase mala ma momentalne 4 zoubky (1 rok). Problem je v tom, ze asi pred tydnem jsem zacala pozorovat, ze ty zoubky ktere byly bile najednou zacinaji mit ve vroubkach nejakou nacernalou barvu.Nema nekdo zkusenost, cim by to mohlo byt?Jsem z toho dost nestastna, protoze o zoubky ji fakt pecuju (dokonce je uz od pocatku cistim prstovym kartackem). K zubarce deme za 14 dni, ale ja to do te doby nevydrzim bez odpovedi.
Me napadlo, jestli to neni z toho, ze mala ted nove bere Aktifferin, protoze mela malo zeleza a ten strasne vsechno obleceni barvi a neda se to vyprat (tak mozna obarvuje i ty zoubky). Jenze sestricka v poradne rika, ze to jeste nikdy nezazila a tvrdi, ze je to proto, ze malou v noci kojim (2-3× za noc) a ze mam prestat kojit, protoze se ji krome zmeny barvy zacnou zuby i kazit. Tak nevim, co s tim.Spousta maminek okolo me takhle stare deti bez problemu v noci koji a zoubky jim necernaji.Diky za kazdou odpoved.
Možná mimo mísu, ale Aktiferrin vyprat jde, zjistila jsem, že od Dr.Beckmanna ďáblíkem na skrvny (má drogerie DM a určitě i jíné) - na rez a zoxidované kovy…stačí nakapat na látku a skrvny mi zmizly před očima
Prosím kdo může, rozšiřte to dál v diskuzích, mnoha maminám to pomůže
Ahojky. Sestřička teda pravdu fakt nemá. V příbalovém letáku kapek Aktifferinu je jasně napsáno, že zuby mohou přechodně změnit barvu až na černou a po vysazení se vše upraví do původního stavu. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit. A co se týče nočního kojení. Nejstaršího syna jsem kojila do 2,5 let a zuby má bílé jak perličky.
Ta sestra je podle mě z hodně staré školy.