Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
máme roční slečnu.Od 6m.má píchnutá ouška a nosí zlatý naušničky.Asi 14 dní po píchnutí jí naušničky poprvé zčernaly.Přisuzovali jsme to mastičkám a teplotě po očkování.Naušničky jsme nechali vyčistit a teď jí černají znova (to co je v oušku).
Nevíte proč?
Moje dcera má to samé. Taky jsem to přikládala mastičkám. Já mám ale to samé na snubáku zespod. Nevím čím to je.
Já jsem sice dospělá, ale moje zkušenost je taková, že některé zlato nesnáším. Třeba snubní prstýnek máme ze 3 proužků (žluté, bílé červené) a z vnitřní strany je ten ze žlutého zlata úplně černý, ty zbylé dva jsou jako nové. Přitom žlutý řetízek na krku nečerná. Náušnice ze žlutého zlata nesnesu taky - pak i černají, ale musím dodat, že ty uši slušně bolí, i když na nich není nic vidět! Zkuste jiný druh zlata.
Našla sem něco na googlu…
Zlaté zboží se běžně vyrábí v ryzosi 585/1000, v níž za normálních okolností vzdoruje chemickým i povětrnostním vlivům. Obsahuje však 415/1000 pří:,–( jiných kovů, na které mohou působit některé chemikálie, obsažené ve vzduchu, zvlášť sloučeniny síry nebo sloučeniny jódu a bromu. Jejich působením vznikají na povrchu zlaté slitiny sirnidy, jodidy nebo bromidy stříbra a mědi, které působením světla černají. Příčinou nabíhání může být práce s chemikáliemi nebo pot, který obsahuje stopové prvky léků nebo kosmetických přípravků obsahující jód, brom nebo síru. Nabíhání zlata nebývá potom trvalé a vyskytuje se jen v období, ve kterém přichází šperk s chemikáliemi do styku. V takové případě postačí zpravidla zvýšit obsah zlata ve šperku na 750/1000 a nabíhání přestane. Jinak je nabíhání jen povrchové a dá se snadno odstranit vyleštěním.
Celý článek je na
http://www.korcak.cz/sperky.htm
a pak spousta diskusí, kde ale stejně většinou vyplyne, že je to neškodné. Já, když sem byla malá, sem měla alergii zase na stříbro, ale to mně hned hnisalo, takže jestli malou ouška nebolí, tak je to myslím v pohodě. L
Ahoj, taky nám naušničky černají, ale ouška snad nebolí,alespoˇn tomu nic nenasvědčuje.MMCH já je mám taky černé.
R.
ahojky,
já se jen přidám. Malá má také naušničky zčernalé. Fakt nevím čím to je, ale nevypadá to, že by jí to bolelo.
ahojky, já mám zlaté náušnice taky zčernalé, ale snubák mám zespod zarudlý … Jiné prstýnky nic, ale je fakt, že snubák nesundávám téměř nikdy, jen když chci pořádně prokrémovat ruce.
Tak já se taky přidávám. Moje malí zatím nic, ale mě taky černají naušnice. Někdy (tak 2× do roka) objevím černý, nebo zelený proužek pod snubákem, ale žádné problémy mi to nezpůsobuje ![]()
Ahojte,
malej uplne zcernali zlate nausnicky…myslite, ze mam kupit nove?
V diskusii citam, ze je to neskodne, ale mne to pride dost nechutne to zcernanie. Mne sa to nikdy nestalo. Nepouzivame ziadne masticky ani nic…nechapem preco zcernali. Asi nekvalitne zlato…
Resp. viete cim sa to da vycistit? Ja som to skusala vodou, ale to neslo.
Dakujem
Monika123 píše:
Ahojte,
V diskusii citam, ze je to neskodne, ale mne to pride dost nechutne to zcernanie. Mne sa to nikdy nestalo. Nepouzivame ziadne masticky ani nic…nechapem preco zcernali. Asi nekvalitne zlato…
Dakujem
Monika123 píše:
Ahojte,
Dakujem
Je to běžná reakce doporučuji zanést do zlatnictví nechat vyčistit cena se pohybuje tak kolem 20 za kus, jinak to může být reakce na krém, šampón, atd. když si kupujete šperk tak se většinou doporučuje, sundávat při koupání, saunování,slunění,při práci s chemikáliemi atd.I když se jedná o zlato protože to není ryzí zlato,ale 14tikarátové a zbytek jsou příměsi.
Mě babička naučila dát to přes noc do coca-coly a ona ta černota fakt zmizí
U zlata je to normální, některé černá rychleji jinému to trochu trvá, ale černá každé zlato..
majkarol píše:
Mě babička naučila dát to přes noc do coca-coly a ona ta černota fakt zmizíU zlata je to normální, některé černá rychleji jinému to trochu trvá, ale černá každé zlato..
Tak zajtra kupim Coca Colu a vyskusam
. To je take najlahsie riesenie - aspon nemusim hladat zlatnika ![]()
Praveze ja mam doma viacero zlatych nausnic a necernanu ziadne. Tu hore sa pise, ze ak je ryzost 585/1000 tak zlato necerna. Ze obchodnici budu setrit na detskych nausniciach by ma fakt nenapadlo. Aspon mam poucenie do buducna…budem nakupovat podla ryzosti.
Monika123 píše:majkarol píše:Tak zajtra kupim Coca Colu a vyskusam
Mě babička naučila dát to přes noc do coca-coly a ona ta černota fakt zmizíU zlata je to normální, některé černá rychleji jinému to trochu trvá, ale černá každé zlato..
. To je take najlahsie riesenie - aspon nemusim hladat zlatnika
Praveze ja mam doma viacero zlatych nausnic a necernanu ziadne. Tu hore sa pise, ze ak je ryzost 585/1000 tak zlato necerna. Ze obchodnici budu setrit na detskych nausniciach by ma fakt nenapadlo. Aspon mam poucenie do buducna…budem nakupovat podla ryzosti.
Tak ta Cola na nase nausnice vobec nezabrala a to tam boli od 15 az do rana…budem musiet najst nejakeho zlatnika
Tak nakoniec sa mi to podarilo vycistit
- nausnice som umyla zubnou pastou a kartackom a slo to krasne ![]()