Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
dcera má kolem zubů černé tečky tak jako já-u mě je to zubní kámen a u dcery prý pigment
mají to také vaši děti?je to fakt pigment?
ahojky -ano..kamarádky kluk to má taky…myslela,že kazy,ale pouze pigment…
dá se tomu nějak předejít nebo řešit?vždycky se u dr zapomenu zeptat
![]()
U dospělých se tomu dá předejít dlouhodobým používáním bělící pasty, ale u dětí bych ji asi nedávala, přeci jen je na stálé zuby. A odstranit se to částečně dá ultrazvukovou sondou na odstraňování zubního kamene, pokud váš zubař má. Děláme to běžně, ale není to úplně dokonalé, ten UTZ na to není primárně určený, spíš jen taková kosmetická úprava.
Ale znát to je, pacienti odcházejí spokojení. ![]()
Ronnie píše:
U dospělých se tomu dá předejít dlouhodobým používáním bělící pasty, ale u dětí bych ji asi nedávala, přeci jen je na stálé zuby. A odstranit se to částečně dá ultrazvukovou sondou na odstraňování zubního kamene, pokud váš zubař má. Děláme to běžně, ale není to úplně dokonalé, ten UTZ na to není primárně určený, spíš jen taková kosmetická úprava.Ale znát to je, pacienti odcházejí spokojení.
to je ale na ten zubní kámen ne?anebo i na ten pigment??
Právěže když jsme ten UTZ měli nový, šéfíka napadlo vyzkoušet ho i na ty pigmentace a docela to tím dolů šlo. Sice ne úplně dočista a taky nevím, jestli to má trvalejší charakter nebo jestli se to pak zase zabarví znovu, ale spoustě lidí jsme je takhle z větší části odstranili a oni to pak doma ještě dodrbali bělící pastou a byli spokojeni. Nejspíš to ale není oficiální procedura, aspoň nevím o tom, že by to tak dělali i jiní zubaři. ![]()
Ovšem u dětí jsme to myslím nezkoušeli, já sama bych asi pigmentace na dětských zoubkách neřešila, stejně o ně jednou přijdou, tak co.
Ono to ošetření UTZ taky není nic moc příjemného a skoro mi přijde zbytečné dítko trápit, aby se potom třeba neseklo a nebyl problém při nějakém nutném ošetření. ![]()
děkuji mooooc,ona už to má právě i na těch druhých zubech a vypadá to hrozně.....a z čeho nebo proč se jí ten pigment tak černej vůbec dělá?
Těžko říct, to je asi jako se zubním kamenem, někdo celý život neví, co to je, i když na hygienu kašle a druhý drbe zuby jako o život a stejně se mu dělá.
Obecně se říká, že z černého čaje, červeného vína (což asi nebude případ tvé dcerky
), ovocných šťáv, kávy a tak. Svůj vliv má samozřejmě i genetika nebo časté braní ATB. Taky může mít hůř vyčištěné zoubky a ta barviva se chytnou na vrstvičku plaku. Jestli má už stálé zoubky a hodně vám to vadí, možná bych zkusila koupit nějakou tu bělící pastu a střídat to - ráno třeba normální a večer bělící. Samozřejmě dlouhodobě, u těch past se ten efekt projeví až s poměrně velkým zpožděním. ![]()