Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@lenochodka já měla černý kašel někdy v patnácti letech. Mírný průběh, ale ten hrozný kašel si pamatuji dost dobře.
@suzka1 píše: Více
Ahoj, vakcíny jsou, ale ne trojvakcíny (záškrt, tetanus a černý kašel), Boostrix má výpadek do 30.4. a Adacel do 1.5., alespoň dle stránek SÚKLu.
Ale je k dispozici tetravakcína (navíc je tam dětská obrna).
Vzhledem k tomu, že už mám skoro propadlou tetanovku a že se bojím černého kašle, tak jsem včera byla v očkovacím centru a nechala si píchnout tu teravakcínu Adacel Polio. Stojí 1100 Kč.
Starší jsou očkované, mladší dvě ne. Od špatne reakce syna na první hexu neockuji. A nebyla jen boule, otok nebo horečka. Černého kašle se nebojím. U nás hexa povinná není.
Syn očkován hexou v 7 měsících (předtím měl očkované TBC - na moji žádost, jelikož už nebylo povinné).
Výsledek: zasahlo mu to CNS. Lítání po neurologiich a dalších vyšetřeních.
Odklad dalšího očkování do odvolání.
Takovou nežádoucí účinek prý způsobil pravděpodobně z velké části černý kašel v Hexavakcine (dle 2 neurologů). Že ty naše problémy co syn měl, tak většinou bývají reakce na složku pertuse. Černý kašel jsem měla, když syn měl 2 roky. Chytil ho také.
A poté ho chytil ve 3 letech od očkovaného dítěte.
Nejsem žádná eko bio lesana. Ani náhodou.
Ono kdyby někdo zažil co my a čekal každé ráno, až se mu vrátí to usměvavé miminko a čekal, jak moc to zasáhlo mozek, tak taky myslí jinak…
Tož pohled někoho, kdo černý kašel měl, i jeho dítě a zažil NU.
Jo a pro info: naše dítě chodili neockovane do státní školky, jelikož mělo odklad očkování od neurologa do odvolání.
Hezky den.
Dávám anonymně, jelikož se jedná o zdravotní stav syna.
Příspěvek upraven 21.03.24 v 15:48
@Anonymní píše: Více
Vůbec nejdu chytat za slovo, tady to chápu, je tu validní důvod proč neockovat a nebo očkovat minimálně..
Omlouvám se jestli zasáhnu do živého ale prodělal TBC nebo očkován proti TBC?
@Skaiqy píše: Více
Očkování proti TBC, napsala jsem to špatně.. omlouvám se.
Nene vůbec
já jen, že očkování proti TBC je od 2010 zrušené tak proto se ptám.. čirá zvědavost ![]()
@Skaiqy píše: Více
Je jen pro vybrané rizikové skupiny - cizinci, práce s nimi,…
Jak to děláte, ze se vás ten černý kašel tak drži?
Po celý život jsem se s touto nemoci nikde u nás ani
V okoli nesetkala.
Až teď jsou toho plné noviny.
Příspěvek upraven 21.03.24 v 16:39
Aby bylo jasno, nikoho nesoudim, chci porozumet, pochopit, informovat se : 🙂 Diky zatim vsem za odpovedi.
@Havlova píše: Více
Ano ano do vím ale je to menší skupina..
@Vada píše: Více
Já jsem se s tím potkala jednou, před dvaceti lety to měla spolužačka z gymplu. Byla s tím doma asi dva měsíce, bez sportu po zbytek roku. Nevzpomíná na to ráda.
Tehdy byla taková vlnka, taky se o tom víc psalo a mluvilo. Ale s tím množstvím, co je teď, se to srovnat nedá, teď hlásí snad už skoro sto případů denně.