Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše: Více
Vnučka má rok a půl a ještě ji to nepustilo. Jedou v době, kdy by měla spát a často ji ještě před tím raději uspí v nositku a pak dají do sedačky.
Když dite nema rádo delsi cestu v autě, k moři bych fakt nejela. Ale je fakt, že by to vadilo tak dlouho i mně
Zkusila bych kratší cesty, však nic neuteče ![]()
To záleží na vašem rozhodnutí.
Zrovna o víkendu mi vyprávěli, jak jim dítě řve v autě a i tak jedou X hodin na dovolenou, protože na dovolenou chtějí.
Já bych nejela, protože krom dítěte jsem velmi trpěla i já a dovolená by mi za tu cestu nestála.
Ale pokud chcete jet tak jeďte. ![]()
Jo naše dítě řvalo za všech okolností než se přendalo do pokračovací sedačky. Věkem se to zhoršovalo. V autě nikdy neuslo, takže na spánek bylo absolutně jedno. Řvalo už při poutání do sedačky a přestalo, když se vyndalo. Pro mě jako řidiče to bylo šílený to poslouchat třeba jen 30 minut v kuse. Ještě dobrovolně třeba 5 hodin. Ani náhodou.
Jo a v ruce jsme nosili no. Ono nesnášelo i kočár. Tam to taky jinak nešlo.
Ale každý to vnímá jinak. ![]()
@vokishka To mohou děkovat, že mají tu možnost přendáni v uspaném stavu. To u nás absolutně nehrozilo ![]()
Zase pokud spí v autě, tak to můžete jet na noc, pokud spí. U nás by to nešlo, ale tak pokud je takhle cesta …
Obě dcery jezdily v autě od narození a hodně, většinou to bylo dobré uspávadlo…mate kvalitní a pohodlnou autosedačku, není ji horko?…my jsme poprvé k moři s jednou i s druhou letěly, to zvládly v pohodě, starší měla necelé 2 roky, autem další rok, to měla 2,5, pak už jen letadlem…s mladší jsme letěli v necelém roce, v roce a půl jsme s ní samotnou jeli autem k moři a ještě s oběmi poletíme…ještě je kojená, takže to je velká výhoda do letadla, připojím a rychle to snad uteče…na kočárek byly taky obě zvyklé od miminka a spaly v něm venku na terase, takže u moře právě pohoda, že jsme byli mobilní i v čase spánku…ale pokud Vaše mimčo nic nesnese, tak asi rok počkejte a zkoušejte postupně ty výlety, to jezdíme každý víkend a v týdnu denně logistika okolo starší dcery školka, kroužky…
Létali jsme letadlem, jezdili vlakem… auto jen jako nouzovka.
@Snopy123 píše: Více
Přitom znám lidi, kteří běžně večer uspavali děcko tak, že ho soupli do auta, pojezdili po městě a pak do postýlky. ![]()
Tak pokud dítě nebude snáší cestování autem, tak bych nejela. Moje druhé dítě v autě brečelo do trictvrte roku, takže jenom nutne cesty - bylo to utrpení pro všechny. Pak to samo přešlo.
@Anonymní píše: Více
Tohle je o dítěti ne o tom jak často jezdíš.
Ja k tomu taky mela starší děti, jezdit jsem musela a dítě ječelo od cesty z porodnice.
U nás postupně přišla změna až od pokračovací sedačky. I když i to nebylo ok. Zlomilo se to ať věkem pak. I když při tmě nesmíme moc jezdit ani teď.
A kočár nesnášel od porodnice taky. Moc nebylo na co si zvykat.
Příspěvek upraven 12.08.25 v 10:16
Tohle jsou takové bláhové představy každé prvorodičky
Anoo, ne každé, ať tady zase nikoho neurazim
Ale prostě představy a plány jsou nakonec někde jinde než je samotná realita. Je naprosto přirozené, že pokud dítě v autě nespi, tak se nudi, nemůže se hybat, což se mu nelíbí a da to jasně najevo placem. Jinak to to dítě říct neumí. Pokud ti dite neprospi ve vajicku celou noc do Chorvatska, tak nejezdi, bude to šílené pro celou posadku. My jsme ted leteli s téměř 5 měsíční holčičkou letecky do Bulharska a super. Autem bych s ní rozhodně nejela. Vyrazeli jsme v 0.30h z domova do Prahy,1,5h, tam se probudila, koukala a usnula. Když jsme nastupovali do letadla, tak 2h spokojeně prokoukala, protože to bylo enormně zajímavé
Ale my prostě víme, že je to Kelišová a když ma kam a na co koukat a není nikde zafixovana, třeba ve vajicku, tak je v pohodě. V nositku nám třeba být vůbec nechce. Řekni si upřímně, jake je tvoje ditko, bez nějakých super představ a odpovez si, jestli je to na vylety nebo ne. První děti jsem mela dvojčata a tam třeba výlety absolutně neexistovali. Jen jizdy na návštěvy k babičkam, kdy se muselo jet pouze na jejich spanek, takže časově náročnější a napínavější
![]()
Snazime se miminko od narozeni ucit na obcasne vylety, kratke cestovani atd. Ale musim rict, ze to evidentne proste nesnasi nebo ji to proste vadi. Meli jsme v jejim pulroce v planu jet autem k mori, ale asi to zrusime. V aute pokud nespi tak se nudi a breci, prendani do kocarku a vozeni nekde ji taky nebavi a breci, jedine drzet v naruci a furt nosit at kouka ven…
Jak jste to meli vy? Radsi se na to zatim vyprdnout az bude starsi? Prejde to? Diky.