Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Pitaya1 záleží na dítěti a na tom, jak se cítíš.. my jeli v t měsících věku na 5denni festival, o měsíc později na první dovolenou a vše v klidu. Ovšem starší u moře nebyli, my k němu prostě nejezdime..a za oceán už vůbec, páč já do letadla nevlezu. Takže mají smůlu ![]()
@Pitaya1 píše:
Na základě jedné dnešní diskuze by mě zajímalo, jak to máte s cestováním s dětmi.
Od kdy vám přijde rozumné jezdit s dítětem na dovolenou po ČR, po Evropě, mimo Evropu, kdy dítě vzít prvně do letadla do evropských destinací, kdy mimo Evropu.Abych se jen neptala, tak já to mám: do cca 3 let po ČR a sousední země (vlak, auto, v nouzi autobus na kratší vzdálenosti), od 3 let moře a jiné evropské destinace. Podle toho, jak tohle dítě zvládá, tak od cca 5, 6 let i destinace mimo Evropu.
Každé dítě je přece jiné, nekteré zvládne cestovat bez problémů od narození, s jiným je problém klidně i v šesti letech
Tobě jde o to Thajsko že?
@arinecka píše:
Každé dítě je přece jiné, nekteré zvládne cestovat bez problémů od narození, s jiným je problém klidně i v šesti letechTobě jde o to Thajsko že?
Nejde mi o nic. Jen mě zaujal názor v jedné vedlejší diskuzi, kde uživatelka nechápe dovolené s dítětem pod 6 let. A zaujala mě tam i shoda na věk na cestování letadlem na dovolenou s malým dítětem.
Od 6nedeli pod ČR, ve 4letech pod stan (nicmoc ta jedna noc) třítýdenní cesta po ČR (pár nocí v novém prostředí ještě nic moc)
V 5letech Tunisko a Egypt, o rok později zas Egypt
@jkra píše:
Do Egypta jsem letěla už s dvouletakem. V jeho 4 jsem ale odpískala jeho let do Ameriky. Jinak Od roka Kanáry, Taková ta širší Evropa, v pohodě. Mnohem horší bylo Skotsko autobusem, už nikdy:).
A kdy? Na tom také záleží. Oni byli teď v červenci a skoro 50 °C.
@nikitice píše:
Do Egypta bych o prázdninách fakt nejela, se divím že jim to někdo neřekl že se tam nedá vydržet, my jsme byli vždy v září a jednou v květnu(už i konec pobytu byl na „hraně“)
A menší děti co nesnorchlují bych tam nebrala to nemá pro mě smysl, zbytečně dlouha cesta letadlem, atd
Příspěvek upraven 19.08.22 v 19:13
Záleží hodně na dítěti, brala bych ohled i na ostatní, kteří asi nechtějí na dovolené poslouchat půlku noci řev mimina.
U nás se to posouvalo s počtem dětí. Se třetí jsme byli autem v Chorvatsku v osmi měsících a v pohodě.
To asi záleží na dítěti. My byli poprvý na dovolený v ČR, když bylo dceři 8 měsíců a bylo to něco hroznýho. Prořvala celý víkend, jen jsem ji nosila na rukách. Pak jsme byli asi v roce a půl, to pro změnu dostala vysoké horečky. Ve 2 letech už to byla pohodička. Letos ve 2 letech a pár měsících jsme jeli autem do Chorvatska a bylo to taky v pohodě. Chceme letět do Turecka, ale to až si budeme jistí, že zvládne let, takže tak za 2 roky možná.
@Pitaya1 S dětma jezdím na dovolenou zhruba od 8-9mesicu, tolik jim bylo oběma první leto. Jestli ČR, nebo třeba autem Chorvatsko to už je jedno, letadlem od 2let, v tomto věku kratší lety do 3h. Zvládaly to v pohodě, jinak bych to samozřejmě odložila. Připadá mi, že lidi v cr jsou vůči dětem dost netolerantní, když to srovnám se zahraničím. Pomalu aby se člověk prvních 6 let s ditetem zavřel doma.
@Alušáček píše:
@Pitaya1 S dětma jezdím na dovolenou zhruba od 8-9mesicu, tolik jim bylo oběma první leto. Jestli ČR, nebo třeba autem Chorvatsko to už je jedno, letadlem od 2let, v tomto věku kratší lety do 3h. Zvládaly to v pohodě, jinak bych to samozřejmě odložila. Připadá mi, že lidi v cr jsou vůči dětem dost netolerantní, když to srovnám se zahraničím. Pomalu aby se člověk prvních 6 let s ditetem zavřel doma.
Taky mi připadá, že rodič nesmí s dítětem do 6 let vytáhnout paty z domu. Případně vlastní zahrady.
A od 6 let jen pod podmínkou, že se dítě chová jako malý Sheldon.
Mame bezudrzbove prizpusobive deti (11let,10let, 5 let a aktualne mimino) zvykle cestovat… hlavne tedy autem i dlouhe trasy. Pravidelne jizni Madarsko k babicce - cca 850km - jezdime tak od tech 6 mesicu. Podle me zalezi nejen na veku, schopnostech ale taky na poctu deti. S prvnim deckem sme leteli v jeho 3 mesicich (3h let po Evrope), se skorodvojcatama pak az kdyz jim bylo 2 a 3, se trema detma uz je zase jina challenge i financne
Navic pak prisel covid, takze sme uz byli vsude jen autem( naposledy loni v Rumunsku 1200km - to uz byl teda narez i pro me). Aktualne mame novorozence, pristi tyden mi konci sestinedeli a pak odjizdime na 2 tydny do Chorvatska. Do letadla se mi v aktualni situaci (chaos na letistich + mega ceny za letenky) a mimo Evropu ( vzhledem k politicke a socialni situaci) vubec nechce.
@nikitice píše:
Přelom duben, květen. Teď to musí být hrozné, souhlas.
Podle me nezalezi KAM, ale zalezi s KYM.
starsi syn uplne pohodove dite:
9m prvni let a nasledny roatrip po spanelsku
18m dva mesice v thajsku - 12h let, skvela dovolena
24m jsem s nim sama bez manzela letela do portugalska
3 roky mesic v zime na sri lance, uz jako znovu tehotna.
pak se narodila mladsi a s ni do roka byl ocistec i 10m cesta autem se starsim do skolky. pak prisel covid a nebyli jsme vubec nikde.
letos v lete prvni zahranicni dovolena ve 4, mladsi trouble-maker ma 3,5 roku a bylo to uz uplne na pohodu. byli jsme mesic na fuerteventure a uz jsou to oba uplni cestovatelsti partaci. skoda, ze nam uz zacina povinna skolni dochazka a tudiz zadna velka exotika v zime nehrozi.
Holky a byli jste někdo už s 2m prckem v hotelu? S prvním jsme jezdili i do zahraničí od 8m, a bylo to na pohodu. To byl zrovna lockdown, takže dřív se ani nedalo. Když byl na prsu, ani nepípl, takže jsme nikoho nerušili. Teď přemýšlím, že si zjednoduším vánoce a našla jsem moc fajn baby friendly hotel
. Jde mi spíše o to, jestli takový prcek něco nechytí, to jsou ještě přeci jenom strašně mrňaví. Zkoušeli jste to někdo?
@Alušáček píše:
Přesně ten druhý let za námi seděli paní a dcera si pořád povidala s jinou holčičkou a já sem ji četla, povídali jsme si, ani nijak nejecela nic, a oni pořád ať je ticho atd