Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
My jsme davali pisemne potvrzeni, kdyz deti letely s babickou. Ale to byl let USA - CR.
Ja bych teda 14leteho na nejake dobrodruzstvi do ciziny ani nepoustela, asi jsem divna, no
16, kdyz je to rozumne dite, to uz si umim predstavit, ale 14 teda nee. ![]()
@lucad77 píše: Čili to zakázáno obecně není.. Podmínky přepravy některých osob a věcíVy jste to napsala jako holý fakt, viz poslední věta vašeho prvního příspěvku:
Takže pokud dítě ještě nemělo 16. narozeniny, samo vycestovat nemůže.
Příspěvek upraven 07.09.22 v 20:11
@matkabagristy píše: . Podmínky přepravy některých osob a věcí
5.1. Přeprava dětí a dětských kočárků
(1) Mezinárodní přeprava dítěte do 9 let včetně je povolena pouze s doprovodem
rodiče, zákonného zástupce nebo jiné osoby, která za dítě převzala zodpovědnost,
a která musí být starší 10 let.
(2) Vnitrostátní přeprava dítěte do 6 let včetně je povolena pouze s doprovodem rodiče,
zákonného zástupce nebo jiné osoby, která za dítě převzala zodpovědnost, a která
musí být starší 10 let.
(3) Dopravce nepřebírá žádnou povinnost dohledu nad nezletilou osobou.
(4) V zájmu zvýšení bezpečnosti, ochrany zdraví a životů cestujících je osoba
doprovázející děti ve věku 0-5 let (včetně) povinna zajistit, aby tyto doprovázené
děti byly umístěny na takové místo k sezení, které se nachází v bezprostřední
blízkosti sedadla doprovázející osoby a doprovázející osoba tak měla po celou
dobu trvání jízdy doprovázené děti pod vizuální i fyzickou kontrolou. Zajištění tohoto
požadavku je povinné již v okamžiku rezervace jízdního dokladu.
(5) Přeprava dětí s dětským kočárkem je možná pouze po předchozí rezervaci
míst pro ně vyhrazených v rezervačním systému. V případě vyčerpání kapacity
volných míst nebo v případě že technických stav vozidla neumožňuje přepravu
těchto osob, nebude přeprava těmto osobám umožněna.
z prepravnich podminek leo expres
No takže od deseti let v pohodě.
@matkabagristy píše:
jo
V Leo expressu teda. Možná to jinde mají jinak. Ale ta hranice 16 let mi přijde nesmyslně vysoká.
@lucad77 píše:
V Leo expressu teda. Možná to jinde mají jinak. Ale ta hranice 16 let mi přijde nesmyslně vysoká.
nemaji to jinde jinak
@matkabagristy píše:
nemaji to jinde jinak
Tak kde vzala @Pears206 těch 16 let? ![]()
Syn (16 let) se stejně starým kámošem projeli o prázdninách Polsko, Slovensko, Německo. Nikdo se jich nikde na nic neptal. Cestovali vlakem, autobusem, stopem.
@Hojuza píše:
@matkabagristy Tak dekuju, asi jsem blbě hledala.
jeste jsem si vzpomnela, ze vlakem, letadlem cestoval bagrista uz v 15 do nizozemi
@matkabagristy naše dítě do Vídně i Bratislavy v jedenácti. Vídeňský synovec do ČR sám ještě mladší. Anglické děti létaly samotni na prázdniny do ČR či Rakous taky v mladším školním věku.
@mado píše:
@matkabagristy naše dítě do Vídně i Bratislavy v jedenácti. Vídeňský synovec do ČR sám ještě mladší. Anglické děti létaly samotni na prázdniny do ČR či Rakous taky v mladším školním věku.
jo, o tech omezenich vekem pise uzivatelka, ktera je znama tim, ze ve vsem najde nejaky problem. Ve skolske praxi se taky casto myli.
@Lenka_Hal píše:
My jsme davali pisemne potvrzeni, kdyz deti letely s babickou. Ale to byl let USA - CR.
Ja bych teda 14leteho na nejake dobrodruzstvi do ciziny ani nepoustela, asi jsem divna, no16, kdyz je to rozumne dite, to uz si umim predstavit, ale 14 teda nee.
Tak on může jet za babičkou do Bratislavy. To už je taky cizina.
Tak jen pro info - odpověď z Regiojet. Děti můžou cestovat samotné od 10-17 let, ale musí mít podepsanou plnou moc od rodičů a platit lístek jako dospělý, což mi tedy přijde trochu jako zlodějina, nicméně takto mi to napsali.
@Havlova píše:
Tak on může jet za babičkou do Bratislavy. To už je taky cizina.
Ano něco podobného, nejde o to, že by se někde toulal sám, ale že by někam sám dojel.