Cestovní náhrady
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Jan-icka Nevím, jak je myšleno dojíždění do práce - pokud opravdu cesta z bydliště na místo pracoviště, tak na proplacení cesty není žádný právní nárok a je tedy jen dobrá vůle zaměstnavatele něco za to platit.
A ad použití vlastního vozu pro klasickou služební cestu, ano, zaměstnavatel má nárok požadovat havarijko, ale na druhou stranu, pokud nechceš použít vlastní auto, tak ti musí on poskytnout nějakou dopravu, když se jedná o služební cestu, tedy cestu z místa pracoviště někam, kde dočasně máš nějakou práci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Je to cesta do práce, jako byste do kanclu jezdila vlastním autem a oni vám ty cesty propláceli (přispívali na ně). akorát že my nemáme jinou možnost jak se do práce dostat (bus/vlak/mhd nelze). ale oni nám nedávají třeba za každou cestu 100kč, ale jednou za čas nám to vyúčtují jako jednu dlouhou služební cestu místo dopravy do zaměstnání a tím pádem už si diktují že musíme projít školením a musíme doložit havarijko, což nám přijde podivný že na dojíždění do práce musíme mít havarijko (protože pro nás to prostě je cesta do zaměstnání - pro některé cca 7km dlouhá a ne žádná třísetkilometrová služební cesta). chápu že na jednu stranu si můžou diktovat podmínky, ale že si to vyúčtovávají jako služební cestu, ačkoli je to klasická doprava do zaměstnání…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jan-icka No, tak pokud je to cesta do práce, tak na její proplacení žádný nárok nemáš (to, že tam jiný způsob dopravy není nehraje roli)… to, že to účtují jako služební cestu je podvod a je tedy na tobě, zda se přizpůsobíš, budeš se na daném podvodu podílet a něco dostaneš nebo to odmítneš a cesty do práce si budeš platit sám.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Je mi jasný že cestu do práce mi platit nemusí a když nebudu souhlasit s havarijkem, tak mam smůlu. ale je tu taky otázka, jestli když někdo ho mít bude a někdo ne, jestli můžou udělat že někdo na cestu do práce příspěvek dostane, protože má to havarijko a může to být účtováno jako služební cesta do tramtárie, a někdo nemá havarijko, tak ten příspěvek nedostane? jestli jsem se dobře vyjádřila…prostě všechny jezdíme do zaměstnání a někdo dotane příspěvek a někdo ne - z našeho pohledu a ne jejich skrz služební cestu.
je nám asi jasný že když budeme zlobit, seberou nám to všech a tůdle, ale přijde nám to všem na hlavu postavený ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jan-icka Nevím, co se ti na tom nezdá - splníš podmínky, dostaneš příspěvek, nesplníš podmínky, nedostaneš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jan-icka píše:
Dobrý večer,
prosím o radu, jestli je tu někdo kdo se orientuje v pracovním právu, cestovních náhradách…dojíždím do práce vlastním vozem a protože není jiná možnost jak se tam dostat, zaměstnavatel nám proplácel cesty, vždy po „nasbírání“ určitého počtu km nám to vyúčtovali jako jednorázovou služební cestu do Prahy. dnes nám oznámili, že podle nové interní směrnice nám budou posílat fixní částku každý měsíc, nehledě na to kolik km (kolik cest do práce) jsme ten měsíc měli, a podmínkou nároku na cesťák je uzavřené havarijní pojištění a každoroční školení. to školení bych ještě pochopila, ale můžou si dát podmínku to havarijní pojištění? některé z nás mají staré auto u kterého to nemá smysl a některé mají novější ale zase by je havarijko vyšlo dost draho a kvůli cestáku se nám ho nechce uzavírat…
předem děkuji za názory, rady
U nas v praci je podminka pro pouziti soukromeho vozidla pro sluzebni cestu krome povoleni samotnym reditelem prave take to havarijni pojisteni. Kopie pojistky se priklada k vyuctovani pracovni cesty.
Proplaceni denniho dojizdeni do prace soukromym autem ani autobusem, vlakem u nas neni. Pausal na pracovni cesty u nas take neni.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jan-icka píše:
Je mi jasný že cestu do práce mi platit nemusí a když nebudu souhlasit s havarijkem, tak mam smůlu. ale je tu taky otázka, jestli když někdo ho mít bude a někdo ne, jestli můžou udělat že někdo na cestu do práce příspěvek dostane, protože má to havarijko a může to být účtováno jako služební cesta do tramtárie, a někdo nemá havarijko, tak ten příspěvek nedostane? jestli jsem se dobře vyjádřila…prostě všechny jezdíme do zaměstnání a někdo dotane příspěvek a někdo ne - z našeho pohledu a ne jejich skrz služební cestu.
je nám asi jasný že když budeme zlobit, seberou nám to všech a tůdle, ale přijde nám to všem na hlavu postavený
U nas je take podminka pro pouziti soukromeho vozidla pro pracovni cestu uzavrene havarijni pojisteni. Holt se s tim musite porovnat a spocitat si, co se vam vyplati. A zamestnavatel nema zadnou povinnost proplacet vam cestu do prace. Je to jeho dobra vule. Standartne si tyto naklady hradi zamestnanec sam a je jeho problem, jak se do prace dopravi.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Cestovní náhrady - ZP a daně
Dobrý den,
prosím mám dotaz. Mám nabídku práce - brigády, na DPP, nepřesahující 10.000,– Kč měsíčně. Současně je tato brigáda formou rozvozů vlastním autem a budou mi propláceny cestovní náklady.
Plánuji se po skončení rodičáku, což bude zanedlouho, přihlásit na zdravotní pojišťovnu jako pečující o 2 děti do 15 let a tím by mi ZP hradil stát. Důchodové (ač dobrovolné) si hodlám platit sama a co se týče daní, podepsala bych u zaměstnavatele daňové prohlášení a měla bych se vejít do slev na poplatníka, čili daně bych neplatila.
Jedná se mi ovšem o ty cesťáky - zda se započítávají do příjmu na tu DPP. Pokud totiž ano, pak přešvihnu měsíčně 10.000,– Kč a to je maximální limit pro přivýdělek na DPP, pokud je člověk hlášen na ZP jako pečující o 1 dítě do 7 let nebo 2 děti do 15 let.
Také nevím, zda se ty cestovní náhrady daní nebo ne..
Předem děkuji moc erudovaným za vysvětlení..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@JancaS84 píše:
Cestovní náhrady se do daní nepočítají.
No to si právě nejsem jistá. Četla jsem, že se nepočítají pouze do 3,7 Kč na kilometr a pokud zaměstnavatel proplácí taxu vyšší, pak ano, prý nad ty 3,7 Kč/km už je to klasický zdanitelný příjem (daň, soc. poj., zdrav. poj.). Ten můj by dával 6,3 Kč na kilometr.
A hlavně se mi jedná nejen o daně, ale právě i o to, jestli se ty náhrady počítají do příjmů (ať už celé nebo ta část nad 3,7 Kč/km) - kvůli té hranici 10.000,– korunového výdělku u DPP, kvůli příjmu manželky apod.
Možná je to takový specifický dotaz přímo na nějakou účetní, která se v tom pohybuje.
Jinak já dneska budu mluvit s člověkem z té firmy, tak se na to zeptám i přímo tam, kdyžtak poprosím o číslo na jejich účetní..
Děkuji
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Aha, tak teď čtu, že jsou pro rok 2020 ty základní náhrady 4,2 Kč, nikoli 3,7 Kč na kilometr..
Joj, všechno přepočítat. Jsem z toho pěkně zmetěná ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Evulina A ty už jsi jim dávala velký techničák svého auta, že už víš, že ti budou platit 6,3Kč/km? Počítá se to jako náhrada, pro rok 2020 u osobního auta je náhrada za opotřebení auta tuším 4,2Kč/km a pak pohonné hmoty, které se berou podle spotřeby v techničáku, takže to pak dohromady s tou základní náhradou může vycházet třeba na 5,5Kč/km, ale taky 7,5Kč/km. A pořád je to vypočítané podle té základní sazby a nic se nedodaňuje, není to příjem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@zrcadlo píše:
@Evulina A ty už jsi jim dávala velký techničák svého auta, že už víš, že ti budou platit 6,3Kč/km? Počítá se to jako náhrada, pro rok 2020 u osobního auta je náhrada za opotřebení auta tuším 4,2Kč/km a pak pohonné hmoty, které se berou podle spotřeby v techničáku, takže to pak dohromady s tou základní náhradou může vycházet třeba na 5,5Kč/km, ale taky 7,5Kč/km. A pořád je to vypočítané podle té základní sazby a nic se nedodaňuje, není to příjem.
Je to brigáda, na kterou jsem se zatím ozvala pouze telefonicky, osobní kontakt zatím nebyl. Šlo by o rozvážku každý den stejnou trasu.
Zeptala jsem se mj i na to, jak se budou evidovat ty cesty (nemám s tím dosud zkušenost).
Bylo mi řečeno, že ty trasy mají propočítané a že dávají náhrady, které vychází cca 6,2 - 6,3 Kč/km s tím, že pokud bych najela nějak výrazně jinak, tak se ozvu a přepočítá se to.
Jinak tedy pořád čtu, že nad základní výměru se to prostě daní (nevím teda, jestli se tou základní výměrou myslí pouze ty 4,2 Kč/km nebo 4,2 Kč/km + i ty náklady na pohonné hmoty. A také je to prostě příjem (nad ty zákonné limity).
Kdyžtak tedy napíšu podrobnosti, aby to bylo víc jasné:.plat bych měla 7200,– Kč/měs..ujela bych denně asi 50 km (mám nafťáka se spotřebou cca 5,5 l/100 km).náhrady na den by činily podle toho, co říkala ta paní už podle předem propočtené trasy 6,2 - 6,3 Kč/l, což vychází, jak i říkala, kolem 300,– Kč na den, pracovala bych 6 dnů v týdnu, což je za měsíc v náhradách cca 7200,– Kč
Do března 2020 budu na rodičáku a jednalo se mi o to, zda se mi v tom případě vyplatí DPP nebo DPČ (je u nich možné sjednat obojí).
od dubna 2020 (už bez rodičáku) bych si to nechala jako jediný příjem. To už pak asi budu řešit formou DPČ, aby mi to šlo do důchodu. Při DPP do 10.000,– Kč bych sice mohla být vedena u ZP jako pečující o 2 děti do 15 let, nicméně důchodové bych si musela platit jako samoplátce, pokud bych chtěla, aby mi šly roky na důchod..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit