Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, musi mit dcera svuj pas, kdyz letime na Mallorku, ale odletove misto neni Ruzyn nybrz Drazdany?
V CK tvrdi, ze staci, kdyz je zapsana do meho, ale zase nerada bych mela na letisti nejaky problem. Diky moc za rady.
mají pravdu stačí když si ji necháš zapsat do svého pasu ale jinak jí můžeš udělat pas kamarádka letěla do ameriky s dvouměsíčním miminkem , které mělo svůj vlastní pas s fotkou
je to jednorázoví a platí jen cca půl roku asi
my jsme si ted nechávali terču taky zapsat do pasu a na pasovém mi říkala paní, že děti do 10let se do pasu zapisujou, jinak to jsou ty pasy dětské jen chvilkové
Dekuji moc holky, ja prave zjistovala detaily ohledne detskeho pasu a prijde mi to strasne zdlouhave a kdyz je to jen na rok, tak mi to pripada i trosku zbytecne, to litani kolem toho.
Jeni vyrizeni pasu trva cca 14 dni i s osvedcenim o statnim obcanstvi- to se dela na krajskem urade- matricnim- na pockani a stoji to 100KC
pak dojdes na pasove, Mimino rovnou tam vyfoti- ty to zkontrolujes- kdyz se ti foto nezda, udelaji jine.
dolozis osvedceni, rodni list ditete a tvoji obcanku
do 14 dni mas pas hotovy a platnost je na 5 let, s tim, ze je tvoji povinnosti, pokud se dite prestane podobat fotce- poridit pas novy
pas stoji 50Kc
My jsme byli předloni v Chorvatsku a tam Matyáš musel mít svůj pas. Na pasovém mi říkali, že konkrétně Chorvatsko a Itálie požadují dětské pasy. A je pravda, že Chorvati po nás na hranicích pasy chtěli. Ale o jiných zemích na pasovém nemluvili, tak by to mělo být ok.
ka-tko, no me na MU tvrdili tento postup: Nejdriv dojit na MU s mou OP, manzelovou OP, plus krestni listy obou. Oni overi trvaly pobyt ditete, pak nam vystavi potvrzeni, ktere neseme na matriku, opet se vsemi doklady plus RL ditete, tam maji 30 dnu na vystaveni potvrzeni o tom, ze jsme vsichni 3 ceske narodnosti, po 30 dnech znovu na matriku pro toto „matricni“ potvrzeni, s nim zpet na MU, kde vystavi pas po predani RL a OP meho, plus znovu RL ditete a porizeni fota mimca. S tim, ze pas bude opet do 21 dnu. Proto mi to pripada silene a pani rikala, ze pas bude jen na 12 mesicu, tak me tim dost odradila ![]()
Jenze kdyz zajdes na krajsky urad- tak to vystavy na pockani.
Ja jsem slovenka, manzel cech, deti taky cesi.
Chteli nas oddaci list a manzeluv rodni list- pak si overili manzelove rodice a bez problemu mi to osvedceni dali.
ano na pas maji mesic, ale ze 3 zkusenosti u svych deti vim, ze za 14 dni uz mi psali sms- ze je pas k vyzvednuti a opravdu je na 5 let.
byl jen na rok, ale zrusili to
Ahojky,
byla jsem před rokem s klukem na Mallorce obdobný věk jako bude ten tvůj mazlík a bylo to super
doporučuji.
Měla jsem solo pas, bohužel tenkrát ještě na rok
zapsání do pasu tenkrát také stačilo.
Doporučuji nechat zapsat i tatínkovi, člověk nikdy neví co se bude dít..
my jsme si teda malou nechali zapsat do pasu oba a trvalo to 3dny a stálo to 50kč do každého pasu
tak by mě teda zajímalo, když ten pas pro dítě je na 5let , ale když se podoba dítěte změní, musí se nechat udělat nový, tak jak to je u miminka? bych řekla, že to se změní v obličeji i po půl roce? a dělat dítěti pas v roce, aby bylo stejné v šesti…?
a sousedi jedou v létě do chorvatska a v cestovce jim řekli, že jim stačí si malou naspat k sobě do pasu ![]()
Tak pas platí opravdu 5 let, řešila jsem to loni. No u dvouleťáka podle mě půjde použít ještě tak dvě další sezóny. U mimina by to bylo horší. Ale Mallorka je fakt v pohodě i s dítětem v pase rodičů. A taky hlasuju pro zapsání k oběma rodičům, pokud nemá dítě pas vlastní.
A do Egypta pas potřebuje? Vyřizuje se tam nějaké vízum.. Syn 2,5 roku.
U Egypta bych raději volila pas. Jde o to, že vízum se dává člověku do jeho pasu - jako 1 vízum = 1 pas. Nevím 100%, jestli je pas pravdu nutný, ale i kdyby nebyl, mohli by prudit dobře.
Ptala jsem se v cestovce - malý pas mít nemusí, platili bychom akorát jedno vízum navíc.