Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
před dítětem jsem pracovala 3měs. poté nastoupila na riziko a mateřskou,posléze rodičovskou,která mi ted v dubnu končí.Mezitím jako zástum za mě nastoupil mladý nadějný muž co umí o 1 jazyk víc než já -je perspektivnější.Moje dítě je nedonošené ,proto v práci vůbec nepočítali,že se vrátím.,když jsem řekla,že bych se vrátila ráda.Vyděšeně mi řekli,že nikoho nepotřebují,že bych se měla věnovat malýmu,prac.doba (9-19)mi zkrácena nebude a 2× víkend v měsíci mě taky nemine.Vědí,že od dubna školku neseženu,neplo.volno do září mi nedají.Babičky nemíme.Tak mám pry dát výpověd,že mi za to podepíšou,formulář do školky,jakože tam pracuju.Ted dokonce přišli s tím ,že mám podepsat prohlášení,o tom ,že opravdu v dubnu nastoupit nehodlám.Co si o tom myslet a jak se zachovat opravdu nevím…
Byla bys sama proti sobě, kdybys na to přistoupila. trvej na tom, že tam pracovat chceš. Když tě nepotřebují, ať ti dají výpověď pro nadbytečnost a vyplatí ti odstupné. Peníze se ti budou vždycky hodit.
Doba, kdy měl zaměstnanec pochopení pro potřeby svého zaměstnavatele, je už dávno pryč - dneska hrajeme každý sám za sebe… ![]()
ahojky, to je hodně svízelná situace. Protože když na tom budeš trvat, tak tě vezmou, ale ty nemůžeš pracovat normální pracovní dobu a nemáš školku, takže bohužel asi ti nic jiného jak výpověď nezbyde.
souhasím s oběma je to hra o odstupný,člověk jim nevidí do karet .když ho dám do soukromý školky do práce budu chodit zadarmo a malýho celý dny neuvidím,blbý je že nevím jak moc by mě to dali „sežrat!“
![]()
Karolínko, nemyslím, že by ěml zaměstnavatel nějaké páky, jak z té situace vybruslit. Možná jsem hodně vychcaný, ale trval bych na tom, že mám platnou pracovní smlouvu a chci, aby byla naplněna i ze strany zaměstnavatele. A že není nic nemožného, mít dítě na pracovišti u sebe v pracovní době. (Já vím, že teoretizuju, protože to pracoviště neznám… Ale už jsem viděl, jak v jedné logisitcké firmě měla mladá mamina v kanceláři šestiměsíční dítě a ještě shetlandskou kolii. A taky to šlo - včetně přestávek na kojení…)
Opravdu si myslím, že Černý Petr je na straně zaměstnavatele. Záleží na tom, jestli PavlaK5 dokáže být dost tvrdá.....
AHoj Pavlo,
Jura má pravdu. Teď je to hra „kdo s koho“ a byla bys hloupá, kdybys jim podepsala výpověď předem. Zkus jim hrát na nervy, třeba ti dají odstupné (dává se 5 platů, tak se nenech ukecat na nějakou nižší částku;-) a jestli ne, nemáš co ztratit, tu výpověď můžeš vždycky podepsat až v tom dubnu. A co takhle nějaká soukromá školka? Sice by to stálo majlant, ale dítě tam může být jen do doby, než vás přijmou do státní.
Já bych taky nepřistoupila na jejich „výhodnou“ nabídku
- i kdybys měla poprosit kamarádku, sousedku nebo kohokoli jiného spolehlivého o hlídání
a část platu na to padla. Tvůj zástup má mít v pracovní smlouvě, že je zástup za mateřskou, ne? Uvidíš, že když zatlačíš, ono to půjde jinak
Hlavně se nedej! ![]()
pavlak5 píše:
souhasím s oběma je to hra o odstupný,člověk jim nevidí do karet .když ho dám do soukromý školky do práce budu chodit zadarmo a malýho celý dny neuvidím,blbý je že nevím jak moc by mě to dali „sežrat!“![]()
Njn, to je další věc, že se tě budou snažit asi vyhodit za nějakou chybu, ale to není tak jednoduché ani pro toho zaměstnavatele, holt nesmíš vyměknout.
kdybys nebyla tak z daleka, tak ti dítě pohlídám:-)
abys jim to natřela. Dítě na pracovišti může mít málokdo, u mě by to taky nešlo, pracuju jako telefonní operátorka v open space prostoru a tam je v 1 obrovské kanceláři cca 150 operátorů, tak kdyby tam malá spustila…
Ale já mám doma manžela, tak můžu být v klidu. Jenže když ty nemáš, kdo by ti hlídal a dítě celý den nevidět je na nic.
já bych nehrála o zpětný nástup, protože výpověď budeš pak muset dát tak či tak a pokud budou chtít, znepříjemní ti to co nejvíc. já bych rovnou řekla, dejte mi pět platů a je to.
Bohužel je pravda, že školku neseženeš a ani soukromá nemá tak dlouho otevřeno. Můžeš doufat, že seženeš něco na zkrácený úvazek, ale dneska je to těžké.
mmch proč neseženeš školku? dyť malýmu budou tři, jste nebyli u zápisu loni? nebo předpokládám, že jste měli jít už loni. a jako navracející matka do práce máš přednost ne?
Mě napadlo s tou školkou…zjisti si jestli u Vás ve městě nemá magistrát svoje jesle. U nás je mají a vyjdou na pár korun měsíčně a mají povinnost brát děti maminek které nastupují do zaměstnání po mateřské přednostně. Stojí kolem 1200,– měsíčně i s jídlem.
Aspoň tenhle problém by ti odpadnul. Jo a jinak souhlasím s Jurou, nic nepodepisuj a trvej na té smlouvě. Aspoň odstupný ti dát musí.
ještě k tomu hlídání. aby se to Pavle vyplatilo, musela by mít sakra velkej plat. hlídání je strašně drahý, a co do soukr. školky, záleží jaké má možnosti. já bydlím v Praze a máme školky za 16tis/měs a nebo za 3-5tis. jenže pak mají zas jednu místnost, nemají zahradu atd…
PETRUCHA píše:
Mě napadlo s tou školkou…zjisti si jestli u Vás ve městě nemá magistrát svoje jesle. U nás je mají a vyjdou na pár korun měsíčně a mají povinnost brát děti maminek které nastupují do zaměstnání po mateřské přednostně. Stojí kolem 1200,– měsíčně i s jídlem.Aspoň tenhle problém by ti odpadnul. Jo a jinak souhlasím s Jurou, nic nepodepisuj a trvej na té smlouvě. Aspoň odstupný ti dát musí.
no nebo jesle. jako pracující máš na to nárok. u nás teda stojí 1200+jídlo, ale i tak je to dobrá cena. a mají dýl než školka
Kitty Pavlak měla jít k zápisu už loni ale moc by si nepomhla neboť do školky berou aspoň u nás děti narozené do max srpna a to ještě s problémy, spíš prý vezmou do června, je prostě moc dětí. Takže jí vezmou do školky dítko až od září.