Co mám dělat, dát výpověd? Návrat po RD.

Napsat příspěvek
Velikost písma:
101748
10.2.10 09:12

Pavli, ohledně toho pracáku, raději to ještě pozjišťuj, nevím to 100%, ale pokud uzavřeš dohodu rovnou ke konci RD, tak dostaneš jen tu nízkou podporu počítanou ze mzdy ve státě, tj. cca 3000,–. Když nastoupíš a budeš mít dohodu po nějaké době práce, tak už by se měla podpora počítat z platu. Ale nevím jestli stačí třeba pár dní. Jinak na UP se zaregistrovat můžeš, jako uchazeč, můžeš dokonce zadat požadavek že s ohledem na péči o dítě hledáš snížený úvazek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1853
10.2.10 14:00

jura007:vidím ,že je to opravdu trochu pomotaný,takže dík za info,ani jsem nevěděla,že si můžu přivydělat.Na pracáku jsem nikdy nebyla,vždy mě tam svou ochotou :-? odradili od dalších návštěv,ale ted už si s dítětem nemůžu ten luxus se na ně vykašlat dovolit.Ségře tam práci našli,ale fakt je ,že tomu taky moc nevěřím.

Jinak teda na pracáku mi řekli,že se podpora vyplácí ve výši životního minima,nebo vždy z posledního zaměstnání,pokud jsem před nástupem na mateřskou pracovala.Tak doufám ,že je to pravda(paní se tvářila,že tomu rozumí),ale pro jistou se zatím nebudumoc těšit… :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
10.2.10 14:11

S tím přivýdělkem k podpoře je pořeba ještě říct, že na pracáku ti pak dají formulář (formát asi jako malý sešit naležato), do kterého ti zaměstnavatel potvrdí, kolik sis na brigádě vydělala. A ta částka ve formuláři nesmí přesáhnout 4000,– hrubého. Vyplněný papír pak zaneseš referentce, ke které chodíš. (Případně pošleš poštou.) Co mám zkušenost, tak firmy tyhle formuláře zpracovávají až současně se zpracováním podkladů pro výplaty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.1.21 09:44

Hezké ráno, prosím o radu. Rodičovská dovolená mi končí v dubnu a dceru od března vezmou do školky. Problém s prací je, že je neslučitelná s dětmi - několik dní pryč, pak 2 dny doma aj. S manželem bychom to neskloubili a ani nechceme na úkor rodiny. Řeším, jak nejlépe postupovat. Dát teď výpověď nebo se zkusit se zaměstnavatelem dohodnout? Co vím, v současnosti propouští a lidi nepotřebuje. RP mám až do března příštího roku, nechala jsem si ho jako rezervu, kdyby dceru nevzali do školky nebo bych nemohla najít práci. Mám v plánu dávat dceru na dopoledne, postupně si hledat práci a brigádničit.

• Citovat
  • Upravit
15171
7.1.21 10:03
@Anonymní píše:
Hezké ráno, prosím o radu. Rodičovská dovolená mi končí v dubnu a dceru od března vezmou do školky. Problém s prací je, že je neslučitelná s dětmi - několik dní pryč, pak 2 dny doma aj. S manželem bychom to neskloubili a ani nechceme na úkor rodiny. Řeším, jak nejlépe postupovat. Dát teď výpověď nebo se zkusit se zaměstnavatelem dohodnout? Co vím, v současnosti propouští a lidi nepotřebuje. RP mám až do března příštího roku, nechala jsem si ho jako rezervu, kdyby dceru nevzali do školky nebo bych nemohla najít práci. Mám v plánu dávat dceru na dopoledne, postupně si hledat práci a brigádničit.

Tak jestli se nechceš vrátit, musíš dát teď do konce ledna výpověď. Poběží ti pak 2 měsíce výpovědní doba a nastoupit už nemusíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20902
7.1.21 10:04

Zkuste se dohodnou, jinak musite dat dostatecne vcas vypoved.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
7.1.21 10:06
@Anonymní píše:

Za to, že se zkusíš domluvit na jiné pozici nic nedáš… Záleží co to je za firmu, jaké jsou vztahy apod. Každopádně by tě měli zaměstnat zpět dle tvé pracovní smlouvy a z toho nevyplývá, že se musí jednat o stejnou pozici. Klidně ti samí můžou nabídnout něco podobného a taky máš nárok na zkrácený úvazek. Ale jestli jsi si jistá, že ani domluva není možná, pak podej výpověď a hledej něco jiného…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.1.21 10:08

A v dubnu se musím přihlásit na úřad práce? Nebo nemusím, když nemám vyčerpaný příspěvek? A úřad by se jak díval na dohodu a jak na výpověď? V práci je taková fluktuace, že z vedení tam už nikoho neznám a nevím, jestli by dělali problémy.

• Citovat
  • Upravit
776
7.1.21 10:32

Pokud to chápu, tak dceři budou tři… v tom případě, pokud nenastoupiš, si musíš se zaměstnavatelem domluvit, zda ti na ten 4 rok bude ochotný dát neplacené volno. Není na to automaticky nárok. Pokud ti ho nedá a dostaneš výpověď, tak se musíš hned přihlásit na pracák, jinak ti pak budou vyplácet podporu z průměrného rodičovského příspěvku. Pokud ti vyhoví a dá ti to volno a bude ti chodit rodičák až do 4 let věku, tak nemusíš nic. Můžeš si najit brigádu nebo klidně i jinou práci. Ještě je možnost přihlásit se jako osoba pečující o dítě do 7 let, ale tam je podmínka, že dítě nesmí být v mš dýl než 4 hodiny denně a navíc si můžeš vydělat jen 3500,– na DPČ a nebo 10000,–na DPP. Ale stát za tebe platí zdravotko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
a12
61109
7.1.21 11:29
@Anonymní píše:
A v dubnu se musím přihlásit na úřad práce? Nebo nemusím, když nemám vyčerpaný příspěvek? A úřad by se jak díval na dohodu a jak na výpověď? V práci je taková fluktuace, že z vedení tam už nikoho neznám a nevím, jestli by dělali problémy.

taky jsem se vracela do práce po mateřský, ja měla ten problém že mi nevzali dítě do školky..
zkusila jsem si zažádat o zkrácený úvazek, aby jsme to nejak skloubili s přítelem a dali to i bez školky, taky se tam změnilo vedení a k lepšímu, takže nebyl vůbec problém, zkrácený úvazek s dost nestandardními podminkami mi umožnili :lol:
určitě bych to zkusila, je na to i zákon tuším paragraf 241.
nejdřív jsme poslala klasicky písemnou žádost, zároveň email tam jsem njic o paragrafu nepsala, personální úplně vstřícná nebyla, pak jsem teda poslala další mail rediteli uz se zminkou o paragrafu 241 a slo to hned :mrgreen: pokud je to tak, že se tam vracet nechces za podmínek co máš teď, tak to zkus.. u mě to taky bylo bud anebo.. věděla jsem, že bez školky se tam na plný úvazek vrátit němužu, taky jsem si natáhla o rok rodicak, nic horšího, než že mi nevyhovi se stát nemohlo :lol:
jinak teda hlásit na pracák jsem se v plánu neměla..
jen jsem psala na pojišťovnu, kdybych do práce nenastoupila a pokračovala v rodicaku jestli to mám nekde hlasit, prej neni potřeba..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20902
7.1.21 11:34

@Anny2148 dpc jsou porad 3000 pokud se nepletu, nikde jsem nezaznamenal zmenu od letoska. Dale kdyz ji nepovoli neplacene volni, tak musi dat vypoved ona. S tou podporou z prumerneho RP si myslim, ze je to taky blbost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.1.21 11:51

Neplacené volno mě nenapadlo, děkuji. Zkrácený úvazek moc reálný není, ale zkusím to.

• Citovat
  • Upravit
401
7.1.21 11:52

Šla bych se do práce zeptat, jak to tam teď vypadá a jestli mě vezmou zpátky. Kvůli korony se hodně propouští a je jednoduší se rozloučit s někým po RD než se nastávajícím zaměstnancem. Když nepočítají, ať ti dají výpověď, dostaneš odstupné. V opačném případě se zeptat na jinou pozicí a v tom nejhorším dat výpověď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
7.1.21 11:58
@Cenarius píše:
@Anny2148 dpc jsou porad 3000 pokud se nepletu, nikde jsem nezaznamenal zmenu od letoska. Dale kdyz ji nepovoli neplacene volni, tak musi dat vypoved ona. S tou podporou z prumerneho RP si myslim, ze je to taky blbost.

Od letoška se pojistné odvádí od 3500 Kč

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
7.1.21 12:04
@Anonymní píše:

Nemusíš, jen oznámíš pojišťovně, že dál čerpáš RP. Ale pokud budeš hledat práci, tak se klidně na ÚP přihlaš a můžeš čerpat podporu. Aby byla ale z platu, musela by ses aspoň na jeden den vrátit po RD do práce a pak se na ÚP přihlásit do 3 pracovních dnů. A pak taky záleží na důvodu dohody nebo výpovědi (pokud je z tvé strany) - musí být vážný, což je dle zákona např. nezbytná osobní péče o dítě do 4 let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová