Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já tedy nevím,jestli nenastaly nějaké změny ale není to odstupný jen tři platy?Já to alespoň tak měla,i kamarádka,ale byla to situace,že firma zanikla.
Je to kdo z koho,ale pokud ti nemá kdo hlídat,těžko nastoupíš.
No my u toho zápisu loni byli,učitelky se na mě dívali jak na pošuka -rovnou řekli,že moje šance je 0.přihlášku jsem podala ,ted půjdeme znova.Ale jestli mě vezmou není jistý ,přednost mají 5letý ,s odkladem a ty co už mají ve školce sourozence a tlačenky.Do práce dítě vzít rozhodně nemůžu
I kdyby ho vzali hloupá je ta prodleva od dubna do září(tj.6měs.v soukromé školce 6×15000=90 000kč)nedej bože kdyby mi ho nevzali bych to neutáhla
Odstupný jsou 3 platy, ale máš dvouměsíční výpovědní lhůtu, takže slušný podnik dá 5 platů rovnou s tím, že člověk vypadne hned ![]()
já teda nevím, ale rozhodně tady žádná tlačenka ve školce nepomáhá, kritéria jsou jasná a pokud má někdo pochybnosti, může si stěžovat. kamarádka to udělala.
no stěžování sice zprudí ,ale moc nepomůže.Na vlastní oči jsem viděla jak si maminka ,která neměla trv.bydliště v místě školky podávala přihlášku (pro zvláštní důvody)přitom ostatním ,které tam trv.bydliště neměli přihlášku ani nedali.No to je jedno najdou se tací i tací. ![]()
Odstupné jsou podle mě 2 platy, ale není to tak že ti slušnej podnik dá 2 platy a dva za výpovědní lhůtu. Buď bude jedno nebo druhý. Tzn. že nastoupíš do práce na dva měsíce a normálně si to tam odpracuješ nebo se dohodnete na odstupném a okamžité výpovědi a nenastoupíš do práce vůbec a dostaneš dva platy hned. Tak si aspoň myslím že to je ![]()
Jo a ve školce sto procentně tlačenky jsou, jako všude…třeba tak že potřebuješ dostat dítě do školky a máš na magistrátu známý kteří mají co dočinění s přidělováním míst ve školkách. To čí dítě se tam dostane a které ne, o tom rozhoduje magistrát, nikliv školka /paní ředitelka/ ta vybere jen přihlášky a předem vyřadí třeba ty maminky dětí které přijodu k zápisu s pupíkem a podobně.
A co si zkusim u zamestnavatele pozadat o prodlouzeni rodicovske dovolene do 4 let veku ditete? Pomohlo by to necemu? Samozrejme je problem ten, ze zamestnavatel muze, ale nemusi vyhovet, ale jim by se problem take o rok odlozil… treba by na to pristoupil.
To bohužel ne .Vidí,že jsem v blbé situaci a chtějí se mě zbavit.Blbý je že od nich potřebuju ten papír do školkx jak ho nedostanu ,malýho mi nevezmou,když mi ho nevezmou,neseženu práci,nebudou me chtít zaevidovat ani na pracáku a budu muset čekat další rok nebo se modlit at se ze školky někdo odhlásí.
taky bych doporučovala nedávat výpověď, jestli tě nepotřebují, dají Ti ji sami a máš nárok na odstupné tuším 5platů. V idealním případě (protože ti nepodepíší ten papír) můžeš za odstupné zůstat doma a hledat práci od září a to už by ti ho snad vzali. A ty jesle mi přijdou také dobrý nápad. TEĎ BYCH JIM ROZHODNĚ NIC NEPODEPSALA. NAOPAK BYCH ŘEKLA, ŽE SE TO POKUSÍŠ ZAŘÍDIT S JESLEMI A ŽE TEN PAPÍR PRO ŠKOLKU POTŘEBUJEŠ TEĎ, KDYŽ JSOU ZÁPISY. POKUD NEMÁŠ VÝPOVĚĎ V BĚHU, MĚLI BY TI HO DÁT. Ale možná jsem naivní. Držím pěsti. Lenka
dík moc zkusím to nějak uválčit,zítra jdu ještě za právníkem uvidím co řekne… ![]()
To jsem zvědavá, co ti ten právník řekl.
Já bych do práce drze nakráčela a chtěla po nich potvrzení vydané už teď, že dne toho a toho nastoupíš do zaměstnání. Tvař se, že nastoupíš za každou cenu, že klidně dáš dítě do soukromé školky a kdyby potvrzení dát nechtěli, tak na ně musíš zaútočit, že teda ať navalej odstupné. Když ti dceru nevezvou do školky i s papírem, můžeš dát výpověď, přestože máš potvrzení
to nikde zakázané není.
No, holky, jak vás tu tak čtu, tak nevím, nevím… Jasně v práci Pavlu nechtějí a měli by jí dát klasickou výpověď a 3 platy jako odstupné, ale zároveň moc dobře vědí, že bude mít problém s hlídáním, takže po ní mohou chtít aby do práce nastoupila a pracovala… a prostě čekat, že to nebude zvládat a bude nucena dát výpověď sama, tudíž bez odstupného. Takže já být v tvé situaci Pavli, tak se snažím ukecat nějakou dohodu, třeba že na chvilku nastoupíš (aby se ti podpora počítala z platu) a pak na dohodu odejdeš a pokusit se z nich vyrazit tak 1-2 platy navíc. Ale je to asi i o tom, že bych nechtěla pracovat někde, kde vím, že mě chtějí vyštvat.
to je mi taky proti srsti pracovat ,kde mě nechtějí,ikdyž to samozřejmě není osobní ,jak mi řekli.
Právník mi poradil dohodu o ukončení -odstupné 2 platy.Pokud nechci nastoupit,taky ,že mě nemůžou nutit do přesčasů,prac.cest..A taky se mám prý jít na úřad práce zeptat kolik bych měla podporu(ted se to prej měnilo k horšímu,a nebyl si jistej)Ale prý tam můžu být zaregistrovaná ,ikdyž nemám školku a prakticky teda šanci někam nastoupit-to jsem ráda ,minule mě tam dezinformovali,že se tam prý hlásit nemám
No abych to uzavřela řekla jsem si o ty 2 platy a šéfka to postoupí zahraničnímu vedení.Tak to snad dopadne ![]()
Pavli, ten právník ti v obecné rovině říkal pravdu s tím pracákem, ale je dobré to upřesnit. Na Úřadě práce můžeš být zaregistrovaná jako „zájemce o zaměstnání“ (pokud např. pracuješ a tvůj zaměstnavatel chystá masívní propouštění nebo ti třeba končí mateřská) a nebo jako „uchazeč o zaměstnání“. Podporu v nezaměstnanosti dostávají jen ti uchazeči. Ale vyjde to nastejno v tom, že práci ti oni nenajdou a musíš si ji najít sama. (Já jsem teď zrovna „uchazeč“.) Jinak si k podpoře na brigádách můžeš přivydělat až 4000,– hrubého měsíčně, aniž by se ti podpora krátila.