Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Záleží jakou má tazatelka cenu plynu. Já teď 4.1Kč/kWh a při 360 m3 za listopad jsem propálil 15000.
@Elnc píše:
Leda bez oken a dveří někde na horách na kopci, pak ano
Hele fakt ne. Bydlíme ve starém nezatepleném domě, teplo se tu samo neudrží, do toho máme 25let starý kotel a spotřeba je na světě i při mírné zimě. Dřív jsme platívali zálohy 3000, nyní 6000 a od ledna zvýšili ceník na strop a zálohy 8000. A teď si gratulujeme, že jsme v létě stihli dát do provozu starý komín a topíme převážně v krbovkách. Stačí se rozhlédnout a spousta důchodců bydlí v podobných i energeticky horších domech, kde na to mají brát oni?
Zakladatelko, jak máš situovaný byt. Nemohla bys jeden pokoj pronajmout?
@Petule030 píše:
Hele fakt ne. Bydlíme ve starém nezatepleném domě, teplo se tu samo neudrží, do toho máme 25let starý kotel a spotřeba je na světě i při mírné zimě. Dřív jsme platívali zálohy 3000, nyní 6000 a od ledna zvýšili ceník na strop a zálohy 8000. A teď si gratulujeme, že jsme v létě stihli dát do provozu starý komín a topíme převážně v krbovkách. Stačí se rozhlédnout a spousta důchodců bydlí v podobných i energeticky horších domech, kde na to mají brát oni?
my včera kotel vyměnili, pak jsem říkala, že jsme mohli nechat ten starý, že stejně bude vyplý
ne, ale doufám, že se to ve vyučtovani projeví ![]()
@debra.morgan Na jaře jsme taky hodně uvažovali nad výměnou kotle. Teď by nás ta investice štvala. ![]()
Nebo takto, my máme spotřebu plynu za rok necelých 16 MWh a za plyn budeme platit od ledna o půlku míň než zakladatelka. A fakt je realné, aby propálili víc cca 30 MWh?
to je přece strašně moc. Navíc na byt.
@Petule030 už jste kotel odpojili jo? No my si topení nevypneme, tk se výměna snad vyplatí
Je tu někde plocha bytu zakladatelky? Umístění? Hory atd…Jak vlastně vytápí? Kotel? Wawky?
Tak snad nejdřív vím spotřebu, pak si to propočtu, jestli to sedí, podívám se, jak to bude od ledna, požádám o snížení záloh. Ale pokud zakladatelka neví ani spotřebu, tak to je fakt těžké…
@debra.morgan píše:
Nebo takto, my máme spotřebu plynu za rok necelých 16 MWh a za plyn budeme platit od ledna o půlku míň než zakladatelka. A fakt je realné, aby propálili víc cca 30 MWh?to je přece strašně moc. Navíc na byt.
Opravdu zaleží na ceně. Těch 16 MWH by pro mě dělalo 65000 Kč. Bohužel jsem jako nový zákazník dostal plnou palbu.
@Petule030 píše:
Důchodci budou muset bud snížit spotřebu, přestěhovat se, sestěhovat se s dětmi nebo požádat o příspěvek na bydlení. Na druhou stranu, pokud je to jejich dům, neplatí nájem, ale platí tedy energie. Jiní důchodci třeba platí obojí.
@velká lama teď jsem kvůli ceně obvolala kde co, od ledna je to vesměs všude stejné, pokud nemá fix. U ČEZu 3200 Kč + měsíční poplatek 320 Kč. Dnes jsem s cezem mluvila.
@debra.morgan píše:
Nebo takto, my máme spotřebu plynu za rok necelých 16 MWh a za plyn budeme platit od ledna o půlku míň než zakladatelka. A fakt je realné, aby propálili víc cca 30 MWh?to je přece strašně moc. Navíc na byt.
Ona asi nemá tuchu, kolik vlastně propálí. Také se mi to nezdá.
Budu psát o elektřině, tak snad to nebude úplně mimo mísu, doufám, že to u plynu funguje stejně. Zakladatelko, zadávala sis do aplikace v listopadu samoodečet, jak vyzývali? Nám se díky tomu snížily zálohy, které nám vypočítali oni, předpokládaný nedoplatek se nám po zapsání odečtu snížil o nějakých 16 000 Kč a i to psali v mailu, který mi včera přišel, že při výpočtu nových záloh byl zohledněn samoodečet. Zálohy jsou sice vyšší, ale není to likvidační částka. Teď jsem tam na zkoušku zadala odečet znovu, cca po měsíci, a dokonce mi vychází mírný přeplatek. Tak bych to zkusila ještě touhle cestou, pokud jsi to předtím neudělala - napsat tam stav plynoměru a uvidíš, jak se ti to tam v tom přehledu pohne. Pokud by ti to vypočítalo aspoň mírný přeplatek, třeba by s tím šlo ještě hnout.
@debra.morgan píše:
@Petule030 už jste kotel odpojili jo? No my si topení nevypneme, tk se výměna snad vyplatí
Neodpojili, ale zatím nám kotel sepne jen ráno a potom někdy zapnu cíleně kvůli koupání, když je v koupelně moc chladno. Ale pořád si říkám, že nový kotel za vyšší desítky tisíc by momentálně vyšel dráž, než spotřeba plynu u starého kotle.
Ještě mě zakladatelko napadá, jestli máte plynem ohřívanou i užitkovou vodu, tak prostě šetřit. Oželet dlouhé koupele, vypínat vodu v průběhu umývání nádobí, stáhnout topení o půl stupně, zkontrolovat kvalitu těsnění u vstupních dveří i na oknách, jestli jsou stará, za radiátory určitě odrazovou fólii, pokud není… Každá troška úspory se počítá.
@šklíbakočka píše:
Ona asi nemá tuchu, kolik vlastně propálí. Také se mi to nezdá.
už to zjistila 18 MWh